Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, face bilanţul la 12 luni. În două săptămâni, taxele şi amenzile vor putea fi plătite online

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, face bilanţul la 12 luni. Mai jos, principalele declaraţii
Economica.net - joi, 17 nov. 2016, 09:09
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, face bilanţul la 12 luni. În două săptămâni, taxele şi amenzile vor putea fi plătite online

+ Creşterea economică e 4,9%, de departe cea mai mare din UE. 

+ Câştigul salarial brut a crescut cu 12%. Rata de ocupare a crescut cu 3,4% în nouă luni şi este cu un punct procentual peste anul trecut. E cea mai mare creştere post-criză. În special în manufacturi, construcţii şi comerţ.

+ Prognoza arată că avem un PIB potenţial pentru 2016 de 3,6%. Practic arată săătatea creşterii economice. Anul viitor va fi probabil de 4%. 

+ România e recunoscută ca ţară fără dezechilibre macroeconomice. 

+ Transparenţa bugetară este un subiect foarte drag mie. Relaţia stat-contribuabil s-a îmbunătăţit foarte mult. Pe platforma de transparenţă, 13.700 de instituţii şi 200 de companii de stat au execuţiile bugetare publice. Această platformă a avut peste 100.000 de accesări de la lansare. Ceea ce arată că are succes.

+Am mers pe stabilitate. În Codul fiscal au fost operate doar măsuri reparatorii. Şi menţionez eliminarea plăţii CAS pentru persoanele cu venituri sub salariul minim. Scutirea de impozit pentru darea în plată. Prorogarea termenului de plată a taxelor locale de la 31 martie la 30 iunie, să nu mai existe aglomeraţie. Restabilirea facilităţilor pentru veterani.

+ Pentru mediul de afaceri am lărgit sfera scutirii de impozit pe profit reinvestit pentru investiţii IT şi am susţinut fiscal sistemul de învăţământ tehnic.

+Am majorat bugetul de ajutor de stat pentru investiţiile cu impact major în economie. De la 145 la 511 milioane de euro.

+Am simplificat formularul 088. Au fost săptămâni întregi de muncă şi consultări în acest scop.

+ Pentru agricultori am introdus măsuri speciale de TVA  şi am redus cota de TVA de 9%. 

+ Încasările din prejudiciile de evaziune fiscală au crescut. Am înfiinţat o instituţie în acest sens. A adus 158 de milioane de lei la buget. 

+Am încurajat conformarea voluntară. Ca parte a paradigmei de schimbare a relaţiei dintre stat şi contribuabil. Avem măsura foarte importantă a introducerii POS la ghişeele ANAF. De asemenea se va putea plăti online de la datorii la amenzi de la sfârşitul acestei luni. E în teste.

+ Despre Prima Casă. Am asigurat finanţarea în raport cu cererea de finanţare într-un an dificil pentru piaţa imobiliară şi sectorul bancar. Avem o strategie pe termen mediu pentru program. Pe cinci ani. O planificare multianuală a plafoanelor. 185.000 de beneficiari cu o valoare totală a finanţărilor de 7,1 miliarde euro. Vom păstra avansul de 5%.

+Nu este momentul să reducem cheltuielile publice. Dar trebuie să le alocăm mai eficient. Avem o structură nouă la MFP pentru prioritizarea cheltuielilor publice. A fost aprobat în guvern memorandumul de prioritizare.

+Unitatea de parteneriate public private există la Ministerul Finanţelor şi se ocupă deja de două proiecte pilot de reconstrucţie de infrastructură spitalicească în Bucureşti.

+La neîmpliniri. Nu avem încă o bancă de Dezvoltare. Am început discuţiile cu CE pentru a ne accepta proiectul. Am obţinut un OK de principiu, dar suntem în faza de studiu. 

+ Proiectul privind modificarea redevenţelor este gata la Ministerul Finanţelor. Noul guvern şi noul parlament îl vor putea prelua. Am luat în calcul păstrarea redevenţelor şi o diferenţiere pentru onshore şi offshore. În sensul în care investiţiile din offshore sunt mai mari, aşa că luăm în calcul deductibilităţi mai mari pentru ei.

+ În anii în care au loc alegeri de toamnă-iarnă, bugetul va fi aprobat de noul guvern şi noul parlament. Scrie în legea 500 din 2012.

+

 Rectificarea va avea loc săptămâna viitoare. Va fi pozitivă, ca şi în august. Se va lua de la cei care nu sunt la zi cu executarea cheltuielilor şi se va da celor care au cheltuit.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...