Mircea Fechet, ministrul Mediului: Pe 31 iulie începe programul „Rabla Local”

Într-o declarație susținută astăzi la Cluj-Napoca în cadrul conferinței regionale „Reciclăm în România”, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul „Rabla Local” va începe pe 31 iulie 2023.
Robert Stan - vin, 28 iul. 2023, 13:20
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Pe 31 iulie începe programul „Rabla Local”

Conform ministrului Mircea Fechet, „luni, pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, deschidem programul mult-așteptat «Rabla Local». Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani – fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că, poate, nu stă prea bine cu banii în acest moment – poate casa mașina respectivă primind în schimb un voucher de 3.000 de lei”.

Ministrul a adăugat și că „este bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul mediului și autoritatea publică locală, respectiv, 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, program care este complementar Rabla Clasic și Rabla Plus”.

Conform oficialului, „sunt deja 500 de primării înscrise în acest program așa că mă aștept să fie un succes la fel cum au fost și alte programe ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM)”.

În acest context, Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca a declarat că „programul «Rabla Local» este de mare interes. Pot spune că la telefonul primarului întrebarea legată de acesta este pe primul loc în solicitările clujenilor. (…) Apreciez dinamismul cu care ministrul Mediului s-a mișcat pentru a îl face viabil pentru că este în funcție doar de scurt timp. Noi, la Cluj-Napoca, am aprobat hotărârea de Consiliu Local pentru 5.000 de mașini. Am decis susținerea financiară de 20%, iar domnul ministru ne-a asigurat că partea de 80% care ține de minister este asigurată”.

Anterior, pe 21 aprilie 2023, fostul ministru al Mediului, Brana Tanczos anunțase că unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă privind casarea autovehiculelor uzate prin intermediul aplicaţiei informatice a AFM.

Tot atunci, ministrul Barna menționa că „avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program”.

Deși atât Barna Tanczos cât și Mircea Fechet au omis să menționeze acest detaliu este limpede că pot beneficia de programdoar cetățenii români care locuiesc în raza unei primării care și-a dorit să participe la „Rabla Local” asigurând partea sa, de 20%”, din suma aferentă casării fiecărei mașini.

Pe lângă bugetul programului și procentul cu care vor participa primăriile, AFM a stabilit plafoane în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei localități. Cele sub 5.000 de locuitori pot casa prin „Rabla Local” 50 de autovehicule uzate, cele cu o populație cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori pot casa 100 de autovehicule uzate, iar cele cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori 500 de vehicule uzate.

Localitățile cu 50.001 – 200.000 de locuitori pot include în program 1.000 de autovehicule uzate, iar cele cu peste 200.001 locuitori maximum 5.000 de autovehicule uzate.

Pentru a participa la programul „Rabla Local”, proprietarii de vehicule trebuie să se asigure că mașina lor are, la data participării în program, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani calculată de la anul fabricației, are norma de poluare Euro 3 sau inferioară și conține componentele esențiale.

Citește și:
– Bugetul programului Rabla Clasic va scădea anual cu 5%, banii fiind transferați către Rabla Plus
– AFM: 223 de primării s-au înscris până acum în Programul „Rabla Local”

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.