Cine nu are venituri, dar vrea asigurare la sănătate şi pensii în 2021, ar plăti cu 252 de lei în plus dacă salariul minim creşte la 2.300 lei

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi asigurarea la sistemul public de pensii pentru oamenii fără venituri ar putea creşte cu 252 de lei, la aproape 8.300 de lei în 2021, în ipoteza în care Guvernul va majora salariul minim pe economie la 2.300 de lei brut începând cu 1 ianuarie, aşa cum propune Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, arată o statistică Economica.net. Ambele asigurări sunt opţionale şi pentru oamenii fără venituri, şi pentru cei care au numai venituri extrasalariale, sub plafonul de 12 salarii minime pe economie. 
Cristina Şomănescu - lun, 21 dec. 2020, 19:26
Cine nu are venituri, dar vrea asigurare la sănătate şi pensii în 2021, ar plăti cu 252 de lei în plus dacă salariul minim creşte la 2.300 lei

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune creşterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2021 la 2.300 de lei, de la 2.230 de lei cât e acum, a declarat, vineri, preşedintele patronatului IMM-urilor, Florin Jianu, potrivit Agerpres.

Economica.net vă spune astăzi cum ar putea fi afectaţi de această majorare, în cazul în care va fi acceptată de Guvern, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime economie, dacă vor dori să se asigure la sistemul public de sănătate şi de pensii în 2021.

Pe de o parte, asigurarea socială de sănătate a oamenilor fără venituri şi a celor care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime economie ajunge la 1.380 de lei în 2021, dacă salariul minim pe economie creşte la 2.300 de lei începând cu 1 ianuarie 2021, aşa cum propune Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Aceasta înseamnă, în scenariul analizat, o creştere cu 42 de lei a sumei de plată pentru asigurarea socială la sănătate pentru aceşti oameni, reiese dintr-o statistică Economica.net.

Pe de altă parte, asigurarea socială pentru oamenii care fie nu au venituri, fie au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 12 salarii minime pe economie va costa 6.900 de lei pentru tot anul 2021, în scenariul în care salariul minim pe economie creşte la 2.300 de lei brut de la 1 ianuarie 2021, rezultă dintr-o statistică Economica.net. Aceasta înseamnă, în scenariul analizat de Economica.net, o creştere cu 210 lei a sumei plătite ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii pentru tot anul 2021, reiese din analiza Economica.net.

În cazul oamenilor fără venituri fiscalizate şi a celor care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime economie, şi asigurarea la sistemul public de sănătate, şi asigurarea la pensii sunt opţionale, conform Codului Fiscal.

Nu aveţi venituri fiscalizate în 2021 şi nici nu sunteţi scutit de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate. Cum vă veţi putea asigura la sănătate şi cât veţi avea de plătit pentru CASS în 2021?

Răspunsul scurt: vă veţi asigura la sănătate prin completarea corectă şi trimiterea la Fisc a declaraţiei unice, urmând ca până în 2022 să plătiţi 1.380 de lei pentru asigurarea socială la sănătate valabilă pe 12 luni. Acesta, doar în cazul în care salariul minim brut ajunge la 2.300 de lei brut de la 1 ianuarie 2021, reiese dintr-o statistică Economica.net.

Economica.net vă aminteşte că asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri e opţională.

Situaţia a doua: aveţi doar venituri extrasalariale în 2021. Cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră, în ipoteza în care salariul minim va fi majorat la 2.300 de lei brut de la 1 ianuarie 2021?

Plafonul va fi de 27.600 de lei, dacă şi numai dacă salariul minim pe economie va ajunge la 2.300 de lei brut de la 1 ianuarie 2021.
Astfel, în scenariul în care salariul minim pe economie ajunge la 2.300 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2021, oamenii care estimează că în 2021 vor avea doar venituri extrasalariale şi că aceste venituri în cuantum net anual vor fi mai mici decât 27.600 de lei se pot asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea şi trimiterea declaraţiei unice la Fisc.

Cât veţi plăti ca să vă asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, dacă estimaţi că în 2021 veţi avea doar venituri sub plafonul antemenţionat?

Răspunsul scurt: suma de plată pentru asigurarea la sănătate din 2021 va fi 1.380 de lei doar dacă depuneţi declaraţia unică la Fisc până la termenul legal. Suma o puteţi plăti până în 2022, reiese dintr-o statistică Economica.net.
Dacă în 2021 veţi avea doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, asigurarea socială la sănătate va fi opţională pentru dumneavoastră.

Cât veţi plăti ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii dacă fie nu aveţi venituri fiscalizate în 2021, fie aveţi doar venituri extrasalariale care sunt sub plafonul reglementat de Codul Fiscal?

În scenariul în care salariul minim va creşte la 2.300 de lei brut de la 1 ianuarie 2021, asigurarea socială pentru tot anul viitor vă costă 6.900 de lei şi e opţională. Suma rezultă din aplicarea cotei de 25% la baza de calcul care reprezintă 12 salarii minime pe economie în 2021, arată o statistică Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Decizie judecătorească: 2 milioane de români, buni de plată. Cum explică ASF și asigurătorii obligația  RCA pentru rablele care nu mai circulă și ce amenzi riscă proprietarii
Decizie judecătorească: 2 milioane de români, buni de plată. Cum explică ASF și asigurătorii obligația RCA pentru ...
Economica.net anunța recent, în premieră, că o decizie a Curții Europene de Justiție (CJUE) arată fără echivoc faptul că toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii Europene,......
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane ...
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...