Marea Britanie: Facebook a şters „zeci de mii de conturi” în încercarea de a combate fenomenul ştirilor false

Facebook a şters mii de conturi din Marea Britanie şi a revizuit fluxul său de ştiri în încercarea de a combate fenomenul 'fake news' pe fondul criticilor potrivit cărora gigantul internet ar juca un rol în răspândirea ştirilor false, informează luni The Telegraph.
Economica.net - lun, 08 mai 2017, 08:33
Marea Britanie: Facebook a şters

În ultimele luni, reţeaua socială se confruntă cu presiuni pentru găsirea unei soluţii în vederea stopării fenomenului ‘fake news’ după îngrijorările legate de impactul acestora în alegerile din Statele Unite şi Europa şi al temerilor potrivit cărora acestea ar putea afecta încrederea furnizorilor de publicitate în Facebook.

Luni, Facebook a anunţat o nouă strategie pentru contracararea ştirilor false în Marea Britanie, cu numai o lună înainte ca britanicii să meargă la urne. Potrivit companiei, a fost introdusă o tehnologie care permite o mai bună identificare a conturilor care răspândesc mesaje tip spam sau ştiri false – printre metodele folosite numărându-se depistarea tiparelor celor care publică în mod repetat aceleaşi lucruri – şi ca răspuns au fost şterse ‘zeci de mii’ de conturi.

De asemenea, compania a anunţat retrogradarea articolelor considerate suspecte prezente pe site-ul său şi în aplicaţii astfel încât utilizatorii să le poată vedea mai rar în fluxul de ştiri.

Compania testează tehnologia care poate indica dacă persoanele citesc un articol însă nu îl distribuie prietenilor, acest lucru sugerând că acesta ar putea fi înşelător. De luni, schimbarea va fi aplicată în Marea Britanie şi va fi însoţită de articole cuprinzând sfaturi pentru depistarea ştirilor false.

Facebook a raportat săptămâna trecută o creştere a profitului cu 76% şi a încasărilor obţinute din publicitate, acest lucru sugerând faptul că scandalul ‘fake news’ nu a afectat compania, precizează sursa citată. Însă, factorii politici au avansat ideea de a reglementa sau de a amenda compania dacă eşuează în rezolvarea acestei probleme. Germania a ameninţat să amendeze site-urile social media cu până la 50 de milioane de euro pentru răspândirea de conţinut fals şi a lansat în acest sens o anchetă cu privire la acest fenomen.

‘Oamenii vor să vadă pe Facebook informaţii corecte, la fel şi noi’, a declarat directorul de politici pentru Marea Britanie al companiei, Simon Milner. ‘De aceea facem tot ce putem pentru abordarea acestei probleme a ştirilor false’, a mai spus el.

Compania a anunţat de asemenea parteneriate cu Full Fact şi First Draft, organizaţii non-profit de verificare a faptelor pentru combaterea fenomenului ‘fake news’ înaintea alegerilor naţionale din 8 iunie.

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat iniţial să minimizeze problema ştirilor false susţinând că acestea reprezintă doar o fracţiune din ceea ce apare pe site. Însă în lunile recente a introdus o serie de iniţiative, inclusiv restricţionarea reclamelor la site-uri ‘fake news’, furnizarea de ponturi utilizatorilor privind depistarea ştirilor false şi amplasarea unor alerte în dreptul subiectelor controversate.

Îngrijorările privind ştirile s-au iscat în preajma alegerilor prezidenţiale din Statele Unite când s-a avansat ideea că grupurile de extremă dreapta au răspândit minciuni legate de candidata Hillary Clinton pentru a influenţa procesul votului. Acest lucru a contribuit la creşterea îngrijorărilor cu privire la alegerile prezidenţiale din Franţa şi a celor din iunie, din Marea Britanie, dar şi din Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...