Ministerul pentru Consultare Publică cere ca prefecturile şi ministerele să publice din oficiu salariile angajaţilor

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic va cere, în următoarea săptămână, ministerelor şi prefecturilor să publice din oficiu un set suplimentar de date privind executarea contractelor de achiziţii, aspecte privind salarizarea personalului, precum şi numele celor care ocupă funcţii de conducere, a anunţat, joi, ministrul Violeta Alexandru.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 15:25
Ministerul pentru Consultare Publică cere ca prefecturile şi ministerele să publice din oficiu salariile angajaţilor

‘În următoarea săptămână, vom cere ministerelor şi prefecturilor să publicăm din oficiu un set suplimentar de date care nu sunt interzise de lege, dar care nu au fost până acum afişate pentru informarea societăţii civile, deşi aceasta de nenumărate ori a făcut un apel la transparenţă vizavi de ele. Mă refer la executarea contractelor de achiziţii, cu foarte multe detalii care să ne arate o poză reală a modului în care se execută contractele şi nu numai, cu privire la câştigătorii procedurilor de licitaţii’, a afirmat Violeta Alexandru, la o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, trebuie publicate din oficiu şi aspecte privind salarizarea personalului – pragurile de salarizare din instituţiile publice, dar şi persoanele care ocupă funcţii de conducere în instituţiile publice.

Violeta Alexandru a adăugat că un alt obiectiv este transparentizarea şedinţelor de Guvern şi, ca un pas înainte, începând de miercuri, memorandumurile, cu excepţia celor clasificate, sunt publice. Ea a explicat că urmează ca actele normative care intră în şedinţa de Guvern, având toate avizele obţinute, să fie, de asemenea, date publicităţii înainte de a fi dezbătute.

Întrebată despre obiectivul asumat de minister privind accesul public la stenogramele şedinţelor de Guvern, Violeta Alexandru a precizat că se documentează pe această temă şi nu a găsit prea multe exemple în acest sens în Europa.

‘Sunt într-o amplă documentare cu privire la aceste subiect, vizavi de practici europene. Este o preocupare majoră a mandatului meu şi am nevoie de câteva repere vizând practici similare din Europa. Pentru moment nu am găsit prea multe exemple ca şi acest aspect să fie public şi voi analiza şi avea un punct de vedere în scurt timp. (…) Documentez sub spectrul juridic cu specialiştii din Secretariatului General al Guvernului, Cancelaria prim-ministrului. (…) Am susţinerea premierului pentru creşterea transparenţei guvernamentale’, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului în 15 ianuarie, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic îşi propune, ca priorităţi, promovarea, până în martie, a unei hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa şedinţei de Guvern sau la stenogramele reuniunilor Cabinetului.

Te-ar mai putea interesa și
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape 20 de ani pe pierderi. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu se vor întâlni cu......
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la finalul anului 2025
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de stat, a încheiat, din nou, în piața de ...