Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de 18 ori mai mare numai pe tranşa investitorilor mici

Doar la Bucureşti, micii investitori au pus la bătaie peste 4,1 miliarde de lei în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz (SNG). La sfârşitul ofertei, se înregistrau peste 153,5 de milioane de acţiuni, subscrise numai pe secţiunea investitorilor mici. Cererea a fost de peste 17,7 ori mai mare decât acţiunile oferite pe tranşa respectivă şi de peste 2,65 ori mai mare decât oferta integrală, inclusiv acţiunile rezervate investitorilor instituţionali. Oferta se derulează şi la Bursa din Londra. (UPDATE)
Adrian N. Ionescu - joi, 31 oct. 2013, 12:45
Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de 18 ori mai mare numai pe tranşa investitorilor mici

Apetitul pentru acţiunile Romgaz (SNG) al investitorilor mici de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost suficient  pentru ca gradul de subscriere al ofertei păublice de vânzare să depăşescă de peste 2,65 ori volumul total al ofertei de de vânzare, de 57,8 milioane de acţiuni.

Tranşa de retail reprezintă însă doar 15% din întreaga ofertă, adică 8,672 milioane de acţiuni, astfel că gradul de suprasubscriere secţiunea investitorilor mici este, de fapt de peste 14 ori.

Peste 153,5 de milioane de acţiuni subscrise s-au înregistrat la închiderea ofertei, pe ecranele platofrmei de operare a ofertei de la BVB. Investitori mici sunt alţii decât cei financiari instituţionali (fonduri de investiţii, bănci, companii de asigurări), potrivit prospectului de ofertă.

Dacă gradul de subscriere pe tranşa investitorilor mari va fi de două ori mai mică decât cea de pe tranşa investitorilor mici, vânzătorul (statul) poate aloca alte 5%, sau chiar 10 % din totalul ofertei, pe această tranşă.

Nivelul subscrierilor de pe tranşa instituţionalilor nu este public.

Investitorii instituţionali au putut subscrie acţiuni în intervalul 24-32 de lei. În funcţie de preţul final, statul poate încasa între 1,39 mld. lei (310 mil. euro) şi 1,85 mld. lei (415 mil. euro).

Investitorii mici au fost obligaţi să subscrie la preţul maxim, de 32 de lei / titlu, dar vor beneficia de reduceri de 3 – 5 % din preţul final, stabilit pe tranşa investitorilor mari.

Astfel că, micii investitori au pus la bătaie peste 4,1 miliarde de lei.

Succesul ofertei contrazice grupul de intermediare condus de banca americană de investiţii Goldman Sachs, din care fac parte Erste, BCR şi Raiffeisen Capital&Investment. Intermediarii au susţinut că oferta Romgaz ar fi fost prea mare pentru a găsi finanţare doar pe Bursa de Valori din Bucureşti.

Ca urmare oferta s-a derulat şi la Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR), care ţin locul acţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...