1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Manifestaţie a bugetarilor polonezi pentru a cere majorarea salariilor

Mii de angajaţi ai sistemului public, în special profesori, au manifestat sâmbătă la Varşovia pentru a cere creşteri de salarii şi pentru a protesta împotriva lipsei de dialog social sub guvernul conservator în funcţie, relatează AFP.

22 sep, 2018 | Agerpres

"Vrem salarii mai bune pentru bugetari, o creştere a salariului minim", le-a spus jurnaliştilor Piotr Szumlewicz, un responsabil al sindicatului OPZZ, principalul organizator al manifestaţiei desfăşurate sub sloganul 'Ajunge!'.

"Ne-am săturat de politica guvernului, de aroganţa sa, de absenţa dialogului şi de minciunile (premierului Mateusz) Morawiecki", a insistat el, în faţa reprezentanţilor numeroaselor profesii ale sectorului public.

Manifestaţia a fost organizată cu o lună înainte de un scrutin municipal care deschide o serie de alegeri care vor avea loc în următoarea perioadă în Polonia şi cu zece zile după decizia guvernului de a majora salariul minim brut la 2.250 de zloţi, adică 522,6 euro, în creştere cu 7,1%, începând cu 2019. Salariul pe oră va fi majorat la 14,7 zloţi, adică 3,4 euro.

Sindicatul OPZZ consideră aceste creşteri ca fiind insuficiente.

Cei mai vizibili dintre manifestanţi au fost profesorii, care au denunţat salariile lor, doar puţin mai mari decât salariul minim naţional, şi o reformă controversată în desfăşurare privind învăţământul care ar conduce, în opinia lor, la un haos în şcolile primare şi secundare.

Conservatorii la putere au schimbat, în urmă cu doi ani, sistemul şcolar polonez eliminând colegiile, o reformă considerată prost pregătită de către critici şi sindicalişti, care cer demisia ministrului educaţiei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO