Lunar, românii cumpără câteva zeci de kilograme de aur în lingouri. În ce perioadă a anului are aurul cel mai ridicat preţ pe toate pieţele lumii?

O companie estoniană, lider în vânzarea de aur fizic ca şi formă de investiţie în Europa de Nord, vrea să vândă în România circa 500 de kilograme de aur, numai  în 2021. Compania este nou intrată pe piaţă şi deja vinde câteva zeci de kilograme de aur pe lună. Conectată la pieţele internaţionale  valutare şi de metale preţioase, Tavex povesteşte cât de important este sectorul nunţilor din India pentru preţul aurului.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 18 iul. 2021, 11:23
Lunar, românii cumpără câteva zeci de kilograme de aur în lingouri. În ce perioadă a anului are aurul cel mai ridicat preţ pe toate pieţele lumii?

Cum ar fi să te duci şi să îţi cumperi un lingou sau două de aur exact aşa cum îţi cumperi  300 de euro pentru rata la casă sau 1.000 -2.000 de coroane daneze ca să pleci în vizită la Mica Sirenă din Copenhaga? Bine, lingourile de aur sunt o investiţie,  o formă mult mai conservatoare de economisire.

Ei bine, din 2020, acest lucru se poate şi poţi să faci asta fără să îţi închiriezi o căsuţă de valori (doar dacă vrei) în care să ţii aurul fizic aşa cum se întâmplă la cele două bănci din România, BCR şi First Bank, în care investiţia în lingouri de aur este posibilă. În plus, dacă vrei să vinzi lingouri achiziţionate din alte ţări sau chiar de  la cele două bănci emitente din România, Tavex îţi oferă aceste servicii prin cele trei birouri pe care le deţine aici.

Lingourile de aur vândute de Tavex au preţ de vânzare şi preţ de cumpărare stabilit în funcţie de cotaţia internaţională a unciei de aur, la care compania adaugă un comision de 3% (comision practicat şi de rafinăriile de la nivel mondial de la care cumpără aurul pentru tranzacţionare). De exemplu, săptămâna trecută, un lingou de aur de 100 de grame se vindea cu 24.348 lei sau se cumpăra cu 23.344 lei.

„Câteva zeci de kilograme de aur vindem pe lună în România, dar suntem încă departe de a cunoaşte potenţialul pieţei deoarece am deschis birourile din România înainte de izbucnirea pandemiei, iar relaxarea restricţiilor de circulaţie abia a început şi mall-urile, unde avem cele trei birouri, abia şi-au redeschis porţile”, a declarat Dimo Stefanov, country manager Tavex România.

El explică faptul că business-ul cu aur creşte constant, încă de dinaintea izbucnirii pandemiei de Coronavirus.  „În plus, o calculaţie pe toate pieţele este foarte greu de făcut pentru că există deja foarte mult aur acumulat sub formă de investiţie, iar trendul de cumpărare de aur a devenit constant. Dacă în 2021 am reuşi să vindem 500 de kilograme de aur în România, consider că putem spune ca ne-am atins target-ul pe acest an”, spune Dimo Stefanov.

Profit? În jur de 20% din valoarea activelor sau a capitalurilor companiei

Şeful Tavex România adaugă faptul că atât indicatorul ROA, cât şi ROE, indicatorii de profitabilitate ai societăţii, atât din punct de vedere ai  activelor, cât şi ai capitalurilor se situează la circa 20% fiecare. Acest fapt se datorează faptului că nu utilizează împrumuturi, iar compania estoniană este una foarte stabilă pe toate pieţele pe care acţionează  (Polonia, Suedia, Bulgaria şi Estonia-aceasta fiind şi ordinea în care Tavex are înregistrate cele mai mari creşteri).

„În toate aceste ţări, cerearea de aur a crescut de două-trei  ori pe perioada pandemiei. În Bulgaria, de exemplu, închiriam avioane private ca să aducem aurul de la rafinării şi să putem satisface creşterea cererii de aur”, spune Stefanov.  Rafinăriile de metale prețioase cu care Tavex colaborează sunt: The Perth Mint (Australia), Valcambi (Elveția), Austrian Mint (Austria), China Great Wall Coins Investment (China), Heraeus Group (Germania), A-Mark, Italpresziosi (Italia), Instanbul Gold Refinery (Turcia).

„Prețurile de vânzare și cumpărare sunt actualizate la fiecare 15-20 de minute în funcție de evoluția piețelor internaționale, ceea ce aduce lichiditate pe piața locală și ne face un adevărat market maker. Avem capacitatea de a cumpăra și vinde cantități foarte mari de aur fizic, iar lichiditățile companiei ne permit să facem tranzacții de mii de euro pe loc. Tavex poate livra clienților kilograme de aur în decurs de 24 de ore și aproape orice cantitate într-o săptămână”, arată Dimo Stefanov.

Lingouri de aur cumpărate sau vândute onlie

Lingourile de aur pot fi cumpărate şi de pe platforma de tranzacţionare a Tvex România, platformă care nu arenici o legătură cu cele care operează contracte futures pe preţul aurului. „Pe platforma noastră doar se cumpără şi se vinde aur, nu se fac speculaţii sau contracte derivative pe preţul aurului”, precizează Stefanov.

Lingourile de aur şi monedele de aur  vândute de Tavex sunt toate însoţite de certificat de autenticitate  şi de provenienţă. Compania a plasat circa 5 tone deaur în toate ţările din Europa de Nord în care este prezentă: Polonia, Suedia, Bulgaria, Estonia şi, mai nou, România.  Cele mai vândute produse de investiţii în aur în România sunt  monedele mai mari de o uncie, Cangurul australian sau Filarmonica din Viena, care au cotaţii de aproximati 1500 de euro, adică aproximativ 8000 de lei, şi lingoul de aur de 100 de grame de aur.

Sezonul nunţilor din India perioada din an în care preţul aurului creşte cel mai mult . În afară, de război, desigur!

Întrebat când e cel mai bine să faci tranzacţii cu aur, Dimo Stefanov a explicat că cererea de aur fizic creşte foarte mult în perioada nunţilor din India. „India şi China sunt celemai mari pieţe pentru aur. Ele au o cultură diferită şi investesc foarte mult în bijuterii din aur. Dar bijuteriile lor sunt total diferite de cele din Occident. De aceea, cererea de aur fizic creşte forte mult în perioada organizării nunţilor din India, adică în lunile februarie-martie.  În această perioadă preţul aurului creşte. Inclusiv cotaţiile de pe piaţa din Londra sunt în această perioadă foarte apropiate de preţul cu care se cumpără aurul în India”, precizează Dimo Stefanov.

Tavex România este subsidiară a Tavex Group, companie estoniană fondată în 1991 și care a ajuns lider pe piața tranzacțiilor financiare cu aur fizic și a schimburilor valutare din Europa de Nord.

Modelul de business al companiei estoniane este unul inovator pe piața din România deoarece le oferă românilor posibilitatea de a utiliza aurul fizic ca produs financiar pentru a face tranzacții și investiții. Acestea pot fi făcute și online, datorită webshop-ului de ultimă generație, unde clienții pot face tranzacții oricând, beneficiind de asemenea de suport rapid din partea echipei de specialiști Tavex.

Estonienii în cifre …de aur?

Tavex vine cu prețuri foarte competitive pentru aurul fizic tranzacționat datorită relațiilor strânse pe care le are cu cele mai mari rafinării de aur din lume. Totodată, aurul tranzacționat poate fi revândut oriunde în lume de către clienți datorită ceritificării provenienței. Rafinăriile de metale prețioase cu care Tavex colaborează sunt: The Perth Mint (Australia), Valcambi (Elveția), Austrian Mint (Austria), China Great Wall Coins Investment (China), Heraeus Group (Germania), A-Mark, Italpresziosi (Italia), Instanbul Gold Refinery (Turcia).

Cele mai căutate produse din aur fizic tranzacționate de clienții Tavex la nivel internațional sunt lingourile de 100 grame și monedele de 1 oz (31,1 gr). Iar în rândul investitorilor mai mici există un interes foarte mare și pentru lingourile de aur de 20 grame. Portofoliul Tavex Group cuprinde peste 2 milioane de clienți, iar anul trecut a vândut peste 5.500 kg de aur, față de 3.300 kg în 2019. În ceea ce privește profitul, cifrele anului 2020 sunt estimate la un nivel asemănător anului 2019, când profitul total a fost de 9,6 milioane de euro.

În România, grupul Tavex a investit 2,5 milioane de euro anul trecut, iar planurile de extindere vor continua.

Tavex  Group este prezent în 10 țări din Europa, având o rețea de peste 30 de birouri și un număr total de 250 de angajați, iar reprezentanța din România a fost deschisă la finalul anului 2019, având în prezent 3 birouri, toate în București

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...