Ministrul Agriculturii: Subvenţiile din bugetul naţional vor începe anul acesta din 28 februarie

Subvenţiile din bugetul naţional (ANT 1) vor începe anul acesta din 28 februarie, într-o perioadă în care fermierii pot să le folosească, în condiţiile în care, în 2016, acestea s-au plătit abia în lunile iunie şi iulie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 16:05
Ministrul Agriculturii: Subvenţiile din bugetul naţional vor începe anul acesta din 28 februarie

‘Eu sunt agronom şi ştiu bine că, dacă azi nu faci ce trebuie, mâine nu mai are rost. Din acest punct de vedere, am stăruit ca să realizăm măsurile necesare, să lichidăm întârzierile care au fost vizavi de site-ul de operare şi de controlul în teren în aşa fel încât să putem intra la timp cu aceste subvenţii’, a spus Daea.

Întrebat dacă vor fi întârzieri pe plata ANT-urilor (subvenţiile din bugetul naţional), în condiţiile în care bugetul nu a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, şeful MADR a susţinut că nu crede că există un interes pentru întârzierea lucrărilor agricole din România.

‘Noi suntem pregătiţi pentru toate situaţiile şi am fost înţelepţi pentru a ne aşeza sumele şi pentru a ne face acele plăţi care se pot face în această perioadă. Eu nu cred că este cineva interesat să prelungească promulgarea bugetului pentru a întârzia lucrările agricole din România’, a menţionat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, anul trecut, subvenţiile pe ANT 1 s-au dat în iunie şi iulie, iar anul acesta încep pe 28 februarie, ceea ce este o diferenţă considerabilă.

‘Este o diferenţă considerabilă, care are în vedere necesitatea de a ajunge la timp subvenţiile, astfel încât producătorii agricoli să poată să le folosească. Ce caută subvenţiile agricole în iunie şi iulie, când lucrările se fac în primăvară atunci când te întâlneşti cu lucrări de recoltat şi când veniturile pot veni din buzunarul fermierului?! Noi trebuie să anticipăm aceste cerinţe pe care le au fermierii. Acţiunea noastră este clară: de a asigura la timp subvenţiile pentru fermieri’, a subliniat şeful de la Agricultură.

Joi după-amiaza, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale pe anul 2017.

‘Am decis astăzi şi am făcut-o deja – am promulgat bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru’, a spus preşedintele, la Palatul Cotroceni.

Aproximativ 681.000 de beneficiari vor primi ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil.

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonul şi cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1), care se acordă pentru anul de plată 2016. Plafonul este de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,87 milioane de lei, şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/hectar, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/hectar, iar suprafaţa eligibilă pentru plata ANT 1 la 31 ianuarie 2017 este de 6,73 milioane de hectare calculată în urma cererilor de plată depuse şi după efectuarea controalelor administrative şi în teren.

Beneficiarii ANT 1 sunt: fermieri activi, fermieri persoane fizice şi/sau persoane juridice, universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, care au cultivat în 2016 culturi în teren arabil.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...