1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Se destramă Marea Britanie? Scoţia şi Irlanda de Nord, care au votat pro-UE, ar putea părăsi Regatul Unit. Noi referendumuri

Nu toţi britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană. Scoţienii şi nord-irlandezii, care au votat să rămână în UE, s-ar putea separa de Regatul Unit. Deja unii oficiali din cele două provincii solicită referendumuri în acest sens.

24 iun, 2016 | ECONOMICA.net

Scoţia ar putea deveni independentă, iar Irlanda de Nord s-ar putea uni, în sfârşit, cu Irlanda. Ambele provincii au votat pro-UE.

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat, după publicarea primelor date, că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană "arată clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene". Presa britanică vorbeşte despre organizarea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei, după cel din 2014, în care 55% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea ţării în Regatul Unit. Ulterior, premierul Sturgeon a declarat că opţiunea organizării unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei 'este pe masă' pentru ca mai apoi să spună că pregătirile pentru referendum au început.

Irlanda de Nord, singura porivincie care are graniţă terestră cu Uniunea Europeană, pare că vrea şi ea afară din Marea Briranie. Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are "consecinţe enorme asupra naturii statului britanic", dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoţieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieşire

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO