Nivel record de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în primele trei luni din 2016 – JLL România

Jones Lang LaSalle România (JLL) a intermediat, în primul trimestru al acestui an, tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri de aproape 25.000 de metri pătraţi, un record al ultimelor 12 luni, spaţiile fiind închiriate atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi şi Cluj-Napoca, anunţă firma de consultanţă imobiliară într-un comunicat.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 12:46
Nivel record de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în primele trei luni din 2016 - JLL România

Cele mai mari contracte au fost încheiate pentru spaţii din Iaşi, care totalizează 13.000 mp, în timp ce în Bucureşti tranzacţiile au totalizat 7.500 mp, iar în Cluj-Napoca – 1.700 mp.

Companiile din domeniul serviciilor, BPO, IT şi construcţii au fost principalii chiriaşi ai spaţiilor închiriate, scrie NEWS.ro.

Un trend identificat de companie este că în acest an companiile de servicii de externalizare şi IT, care sunt interesate să dechidă birouri în România, nu mai caută spaţii pentru activităţi de call center de bază, pentru care voiau să plătească 8 euro/mp/lună şi să angajeze personal cu 500 de euro/lună.

Acestea caută acum spaţii pentru activităţi cu valoare adăugată mai mare, dezvoltare şi cercetare, pentru care sunt dispuse să plătească chirii, dar şi salarii mai mari, se arată în comunicatul de presă citat.

”Chiriaşii caută spaţii moderne de birouri nu doar în Bucureşti, ci şi în celelalte oraşe mari din ţară. Contractele intermediate în primul trimestru totalizează o suprafaţă de aproape trei ori mai mare decât cea intermediată în aceeaşi perioadă din 2015”, a declarat şefa biroului JLL România, Maria Florea.

Cele mai căutate zone de birouri din Bucureşti rămân Floreasca – Barbu Văcărescu, Centru-Vest şi mai nou zona Unirii.

Potrivit Mariei Florea, în acest an continuă consolidările în sectoarele financiar şi IT, un trend început în ultimii doi ani şi care a generat cele mai mari tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, de peste 20.000 mp, precum Genpact sau Oracle.

”Mai sunt câteva companii foarte mari care în prezent lucrează la consolidarea activităţilor din Bucureşti într-un singur sediu. Acestea caută spaţii moderne de birouri, care nu doar să răspundă aspectelor financiare, ci şi să ofere birouri angajaţilor un acces bun la transportul public (în special metrou), dar şi alte facilităţi”, mai spune şefa firmei de consultanţă imobiliară.

Având în vedere performanţa pieţei de birouri de la începutul anului, Mariei Florea estimează că 2016 va fi un nou an bun din punct de vedere al cererii.

Chiriile au rămas stabile în acest an, dar proprietarii sunt dispuşi să ofere chiriaşilor pachete de facilităţi mai generoase, precum luni de chirie gratuită, amenajarea spaţiilor etc.

Cu venituri anuale globale de 5,4 miliarde dolari SUA, JLL activează în 230 de sucursale din 80 de ţări şi înglobează circa 58.000 de angajaţi în întreaga lume.

Compania oferă servicii de management şi servicii imobiliare externalizate, având un portofoliu de aproximativ 316 milioane mp şi un volum total al investiţiilor de 118 miliarde de dolari, rezultat din vânzări, achiziţii şi finanţări la nivel global în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...