Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de 18 ori mai mare numai pe tranşa investitorilor mici

Doar la Bucureşti, micii investitori au pus la bătaie peste 4,1 miliarde de lei în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz (SNG). La sfârşitul ofertei, se înregistrau peste 153,5 de milioane de acţiuni, subscrise numai pe secţiunea investitorilor mici. Cererea a fost de peste 17,7 ori mai mare decât acţiunile oferite pe tranşa respectivă şi de peste 2,65 ori mai mare decât oferta integrală, inclusiv acţiunile rezervate investitorilor instituţionali. Oferta se derulează şi la Bursa din Londra. (UPDATE)
Adrian N. Ionescu - joi, 31 oct. 2013, 12:45
Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de 18 ori mai mare numai pe tranşa investitorilor mici

Apetitul pentru acţiunile Romgaz (SNG) al investitorilor mici de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost suficient  pentru ca gradul de subscriere al ofertei păublice de vânzare să depăşescă de peste 2,65 ori volumul total al ofertei de de vânzare, de 57,8 milioane de acţiuni.

Tranşa de retail reprezintă însă doar 15% din întreaga ofertă, adică 8,672 milioane de acţiuni, astfel că gradul de suprasubscriere secţiunea investitorilor mici este, de fapt de peste 14 ori.

Peste 153,5 de milioane de acţiuni subscrise s-au înregistrat la închiderea ofertei, pe ecranele platofrmei de operare a ofertei de la BVB. Investitori mici sunt alţii decât cei financiari instituţionali (fonduri de investiţii, bănci, companii de asigurări), potrivit prospectului de ofertă.

Dacă gradul de subscriere pe tranşa investitorilor mari va fi de două ori mai mică decât cea de pe tranşa investitorilor mici, vânzătorul (statul) poate aloca alte 5%, sau chiar 10 % din totalul ofertei, pe această tranşă.

Nivelul subscrierilor de pe tranşa instituţionalilor nu este public.

Investitorii instituţionali au putut subscrie acţiuni în intervalul 24-32 de lei. În funcţie de preţul final, statul poate încasa între 1,39 mld. lei (310 mil. euro) şi 1,85 mld. lei (415 mil. euro).

Investitorii mici au fost obligaţi să subscrie la preţul maxim, de 32 de lei / titlu, dar vor beneficia de reduceri de 3 – 5 % din preţul final, stabilit pe tranşa investitorilor mari.

Astfel că, micii investitori au pus la bătaie peste 4,1 miliarde de lei.

Succesul ofertei contrazice grupul de intermediare condus de banca americană de investiţii Goldman Sachs, din care fac parte Erste, BCR şi Raiffeisen Capital&Investment. Intermediarii au susţinut că oferta Romgaz ar fi fost prea mare pentru a găsi finanţare doar pe Bursa de Valori din Bucureşti.

Ca urmare oferta s-a derulat şi la Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR), care ţin locul acţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...