Măsurile prin care guvernul de la Madrid vrea să preia controlul asupra Cataloniei – AFP

Guvernul spaniol propune luarea de măsuri drastice pentru 'restabilirea ordinii constituţionale' în Catalonia, cerând Senatului, convocat vineri, să autorizeze înlocuirea executivului regional, plasarea parlamentului catalan sub tutelă, precum şi luarea sub control a poliţiei şi media publice, notează AFP, care prezintă lista puterilor solicitate de executivul central, condus de premierul Mariano Rajoy.
Economica.net - vin, 27 oct. 2017, 08:01
Măsurile prin care guvernul de la Madrid vrea să preia controlul asupra Cataloniei - AFP

Acesta cere destituirea întregului guvern catalan, la Generalitat, prezidat de Carles Puigdemont, şi a altor 13 ‘consilieri’, dintre care unul, Santi Vila, responsabil cu întreprinderile, a demisionat joi seară.

Funcţiile guvernului catalan vor fi exercitate de ‘organe create în acest scop de guvernul naţional’, dar, ‘în principiu, de către ministerele (naţionale) atât timp cât va dura această situaţie excepţională’, a explicat Rajoy.

El a cerut camerei legislative superioare să-l autorizeze să dizolve parlamentul catalan şi să convoace noi alegeri ‘în termen de şase luni după votul Senatului’, competenţă ce revine în mod obişnuit şefului guvernului regional.

Guvernul conservator de la Madrid mai cere Senatului puterea de a numi, demite sau înlocui responsabili în toate organismele şi entităţile care depind de Generalitat.

Poliţia catalană – cei 16.000 de Mossos d’Esquadra – va fi plasată sub autoritatea directă a guvernului central.

Premierul Rajoy solicită chiar ca, ‘în cazul în care va fi necesar’, membrii poliţiei autonome să poată fi ‘înlocuiţi de efective ale forţelor de securitate ale statului’, adică poliţia naţională şi Garda civilă.

În ce priveşte finanţele, guvernul de la Madrid le-a plasat deja sub sechestru în septembrie, în tentativa – fără succes – de a împiedica desfăşurarea referendumului de autodeterminare, interzis de justiţie. El mai cere în prezent autoritatea de a exercita competenţele financiare, bugetare şi fiscale necesare pentru a se asigura că niciun euro din impozitele locale ori sumele transferate de Madrid regiunii nu vor fi folosite pentru finanţarea demersurilor de secesiune.

În plus, guvernul central vrea să îşi asume ‘funcţiile Generalitat a Cataloniei în materie de telecomunicaţii şi servicii digitale’, ceea ce implică controlul asupra Centrului de telecomunicaţii şi de tehnologii ale informaţiei (CCTI), care coordonează toate sistemele informatice ale guvernului regional.

Televiziunea şi radioul publice (TV3 şi Catalunya Radio) vor trece, la rândul lor, sub controlul guvernului central, pentru a garanta ‘transmiterea unei informaţii fiabile, obiective şi echilibrate’.

În ce priveşte parlamentul catalan, guvernul cere punerea sub tutelă a activităţii acestuia, un legislativ regional în care partidele separatiste dispun din 2015 de o majoritate de 72 de mandate din totalul de 135.

Aceşti deputaţi au aprobat la 6 septembrie legea de organizare a referendumului de independenţă (desfăşurat la 1 octombrie), lege anulată ulterior de Curtea Constituţională, ale cărei competenţe nu le mai recunosc.

Ei ar putea proclama formal vineri independenţa Cataloniei, în baza unei a doua legi votate şi anulate, de asemenea.

Mariano Rajoy mai cere puterea de a desemna ‘o autoritate’ care să aibă la dispoziţie 30 de zile pentru a verifica că niciun text de lege şi nicio iniţiativă parlamentară nu contravin măsurilor vizând preluarea sub control a Cataloniei.

După destituirea lui Carles Puigdemont, parlamentul catalan nu va mai putea să procedeze nici la alegerea, nici la numirea unui succesor.

Te-ar mai putea interesa și
Criză de energie în Franța. Marile companii energetice solicită populaţiei şi companiilor să limiteze imediat consumul
Criză de energie în Franța. Marile companii energetice solicită populaţiei şi companiilor să limiteze imediat consumul
Şefii marilor companii energetice din Franţa au cerut duminică populaţiei şi întreprinderilor să limiteze imediat consumul de energie, pentru a se pregăti pentru o criză energetică care se......
Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră, lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână (TASS)
Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră, lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână ...
Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze ...
Tremend Software ţinteşte o creștere de 35% după preluarea de către grupul Publicis. Marius Hanganu, co-fondator: ”Tranzacția a fost fix înaintea căderii burselor, putem să spunem că a fost un exit făcut într-un moment potrivit” 
Tremend Software ţinteşte o creștere de 35% după preluarea de către grupul Publicis. Marius Hanganu, co-fondator: ”Tranzacția ...
Compania de dezvoltare de software Tremend Software Consulting, una dintre companiile tehnologice cu cea mai rapidă creștere ...
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. „Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației”
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. ...
Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă a unui retailer, a ajuns să livreze către Carrefour peste 7.000 de ...