1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

News

MS: Pacienţii vor avea acces neîngrădit la datele medicale personale - proiect

 Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede o serie de noi reglementări pentru pacienţi, precum consimţământul pentru fotografiere sau filmare în unităţile sanitare, pentru participarea la învăţământul medical clinic şi la cercetarea ştiinţifică, dar şi accesul neîngrădit la datele medicale personale.

21 oct, 2016 | Agerpres

Proiectul mai prevede şi acordul pacientului privind comunicarea către alte persoane a datelor cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate şi consimţământul privind decizia pacientului de a nu fi informat în cazul în care informaţiile prezentate i-ar cauza suferinţă. Alte prevederi se referă la decizia pacientului de a nu permite accesul altei persoane la datele cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate şi la decizia privind retragerea acordului pacientului asupra accesului altei persoane la datele cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate.

'Necesitatea iniţierii unui astfel de demers este determinată de numărul însemnat de sesizări primite din partea reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi, precum şi ale unor pacienţi în nume personal, referitoare la acordul pacientului privind furnizarea de informaţii cu privire la starea sa de sănătate, evoluţia investigaţiilor, diagnosticului, pronosticului şi al tratamentului acestuia', se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Potrivit proiectului, în situaţia în care intervenţiile medicale sunt refuzate de către pacienţi care îşi asumă în scris răspunderea pentru decizia lor, acestora trebuie să li se explice consecinţele refuzului sau opririi actelor medicale, iar în situaţia în care este necesară efectuarea unei intervenţii medicale unui pacient care nu îşi poate exprima voinţa, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioară a voinţei, dacă aceasta este cunoscută.

'În situaţia în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, unităţile au obligaţia efectuării în cel mai scurt timp posibil a demersurilor pentru constituirea comisiei de arbitraj de specialitate, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare', precizează aceeaşi sursă.

Fotografierea sau filmarea pacienţilor în unităţi, în cazurile în care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului sau pentru evitarea suspectării unei culpe medicale, se efectuează fără consimţământul acestora. În restul situaţiilor, unităţile sunt obligate să asigure obţinerea consimţământului scris al pacientului.

Un articol din proiect prevede că la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO