Mai multe atacuri erau planificate de Eid al-Adha în Irak, potrivit guvernului

Responsabilii prezumaţi de organizarea atentatului de luni din Bagdad pregăteau mai multe atacuri de Eid al-Adha, una dintre cele mai importante sărbători musulmane, a declarat duminică Ministerul irakian de Interne, care a publicat fotografiile a cinci suspecţi arestaţi, printre care trei fraţi, informează France Presse, scrie Agerpres.
AGERPRES - Dum, 25 iul. 2021, 11:58
Mai multe atacuri erau planificate de Eid al-Adha în Irak, potrivit guvernului

Premierul irakian Mustafa al-Kazimi a anunţat sâmbătă arestarea unor responsabili pentru atentatul revendicat de organizaţia Stat Islamic. 30 de oameni au murit în atentatul comis de un kamikaze care şi-a detonat centura cu explozibili într-o piaţă populară din Bagdad, în care se aflau numeroase familii în ajunul Eid al-Adha, sărbătoarea sacrificiului, marcată anul acesta între 20 şi 23 iulie, scrie Agerpres.

Forţele de securitate irakiene au dezmembrat „două reţele teroriste în provinciile Anbar (vest) şi Kirkuk (nord), responsabile pentru atacul din 19 iulie din Sadr City”, un cartier şiit din estul Bagdadului. ”Ele plănuiau alte atacuri în alte părţi ale Bagdadului şi în alte provincii în timpul Eid”, se arată într-un comunicat al ministerului, preluat de Agerpres.

Televiziunea irakiană a difuzat în cursul nopţii „mărturisirile” celor cinci suspecţi, dintre care trei fraţi, îmbrăcaţi în salopete galbene. Această metodă este utilizată în Irak în cazurile penale importante.

Anunţul privind dezmembrarea celulei a fost făcut cu o zi înainte ca premierul Kazimi să plece la Washington, unde urmează să fie primit pentru prima dată luni de preşedintele american Joe Biden.

Premierul irakian, aflat sub presiunea unor puternice facţiuni pro-Iran din ţara sa, speră la anunţuri substanţiale privind retragerea trupelor americane din Irak. Aproximativ 2.500 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi acolo pentru a ajuta forţele irakiene în lupta împotriva SI.

Organizaţia jihadistă, care a controlat o mare parte din teritoriul irakian între 2014 şi 2017, a fost oficial învinsă , dar celulele sale latente rămân prezente în munţi şi în regiunile deşertice şi comit atacuri ocazionale.

În ianuarie, un atac sinucigaş revendicat de EI a ucis 32 de persoane într-o piaţă din Bagdad.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...