Nica: Comparatorul de tarife nu este complet. Mai este nevoie de o hartă a calităţii semnalului în fiecare loc

Comparatorul de tarife este un instrument foarte bun, dar trebuie completat cu o hartă a calităţii semnalului oferit de operatori în fiecare localitate, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 09:28
Nica: Comparatorul de tarife nu este complet. Mai este nevoie de o hartă a calităţii semnalului în fiecare loc

‘Cred că acest comparator de tarife este un instrument foarte bun, dar părerea mea e că nu este complet. Am încercat şi eu să-l utilizez şi am observat că lipseşte un element important, care înseamnă calitatea sau acoperirea. Ca să pot să am o decizie completă, eu unul aş avea nevoie ca acest comparator de tarife să fie însoţit şi de locaţia unde vreau să funcţioneze. Ne putem trezi că vine un operator care este foarte bun în promovarea serviciilor de telefonie mobilă într-un oraş, are tarife foarte bune, dar dacă nu spune că în momentul în care eşti în oraşul respectiv serviciile nu mai sunt aşa de bune ar putea să apară probleme. Atunci, cred că o hartă pe care ANCOM să o ataşeze şi să spună că prin intermediul unui terminal obişnuit calitatea semnalului este bună şi să arate pe câte drumuri naţionale, pe câte drumuri judeţene este zona geografică pe care o acoperă, este necesară’, a afirmat Nica.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, Cătălin Marinescu, a precizat că acest instrument comparativ se va dezvolta în perioada următoare, iar hărţile de acoperire sunt în lucru.

‘Cu siguranţă că se va dezvolta, iar următorul pas ar fi ca furnizorii să simplifice ofertele pe care le fac pentru că, dacă intraţi pe veritel.ro, veţi vedea că la o ofertare medie sunt 3,5 milioane de oferte pentru telefonie mobilă şi internet mobil, ceea ce face ca utilizatorii să fie confuzaţi. Vizavi de calitatea serviciilor, anul viitor vom avea acea aplicaţie care va completa informaţia pe care o are utilizatorul şi, cu siguranţă, vom publica şi hărţile de acoperire care sunt în lucru şi care sunt o bază pentru strategia de dezvoltare broadband a României pentru perioada 2014 – 2020’, a explicat Marinescu.

Comparatorul de oferte telecom, aplicaţie dezvoltată de ANCOM, a fost prezentată, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, la evenimentul ‘Future Communities// Open Innovation Fair 2013”, deschis în incinta Bibliotecii Naţionale a României.

Potrivit ANCOM, veritel.ro permite vizitatorilor să aleagă din peste 3,5 milioane de oferte de telefonie fixă, mobilă şi internet în bandă largă.

Portalul de comparare a ofertelor telecom reprezintă un instrument independent şi necomercial, dezvoltat de ANCOM şi finanţat din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 886.198 lei. Valoarea totală a contractului de dezvoltare a aplicaţiei Veritel.ro a fost de 1.067.941,86 lei (fără TVA), în care este inclusă atât valoarea echipamentelor hardware, cât şi a licenţelor software necesare funcţionării.

Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii pot afla în trei paşi simpli care sunt cele mai potrivite oferte de comunicaţii pentru nevoile lor de consum: aleg categoria de servicii, introduc estimările proprii de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, afişate în ordinea crescătoare a preţului.

Proiectul ‘Aplicaţie online pentru compararea ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali” a fost implementat de ANCOM în cadrul Operaţiunii 1 ‘Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare” a Domeniului Major de Intervenţie 2 ‘Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”, din Axa Prioritară 3 ‘Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public’ aferente Programului Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

ANCOM a organizat, miercuri, Conferinţa Internaţională ‘Infrastructura de comunicaţii – la ordinea zilei în Europa’, eveniment la care participă principalii actori implicaţi în dezvoltarea reţelelor de infrastructură de comunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, acces la mall şi pentru „testaţi”, fără mască în spațiile deschise
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se ...
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți seară că în urma ședinței ...