Nivel record de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în primele trei luni din 2016 – JLL România

Jones Lang LaSalle România (JLL) a intermediat, în primul trimestru al acestui an, tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri de aproape 25.000 de metri pătraţi, un record al ultimelor 12 luni, spaţiile fiind închiriate atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi şi Cluj-Napoca, anunţă firma de consultanţă imobiliară într-un comunicat.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 12:46
Nivel record de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în primele trei luni din 2016 - JLL România

Cele mai mari contracte au fost încheiate pentru spaţii din Iaşi, care totalizează 13.000 mp, în timp ce în Bucureşti tranzacţiile au totalizat 7.500 mp, iar în Cluj-Napoca – 1.700 mp.

Companiile din domeniul serviciilor, BPO, IT şi construcţii au fost principalii chiriaşi ai spaţiilor închiriate, scrie NEWS.ro.

Un trend identificat de companie este că în acest an companiile de servicii de externalizare şi IT, care sunt interesate să dechidă birouri în România, nu mai caută spaţii pentru activităţi de call center de bază, pentru care voiau să plătească 8 euro/mp/lună şi să angajeze personal cu 500 de euro/lună.

Acestea caută acum spaţii pentru activităţi cu valoare adăugată mai mare, dezvoltare şi cercetare, pentru care sunt dispuse să plătească chirii, dar şi salarii mai mari, se arată în comunicatul de presă citat.

”Chiriaşii caută spaţii moderne de birouri nu doar în Bucureşti, ci şi în celelalte oraşe mari din ţară. Contractele intermediate în primul trimestru totalizează o suprafaţă de aproape trei ori mai mare decât cea intermediată în aceeaşi perioadă din 2015”, a declarat şefa biroului JLL România, Maria Florea.

Cele mai căutate zone de birouri din Bucureşti rămân Floreasca – Barbu Văcărescu, Centru-Vest şi mai nou zona Unirii.

Potrivit Mariei Florea, în acest an continuă consolidările în sectoarele financiar şi IT, un trend început în ultimii doi ani şi care a generat cele mai mari tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, de peste 20.000 mp, precum Genpact sau Oracle.

”Mai sunt câteva companii foarte mari care în prezent lucrează la consolidarea activităţilor din Bucureşti într-un singur sediu. Acestea caută spaţii moderne de birouri, care nu doar să răspundă aspectelor financiare, ci şi să ofere birouri angajaţilor un acces bun la transportul public (în special metrou), dar şi alte facilităţi”, mai spune şefa firmei de consultanţă imobiliară.

Având în vedere performanţa pieţei de birouri de la începutul anului, Mariei Florea estimează că 2016 va fi un nou an bun din punct de vedere al cererii.

Chiriile au rămas stabile în acest an, dar proprietarii sunt dispuşi să ofere chiriaşilor pachete de facilităţi mai generoase, precum luni de chirie gratuită, amenajarea spaţiilor etc.

Cu venituri anuale globale de 5,4 miliarde dolari SUA, JLL activează în 230 de sucursale din 80 de ţări şi înglobează circa 58.000 de angajaţi în întreaga lume.

Compania oferă servicii de management şi servicii imobiliare externalizate, având un portofoliu de aproximativ 316 milioane mp şi un volum total al investiţiilor de 118 miliarde de dolari, rezultat din vânzări, achiziţii şi finanţări la nivel global în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...