Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile

 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că datoria Municipalităţii către Termoenergetica este în acest moment de 300 de milioane de lei, dar că 200 de milioane urmează să fie achitaţi în decurs de 45 de zile.
AGERPRES - vin, 24 sept. 2021, 15:22
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica - 200 de milioane, achitate în 45 de zile

„În acest moment, în urma plăţilor pe care le-am făcut către Termoenergetica, datoria noastră către Termoenergetica este undeva între 295-300 de milioane de lei. În lunile următoare, adică imediat ce vom primi cotele defalcate, în jur de 7-8 octombrie, vom plăti 109 milioane. (…) Peste două săptămâni o să fim la o datorie sub 200 de milioane. Peste 45 de zile o să fim la o datorie sub 100 de milioane între PMB şi Termoenergetica”, a spus edilul Capitalei.

Precizările au fost făcute în cadrul şedinţei de Consiliu General, după ce Nicuşor Dan a fost întrebat de către consilierul municipal USR PLUS Nicorel Nicorescu dacă a primit răspuns la scrisoarea prin care solicita Guvernului finanţare în vederea realizării SACET, dar şi a achitării subvenţiei pentru termoficare.

„După ce s-a aprobat rectificarea bugetară a bugetului naţional, după cum ştiţi, au fost puşi nişte bani pentru autorităţi locale, într-un fond la dispoziţia prim-ministrului. În urma acestei operaţiuni, a existat o scrisoare din partea ministrului Dezvoltării, prin intermediul prefecţilor, către toate autorităţile locale, prin care fiecare dintre acestea să spună care sunt necesităţile pe care le au. Răspunsul nostru – mai avem o zi să îl dăm – va fi că aceasta este principala necesitate pe care noi o avem. Am avut o discuţie informală cu ministrul de Finanţe şi am stabilit o întâlnire viitoare pe acest subiect cu toate autorităţile responsabile pe acest circuit”, a arătat edilul general.

El a adăugat că în decurs de câteva zile ar urma să fie anunţaţi câştigătorii licitaţiei pentru reabilitarea a 40 de kilometri de reţea de termoficare, iar ulterior va fi publicat pe SICAP şi anunţul privind reabilitarea a 210 kilometri din reţeaua principală de termoficare, finanţată prin POIM.

„Pe partea de licitaţii, suntem în faza în care li s-au solicitat câştigătorilor acele documente obligatorii, pentru ca adjudecarea să poată să fie pronunţată. Este o chestiune de câteva zile. Pe ce înseamnă licitaţie pentru POIM, concluzia noastră comună, a tuturor celor implicaţi, a fost să aşteptăm până când această licitaţie, pe cei 2 x 20 de kilometri se sfârşeşte – e o chestiune de zile – pentru a vedea unde putem să îmbunătăţim tot ce înseamnă documentaţie tehnică, astfel încât licitaţia cu miză mare să fie un succes şi să nu pierdem eventual luni de zile în care să facem o licitaţie la care să nu putem să atribuim”, a precizat Nicuşor Dan.

În ce priveşte o eventuală susţinere financiară a populaţiei în contextul creşterii preţurilor la energie, Nicuşor Dan a explicat că CGMB nu poate discuta despre subvenţie, înainte ca ANRE să fixeze preţul, iar Guvernul să ia eventuale decizii de sprijin pentru populaţie.

„Sunt trei etape. Mai întâi a fost negocierea Elcen-Romgaz, care s-a încheiat. Acum pasul legal este ca Elcen să meargă, ca toţi ceilalţi operatori, către ANRE, iar ANRE – împreună cu toate informaţiile preluate din piaţă – să fixeze preţul. Asta e de aşteptat să se întâmple la sfârşitul lunii octombrie – ANRE să fixeze preţul cu care Elcen va vinde către Termoenergetica gigacaloria. Imediat după această informaţie, evident că va trebui să avem o discuţie în CGMB, să vedem care este nivelul subvenţiei pe care o vom acorda. Până atunci, va exista un răspuns şi din partea autorităţii naţionale. E posibil ca autoritatea naţională – Guvernul, în speţă – să asigure şi ea o parte din această finanţare. În momentul în care vom avea decizia, trebuie să avem şi analiza juridică a contractului de finanţare cu Comisia Europeană, pe cei 210 km, pentru că în acel contract există nişte condiţii cu privire la nivelul subvenţiei”, a mai precizat edilul general.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...