Ministrul Energiei dă din nou asigurări că bucureştenii vor avea căldură la iarnă

Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a reiterat, luni, la Roman, că nu vor fi probleme în această iarnă cu alimentarea cu agent termic pentru bucureşteni, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 18:04
Ministrul Energiei dă din nou asigurări că bucureştenii vor avea căldură la iarnă

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, declaraţiile au fost făcute la Roman, unde ministrul Energiei a participat, luni, la inaugurarea Staţiei de Comprimare, investiţie a Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz, prin sucursala Mediaş.

La rândul său, prezent la eveniment, directorul Romgaz, Virgil Metea, a afirmat că există presiuni, dar şi un anumit grad de înţelegere, faţă de ELCEN în privinţa programului de eşalonare a datoriilor pe doi ani, subliniind că problemele nu au fost generate de relaţia comercială dintre cele două companii, restanţele provenind din datoriile pe care RADET le are către ELCEN.

Întrebat despre evoluţia elaborării Strategiei Energetice Naţionale, şeful de la Energie a precizat că au fost finalizate două capitole, care au prezentat ‘o fotografie la momentul iernii trecute’.

‘Sunt finalizate alte două capitole care vor fi puse în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni şi mai urmează alte două capitole pentru care s-a finalizat caietul de sarcini, fiind în procedura de selecţie a consultantului care va trebui să ne dea principalele răspunsuri pentru viitorul energiei româneşti. Am încercat să fundamentăm ce ne dorim, cum putem avea un mix energetic echilibrat şi eficient, independenţa energetică şi am solicitat ca documentaţia să ia în calcul mai multe scenarii privind evoluţia necesarului de energie în viitor, precum şi poziţia României pe piaţa regională. Din această strategie nu va lipsi nici industria minieră, pentru că s-a dovedit în acest an cât este de necesară pentru securitatea energetică a României. Nu ne putem lipsi de 35% din capacitatea de producţie a energiei electrice’, a afirmat ministrul.

În altă ordine de idei, Andrei Gerea a anunţat că, luna viitoare, se va semna cu investitorii chinezi Memorandumul de Înţelegere pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Luni, la Roman, a fost inaugurată Staţia de Comprimare Roman, care va permite accesarea unui volum de 500 de milioane metri cubi de gaze, facilitând accesul gazelor în Sistemul Naţional de Transport (SNT) în contextul menţinerii unei presiuni ridicate pe o perioadă îndelungată de timp.

S-a optat pentru amplasamentul Hârleşti (judeţul Bacău), în apropierea Staţiei de uscare, astfel încât gazele comprimate la o presiune maximă de refulare de 24 bar să fie condiţionate prin aceasta şi dirijate în SNT.

‘Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane metri cubi de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 metri cubi/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării’, a arătat directorul general Romgaz, Virgil Metea.

Lucrările, realizate de Asocierea SC Sutech SA Mediaş (Lider de asociere), SC Condmag SA Mediaş şi SC Inspet SA Ploieşti, au început în data de 9 septembrie 2013 şi au fost finalizate pe 28 august 2015, fiind recepţionate în 9 septembrie 2015. Investiţia s-a ridicat la 57,084 milioane de lei (aproximativ 13 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul își ia partea din scumpirea energiei: companiile de stat sunt obligate să cedeze 90% din profitul pe 2021, sub formă de dividend. Majoritatea banilor merg la buget
Guvernul își ia partea din scumpirea energiei: companiile de stat sunt obligate să cedeze 90% din profitul pe 2021, sub ...
Una dintre prevederile Ordonanței de Urgență privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la gaze și energie ...
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
Ultimul sondaj al CFA România previzionează o inflaţie în creştere, de peste două cifre, şi o medie a cursului de ...
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria hârtiei, trebuie să-i formăm noi
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria ...
„Este foarte dificil să găsești oameni cu experiență. Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească ...