Mihail Vlasov, fiica şi ginerele său, urmăriţi penal pentru un prejudiciu de 60 milioane lei

Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, şi fiica acestuia, Elena Ingrid Vlasov, au fost puşi sub acuzare de DNA pentru prejudicierea CCIR şi Romexpo cu suma totală de 60 milioane lei, transmite Agerpres.
Economica.net - joi, 08 oct. 2015, 15:32
Mihail Vlasov, fiica şi ginerele său, urmăriţi penal pentru un prejudiciu de 60 milioane lei

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihail Vlasov este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată; conflict de interese, în formă continuată; folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

De asemenea, Elena Ingrid Vlasov este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În acelaşi dosar, a fost pus sub acuzare şi soţul acesteia, Marian Nedelcu, administrator al unei societăţi comerciale, tot pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susţin că, în perioada 2008 – 2014, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), abuzând de prerogativele funcţiei deţinute, a întreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, în detrimentul entităţii pe care o reprezenta, cu repercusiuni negative în planul climatului investiţional, reducând eficienţa măsurilor adoptate la nivel public pentru susţinerea şi dezvoltarea economică internă.

În perioada respectivă, Mihail Vlasov şi alte persoane din conducerea Camerei de Comerţ şi a SC Romexpo SA, prin actele şi faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor celor două instituţii.

Astfel, prejudiciul cauzat bugetului Camerei de Comerţ se ridică la 54.342.145 lei, iar cel adus SC Romexpo SA este de 6.086.741 lei.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că la săvârşirea acestor infracţiuni au participat şi Ingrid Vlasov şi Marian Nedelcu.

DNA arată că, în perioada 2008 – 2009, Ingrid Vlasov, în calitate de administrator al SC Ingrid Vlasov SRL, a încheiat două contracte de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, în baza cărora a încasat suma totală de 20.595 lei, pentru prestaţii ce nu au justificare economică pentru această instituţie publică.

Concret, la data de 18 iunie 2008, a fost încheiat un contract de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor care a avut ca obiect ‘cedarea dreptului de reproducere şi difuzare a imaginii firmei create de autor’, către cesionar, în cadrul Buletinului Oficial nr. 1 al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, remuneraţia autorului fiind stabilită în echivalentul în lei al sumei de 2.400 euro net, plătibil la cursul BNR din ziua facturării, pentru opera al cărei drept de reproducere şi difuzare este cedat.

La data de 7 august 2008, în baza contractului respectiv, Camera de Comerţ a achitat firmei administrate de suspecta Ingrid Vlasov suma de 8.343 lei.

În al doilea contract, încheiat la data de 23 octombrie 2009, Camera de Comerţ a achitat către SC Ingrid Vlasov SRL suma de 12.252 lei.

Potrivit DNA, aceste contracte nu aveau justificare economică, nerezultând necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comerţ ca imaginea firmei SC Ingrid Vlasov SRL să apară în Buletinul Oficial al Camerei, cu atât mai mult cu cât instituţia publică respectivă percepea şi percepe tarife de la firmele care vor să apară în paginile acestei publicaţii (tariful practicat este între 50 euro şi 3.500 euro/apariţie, în funcţie de dimensiunea şi poziţionarea reclamei).

În perioada 2009 – 2012, Marian Nedelcu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a încheiat două contracte de colaborare cu Camera de Comerţ, prin care a beneficiat de suma de 220.780 lei, achitată integral, ce reprezintă prejudiciul cauzat bugetului Camerei, fără ca prestaţiile să fi fost realizate.

De asemenea, la data de 5 septembrie 2012, Marian Nedelcu a încheiat un contract de închiriere cu SC Romexpo SA, având ca obiect închirierea imobilului ‘Casa Leda’, cu terenul aferent, la preţuri derizorii.

Astfel, prin contract s-a stabilit preţul închirierii pentru casă (împreună cu terenul pe care este amplasată) la 500 lei/lună exclusiv TVA, în preţul chiriei fiind inclusă şi valoarea utilităţilor, iar preţul închirierii pentru terenul din jurul casei a fost de 0,1 euro/mp/lună.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat, reprezentând venituri nerealizate, precum şi costul utilităţilor suportate din bugetul SC Romexpo SA, pentru perioada septembrie 2012 – octombrie 2014, este de 109.025 lei.

Procurorii mai susţin că, la data de 12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, în nume personal, a încheiat cu SC Romexpo SA promisiunea de vânzare-cumpărare având ca obiect imobilul ‘Casa Leda’, la preţul derizoriu de 100.000 euro, la care se adaugă TVA.

În plus, la data de 12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, tot în nume personal, a încheiat cu Camera de Comerţ un contract de închiriere pentru terenul în suprafaţă de 2.900 mp (aflat în incinta SC Romexpo SA), la un preţ derizoriu, valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului instituţiei publice, reprezentat de venituri nerealizate în perioada decembrie 2013 – iunie 2014, fiind în valoare de 39.617 lei.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
Un număr de 1.141 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 89 decese, dintre ...
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Nigeria, cea mai populată ţară africană, a depistat pe teritoriul său primele trei cazuri de variantă Omicron a coronavirusului ...
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Compania Antibiotice Iași a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii ...