Narcis Neaga, CNAIR: Până la sfârşitul anului trimitem şi cererea pentru finanţarea din fonduri europene a Drumului Expres Craiova – Piteşti

Gradul de absorbţie a fondurilor europene pe rutier va fi peste 100% până la sfârşitul anului, a declarat luni Narcis Neaga, directorul general al CNAIR. După cererile de finanţare pentru Centura Capitalei şi Podul de la Brăila, va fi urcată în sistem până la finele anului şi documentaţia pentru Drumul Expres Craiova – Piteşti.
Economica.net - lun, 10 dec. 2018, 20:17
Narcis Neaga, CNAIR: Până la sfârşitul anului trimitem şi cererea pentru finanţarea din fonduri europene a Drumului Expres Craiova – Piteşti

România are capacitatea de a absorbi integral fondurile europene pentru autostrăzi, potrivit directorului general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), Narcis Neaga.

Mai mult, acesta vorbeşte, într-un interviu pentru DCNews, chiar de o supra-contractare a fondurilor alocate României pe rutier până la sfârşitul anului, în contextul controverselor privind ne/trimiterea proiectelor la Bruxelles.

„A apărut un atac la adresa CNAIR. În momentul când avem toate documentele, le introducem în sistem”, a spus Narcis Neaga, arătând că ulterior acestea sunt analizate de către experţii Jaspers, ai Uniunii Europene.

„Fără viza Jaspers, nu intră niciun ban în România”, a subliniat şeful CNAIR.

El a detaliat că CNAIR a urcat în sistem documentaţiile pentru Centura Bucureşti, Podul de la Brăila şi că urmează până la finele anului cea pentru Drumul Expres Craiova – Piteşti.

CNAIR a depus, în 15 octombrie, aplicaţia de finanţare în sistemul MYSMIS 2014+, pentru a accesa fondurile necesare proiectului „Infrastructura Integrată pentru Zona orbitală a Municipiului Bucureşti„, măsură care înseamnă debutul procesului firesc de accesare a finanţării nerambursabile. Fondurile solicitate astfel din POIM 2014-2020 sunt destinate construcţiei noii Autostrăzi de Centură Bucureşti Sud, pasajelor Mogoşoaia, Domneşti, Berceni şi Olteniţa şi lărgirii la 4 benzi a secţiunilor dintre A1 – DN7, DN2 – A2 şi A1 – DN5 pe actuala Centură a Capitalei. 

Valoarea totală a proiectului este de 7,33 miliarde de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020, este 5,8 miliarde de lei (75% din valoarea totală eligibilă aprobată – 4,35 miliarde de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 25% în valoare de 1,45 miliarde de lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului). Perioada de implementare a Proiectului este de 120 luni, respectiv între 01.01.2014 și 31.12.2023.

Pe 3 decembrie, CNAIR a depus aplicaţia pentru finanţarea din fonduri europene nerambursabile a Podului Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din România de la Revoluţie încoace. Valoarea totală a proiectului este de 2,59 miliarde de lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, in cuantum de 1,63 miliarde de lei, 25% contribuția proprie, in cuantum de 544,86 milioane de lei, restul de 409,4 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Tot pe 3 decembrie, CNAIR a semnat contractele pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 1 şi 2 ale Drumului Expres Craiova – Piteşti, cu o valoare cumulată de 1,81 miliarde de lei. Contractele pentru tronsoanele 3 şi 4 ale drumului cunoscut şi ca „Autostrada Ford” urmează să fie relicitate.

Te-ar mai putea interesa și
Euro va continua să crească, gaura de la buget se adâncește. Analiștii CFA România estimează o creştere economică de doar 2,3% pentru acest an
Euro va continua să crească, gaura de la buget se adâncește. Analiștii CFA România estimează o creştere economică ...
Analiştii CFA România estimează o creştere economică de 2,3% pentru acest an, în scădere faţă de anticipaţiile anterioare, potrivit unui comunicat al organizaţiei. ...
Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea” – premierul slovac
Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea” – premierul slovac
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie ...
Faer, APERO:  67% dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac
Faer, APERO:  67% dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac
Două treimi (67%) dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac, a declarat, miercuri, ...
Variola maimuţei: Peste 200 de cazuri confirmate în lume – ECDC
Variola maimuţei: Peste 200 de cazuri confirmate în lume – ECDC
Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care ...