MS: Banii alocaţi la rectificare şi cei din taxa clawback, folosiţi pentru funcţionarea spitalelor

Guvernul a alocat la rectificare 150 milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii, fonduri la care care se adaugă 350-400 milioane de lei estimaţi să fie colectaţi din taxa clawback, banii urmând să fie folosiţi pentru funcţionarea spitalelor şi plata obligaţiilor restante pentru bunuri şi servicii.
Economica.net - Dum, 28 oct. 2012, 12:57
MS: Banii alocaţi la rectificare şi cei din taxa clawback, folosiţi pentru funcţionarea spitalelor

Ministerul Sănătăţii arată, duminică, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că cei 150 de milioane de lei alocaţi instituţiei la rectificarea bugetară, precum şi 350-400 de milioane de lei estimaţi să fie colectaţi din taxa de clawback vor fi fi transferaţi către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.

Banii vor fi folosiţi pentru funcţionarea spitalelor, dar şi pentru plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, achiziţionate de unităţile sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„La această rectificare bugetară, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă”, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile Ministerului Sănătăţii să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate.

În contextul rectificării bugetare, Ministerul Sănătăţii a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de patru milioane de lei pentru a asigura finanţarea corecta a programelor naţionale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare.

Premierul Victor Ponta a cerut recent ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor să se asigure că finanţarea spitalelor va fi previzionată corect şi mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autorităţile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează situaţia fiecărui spital în parte, ca urmare a ordonanţei care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie şi estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitaliceşti.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, declara, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa de urgenţă care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunţat blocarea activităţii, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanţa de urgenţă nr. 47 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent, cu excepţia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanţare a proiectelor derulate prin programe naţionale”.

Ordonanţa vizează şi spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunţat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcţionarea spitalelor, situaţie care pune unităţile sanitare în situaţia de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...