MS: Banii alocaţi la rectificare şi cei din taxa clawback, folosiţi pentru funcţionarea spitalelor

Guvernul a alocat la rectificare 150 milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii, fonduri la care care se adaugă 350-400 milioane de lei estimaţi să fie colectaţi din taxa clawback, banii urmând să fie folosiţi pentru funcţionarea spitalelor şi plata obligaţiilor restante pentru bunuri şi servicii.
Economica.net - Dum, 28 oct. 2012, 12:57
MS: Banii alocaţi la rectificare şi cei din taxa clawback, folosiţi pentru funcţionarea spitalelor

Ministerul Sănătăţii arată, duminică, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că cei 150 de milioane de lei alocaţi instituţiei la rectificarea bugetară, precum şi 350-400 de milioane de lei estimaţi să fie colectaţi din taxa de clawback vor fi fi transferaţi către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.

Banii vor fi folosiţi pentru funcţionarea spitalelor, dar şi pentru plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, achiziţionate de unităţile sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„La această rectificare bugetară, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă”, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile Ministerului Sănătăţii să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate.

În contextul rectificării bugetare, Ministerul Sănătăţii a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de patru milioane de lei pentru a asigura finanţarea corecta a programelor naţionale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare.

Premierul Victor Ponta a cerut recent ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor să se asigure că finanţarea spitalelor va fi previzionată corect şi mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autorităţile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează situaţia fiecărui spital în parte, ca urmare a ordonanţei care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie şi estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitaliceşti.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, declara, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa de urgenţă care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunţat blocarea activităţii, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanţa de urgenţă nr. 47 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent, cu excepţia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanţare a proiectelor derulate prin programe naţionale”.

Ordonanţa vizează şi spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunţat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcţionarea spitalelor, situaţie care pune unităţile sanitare în situaţia de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...