Marea Britanie: Facebook a şters „zeci de mii de conturi” în încercarea de a combate fenomenul ştirilor false

Facebook a şters mii de conturi din Marea Britanie şi a revizuit fluxul său de ştiri în încercarea de a combate fenomenul 'fake news' pe fondul criticilor potrivit cărora gigantul internet ar juca un rol în răspândirea ştirilor false, informează luni The Telegraph.
Economica.net - lun, 08 mai 2017, 08:33
Marea Britanie: Facebook a şters

În ultimele luni, reţeaua socială se confruntă cu presiuni pentru găsirea unei soluţii în vederea stopării fenomenului ‘fake news’ după îngrijorările legate de impactul acestora în alegerile din Statele Unite şi Europa şi al temerilor potrivit cărora acestea ar putea afecta încrederea furnizorilor de publicitate în Facebook.

Luni, Facebook a anunţat o nouă strategie pentru contracararea ştirilor false în Marea Britanie, cu numai o lună înainte ca britanicii să meargă la urne. Potrivit companiei, a fost introdusă o tehnologie care permite o mai bună identificare a conturilor care răspândesc mesaje tip spam sau ştiri false – printre metodele folosite numărându-se depistarea tiparelor celor care publică în mod repetat aceleaşi lucruri – şi ca răspuns au fost şterse ‘zeci de mii’ de conturi.

De asemenea, compania a anunţat retrogradarea articolelor considerate suspecte prezente pe site-ul său şi în aplicaţii astfel încât utilizatorii să le poată vedea mai rar în fluxul de ştiri.

Compania testează tehnologia care poate indica dacă persoanele citesc un articol însă nu îl distribuie prietenilor, acest lucru sugerând că acesta ar putea fi înşelător. De luni, schimbarea va fi aplicată în Marea Britanie şi va fi însoţită de articole cuprinzând sfaturi pentru depistarea ştirilor false.

Facebook a raportat săptămâna trecută o creştere a profitului cu 76% şi a încasărilor obţinute din publicitate, acest lucru sugerând faptul că scandalul ‘fake news’ nu a afectat compania, precizează sursa citată. Însă, factorii politici au avansat ideea de a reglementa sau de a amenda compania dacă eşuează în rezolvarea acestei probleme. Germania a ameninţat să amendeze site-urile social media cu până la 50 de milioane de euro pentru răspândirea de conţinut fals şi a lansat în acest sens o anchetă cu privire la acest fenomen.

‘Oamenii vor să vadă pe Facebook informaţii corecte, la fel şi noi’, a declarat directorul de politici pentru Marea Britanie al companiei, Simon Milner. ‘De aceea facem tot ce putem pentru abordarea acestei probleme a ştirilor false’, a mai spus el.

Compania a anunţat de asemenea parteneriate cu Full Fact şi First Draft, organizaţii non-profit de verificare a faptelor pentru combaterea fenomenului ‘fake news’ înaintea alegerilor naţionale din 8 iunie.

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat iniţial să minimizeze problema ştirilor false susţinând că acestea reprezintă doar o fracţiune din ceea ce apare pe site. Însă în lunile recente a introdus o serie de iniţiative, inclusiv restricţionarea reclamelor la site-uri ‘fake news’, furnizarea de ponturi utilizatorilor privind depistarea ştirilor false şi amplasarea unor alerte în dreptul subiectelor controversate.

Îngrijorările privind ştirile s-au iscat în preajma alegerilor prezidenţiale din Statele Unite când s-a avansat ideea că grupurile de extremă dreapta au răspândit minciuni legate de candidata Hillary Clinton pentru a influenţa procesul votului. Acest lucru a contribuit la creşterea îngrijorărilor cu privire la alegerile prezidenţiale din Franţa şi a celor din iunie, din Marea Britanie, dar şi din Germania.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...