Mişa, despre inflaţie: Vorbim despre o creştere la nivelul întregii Europe

Tendinţa regională influenţează evoluţia inflaţiei şi trebuie să ţinem cont că există o creştere la nivelul întregii Europe, susţine Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 12 dec. 2017, 14:21
Mişa, despre inflaţie: Vorbim despre o creştere la nivelul întregii Europe

‘Suntem într-o tendinţă regională din acest punct de vedere. O tendinţă regională poate influenţa: o dată, costul preţurilor din economie, ştiţi foarte bine că este un factor care influenţează inflaţia. Sunt mai multe elemente, dar acestea sunt câteva dintre ele. Trebuie să ţineţi cont şi de tendinţa în care se află întreaga Europă. Vorbim de o inflaţie în creştere la nivelul întregii Europe’, a spus Mişa, la Palatul Parlamentului.

El apreciază că inflaţia anunţată, marţi, de Institutul Naţional de Statistică nu este influenţată de modificările fiscale.

‘Dacă m-aş raporta doar la la modificările fiscale, ar însemna că şi la nivelul Uniunii Europene creşterea inflaţiei e datorată modificărilor fiscale avute la nivelul UE. Nu există modificări fiscale la nivelul UE, deci o astfel de corelaţie nu ştiu cât este de sustenabilă din acest punct de vedere. Nu există o corelaţie între modificările fiscale şi inflaţie. Poate să existe, dar dacă m-aş raporta strict la această explicaţie, ar însemna că şi la nivelul Uniunii Europene am avut o modificare a legislaţiei, pentru că şi la nivelul Uniunii Europene inflaţia a crescut’, a explicat ministrul Finanţelor.

Preţurile de consum au continuat să crească în luna noiembrie a acestui an, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88% şi a celor nealimentare cu 4,12%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

Faţă de luna noiembrie 2016, preţul serviciilor a crescut cu 0,10%.

‘Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2016 – noiembrie 2017) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2015 – noiembrie 2016), calculată pe baza IPC, este 1,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,9%’, precizează INS.

Faţă de luna octombrie a acestui an, preţurile au urcat cu 0,66%, în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, depăşirea limitei superioare a intervalului ţintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe şi impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluţiei anticipate a componentelor exogene, dar şi acumulării de presiuni inflaţioniste asociate mediului intern, la nivelul inflaţiei de bază.

Calculată la taxe constante, rata inflaţiei va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârşitul anului viitor şi 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...