Ministrul Energiei dă din nou asigurări că bucureştenii vor avea căldură la iarnă

Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a reiterat, luni, la Roman, că nu vor fi probleme în această iarnă cu alimentarea cu agent termic pentru bucureşteni, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 18:04
Ministrul Energiei dă din nou asigurări că bucureştenii vor avea căldură la iarnă

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, declaraţiile au fost făcute la Roman, unde ministrul Energiei a participat, luni, la inaugurarea Staţiei de Comprimare, investiţie a Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz, prin sucursala Mediaş.

La rândul său, prezent la eveniment, directorul Romgaz, Virgil Metea, a afirmat că există presiuni, dar şi un anumit grad de înţelegere, faţă de ELCEN în privinţa programului de eşalonare a datoriilor pe doi ani, subliniind că problemele nu au fost generate de relaţia comercială dintre cele două companii, restanţele provenind din datoriile pe care RADET le are către ELCEN.

Întrebat despre evoluţia elaborării Strategiei Energetice Naţionale, şeful de la Energie a precizat că au fost finalizate două capitole, care au prezentat ‘o fotografie la momentul iernii trecute’.

‘Sunt finalizate alte două capitole care vor fi puse în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni şi mai urmează alte două capitole pentru care s-a finalizat caietul de sarcini, fiind în procedura de selecţie a consultantului care va trebui să ne dea principalele răspunsuri pentru viitorul energiei româneşti. Am încercat să fundamentăm ce ne dorim, cum putem avea un mix energetic echilibrat şi eficient, independenţa energetică şi am solicitat ca documentaţia să ia în calcul mai multe scenarii privind evoluţia necesarului de energie în viitor, precum şi poziţia României pe piaţa regională. Din această strategie nu va lipsi nici industria minieră, pentru că s-a dovedit în acest an cât este de necesară pentru securitatea energetică a României. Nu ne putem lipsi de 35% din capacitatea de producţie a energiei electrice’, a afirmat ministrul.

În altă ordine de idei, Andrei Gerea a anunţat că, luna viitoare, se va semna cu investitorii chinezi Memorandumul de Înţelegere pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Luni, la Roman, a fost inaugurată Staţia de Comprimare Roman, care va permite accesarea unui volum de 500 de milioane metri cubi de gaze, facilitând accesul gazelor în Sistemul Naţional de Transport (SNT) în contextul menţinerii unei presiuni ridicate pe o perioadă îndelungată de timp.

S-a optat pentru amplasamentul Hârleşti (judeţul Bacău), în apropierea Staţiei de uscare, astfel încât gazele comprimate la o presiune maximă de refulare de 24 bar să fie condiţionate prin aceasta şi dirijate în SNT.

‘Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane metri cubi de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 metri cubi/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării’, a arătat directorul general Romgaz, Virgil Metea.

Lucrările, realizate de Asocierea SC Sutech SA Mediaş (Lider de asociere), SC Condmag SA Mediaş şi SC Inspet SA Ploieşti, au început în data de 9 septembrie 2013 şi au fost finalizate pe 28 august 2015, fiind recepţionate în 9 septembrie 2015. Investiţia s-a ridicat la 57,084 milioane de lei (aproximativ 13 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...