1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Companii

Băncile bat la uşa lui Niculae să-i dea un miliard de dolari. Vezi pentru ce

Omul de afaceri duce negocieri intense cu băncile pentru o termocentrală de 1,3 GW la Turnu Măgurele care va funcţiona cu huilă din Rusia. Spune că băncile sunt interesate să-l finanţeze.

18 mar, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net

Termocentrala de 1,3 GW a miliardarului Ioan Niculae a depăşit faza de proiectare şi este în negocieri avansate pentru obţinerea de finanţare, a spus, pentru ECONOMICA.NET, omul de afaceri. Construcţia va fi amplasată la Turnu Măgurele pe platforma combinatului chimic Donau Chem, de asemenea în proprietatea lui Niculae, şi va costa circa 1,6 miliarde de dolari. „Vom avea finanţare de 25% din fonduri proprii iar restul din surse atrase. Mă caută băncile să mă finanţeze, nu ca acum 6-7 ani când aveam toate porţile închise”, arată Niculae.

Centrala de la Turnu Măgurele va funcţiona cu cărbune, iar Niculae spune că va încheia un parteneriat cu un mare furnizor din Rusia. Nu vrea să-i spună numele, afirmă doar că e vorba de un parteneriat pe termen lung.

Termocentrala este un vis mai vechi al lui Niculae. A fost lansată în 2006 când partener în proiectul omului de afaceri era compania Alro Slatina. În urmă cu doi ani ruşii de la Alro au anunţat că renunţă la acest obiectiv pentru că nu mai era viabil în contextul crizei financiare.  Acum ei îşi devoltă propria termocentrală la Tulcea.


După ce şi-a pierdut partenerul rus, Niculae s-a dus la Sofia pentru a căuta finanţare la bulgari. În urma unor discuţii cu Traiko Traikov, ministrul Economiei din ţara vecină, omul de afaceri a primit asigurări că bulgarii ar fi dispuşi  să investească în termocentrală. Discuţiile nu au avansat de atunci. “ Birocraţia este chiar mai mare la bulgari decât la noi. Se mişcă extrem-extrem de greu”, se plânge Niculae.

În momentul de faţă miliardarul are doar opţiunea de a dezvolta proiectul de unul singur cu sprijin financiar de la bănci.

Compania InterAgro, principalul vehicul investiţional al lui Niculae, operează deja 6 centrale de dimensiuni mai mici aflate pe platforma combinatelor chimice cu o putere instalată totală de 80 MW.

Centrala de la Turnu Măgurele va fi situată la doar 500 de m de Dunăre, va funcţiona cu huilă din străinătate şi cu gaz ca suport. Va avea două turbine de 660 MW cu un randament de 45% şi o durată de funcţionare de 30 de ani. Centrala are deja avizele de racordare la sistemul energetic naţional.

Grupul InterAgro are afaceri în producţia de îngrăşăminte chimice, agricultură, producţia de electricitate, turism, imobiliare şi logistică.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO