Ministrul de Externe: E nevoie de consolidarea prezenţei NATO în regiunea Europei Centrale şi de Est

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a afirmat luni că este nevoie de consolidarea prezenţei NATO în regiune, o prezenţă cu caracter strict defensiv, în contextul în care Summitul NATO de anul viitor va avea loc la Varşovia.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 13:21
Ministrul de Externe: E nevoie de consolidarea prezenţei NATO în regiunea Europei Centrale şi de Est

El a reamintit, la întâlnirea cu omologul polonez, Witold Waszczykowski, că reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele din Europa Centrală şi de Est din luna noiembrie de la Bucureşti a fost o contribuţie la pregătirea Summitului de la Varşovia.

‘Declaraţia comună care a fost adoptată atunci vorbeşte, într-adevăr, pe de-o parte, de nevoia de punere în operă a deciziilor privind consolidarea capabilităţilor Alianţei luate în 2014 în Ţara Galilor. Şi, în acelaşi timp, am discutat cu domnul ministru şi este reflectat şi în declaraţia la care făceam referire nevoia de a consolida, de a asigura o prezenţă cât mai robustă a Alianţei în această regiune, o prezenţă care are un caracter clar defensiv şi care vizează consolidarea securităţii în zona noastră şi în vecinătatea noastră’, a precizat Comănescu, într-o conferinţă de presă, după ce a semnat alături de omologul său polonez ‘Planul de Acţiune 2016-2020 al Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia’.

Ministrul polonez de Externe a confirmat poziţia exprimată de omologul său român.

‘Considerăm că posibilitatea este una, aceea de a intensifica prezenţa Alianţei Nord Atlantice pe teritoriul ţărilor noastre. (…) Discuţia a început la Newport şi ar trebui să continue peste câteva luni la întâlnirea miniştrilor Apărării care va avea loc în februarie anul viitor şi ar trebui să se încheie cu rezultate pozitive la Summitul de la Varşovia din iulie anul viitor. Suntem deschişi în ceea ce priveşte posibilităţile de întărire, suntem flexibili, poate fi o întărire prin prezenţa aliaţilor şi suntem pregătiţi să discutăm despre cum ar arăta o astfel de prezenţă, ideea ca această zonă să fie apărată şi ca NATO să dea un semnal identic şi foarte clar că toate ţările din această regiune vor fi apărate în acelaşi fel’, a subliniat ministrul Witold Waszczykowski.

Cei doi miniştri de Externe au precizat că, în cadrul discuţiilor care au precedat semnarea,’Planului de Acţiune 2016-2020 al Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia’, subiectele au vizat stadiul relaţiilor bilaterale, situaţia securităţii regionale, cu referire la Ucraina şi Republica Moldova, riscurile privind flancul sudic al NATO şi UE, precum şi temele interne ale Uniunii Europene, pornind de la reformele propuse de premierul britanic David Cameron.

‘Aş dori să spun că este una dintre vizitele sentimentale pentru mine, pentru că am avut ocazia să-l însoţesc acum ani de zile pe preşedintele Kaczynski atunci când a venit şi s-a semnat aici primul acord, primul parteneriat strategic. Astăzi sunt mândru că vom continua această operă care a debutat acum şase ani de zile şi o vom continua în modul mai detaliat, strategic’, a adăugat ministrul polonez de Externe.

Pe tema dezvoltării parteneriatului în plan economic, ministrul român de Externe a făcut referire la perspectiva unui Forum comun al inovării româno-polon.

Lazăr Comănescu a precizat că, după conferinţa de presă, cei doi miniştri vor continua discuţiile în cadrul unui dejun de lucru.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, aflat în vizită oficială în România, va avea o întâlnire şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...