Nor de poluare toxică la Beijing după emiterea celei de-al doilea cod roşu

Capitala Chinei, Beijing, este acoperită sâmbătă, 19 decembrie, de o ceaţa toxică, după emiterea celui de-al doilea cod roşu - de nivel maxim - de poluare, fără a mai atinge însă vârfurile din ultimele săptămâni. Locuitorii îşi pun chiar întrebări asupra eficienţei măsurilor drastice adoptate, transmite AFP, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 19 dec. 2015, 12:11
Nor de poluare toxică la Beijing după emiterea celei de-al doilea cod roşu

Codul roşu emis de autorităţile municipale a intrat în vigoare sâmbătă în zori şi va fi menţinut până marţi. Departamentul pentru mediu a decis închiderea uzinelor şi adoptarea unei circulaţii alternative pentru maşinile particulare pentru a evita răspândirea smogului. Şi şcolile urmează să îşi suspende cursurile.

Pe marile bulevarde din centrul oraşului, de obicei blocate de ambuteiaje endemice, traficul auto părea redus sâmbătă, jumătate din cele 4,4 milioane de vehicule ale metropolei fiind nevoite să rămână în parcare (potrivit ultimei cifre pare sau impare de pe placa de înmatriculare). O ceaţă albicioasă cu miros de cărbune reducea vizibilitatea şi estompa contururile clădirilor, însă concentraţia de microparticule toxice era departe de vârfurile îngrijorătoare înregistrate în ultimele săptămâni.

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM2,5), deosebit de periculoase pentru sănătate fiindcă pătrund adânc în plămâni, a depăşit sâmbătă dimineaţă 260 de micrograme pe metru cub, conform nivelurilor de referinţă măsurate de ambasada americană. Concentraţia poluantă a scăzut însă la prânz la 140 de micrograme pe metru cub, nivel aflat peste plafonul maxim recomandat de OMS (de numai 25 de micrograme la o expunere de 24 de ore), dar mult sub vârfurile de poluare de peste 600 înregistrate la începutul lunii decembrie, şi ele vizate de un cod roşu.

În aceste condiţii şi chiar dacă situaţia s-ar agrava în următoarele zile, unii locuitori ai Beijingului au denunţat restricţiile de circulaţie „adoptate numai din principiu”. „Faptul că merg sau nu cu maşina alimentată cu benzină nu are prea mult de-a face cu principalii factori producători de smog”, scria un internaut pe platforma de microbloguri Weibo, adăugând că este gata să plătească amenda prevăzută în cazul încălcării măsurii.

Poluarea este accentuată de utilizarea crescută a cărbunelui pentru producerea de electricitate în timpul iernii şi de emisiile nocive provenite din regiunile industriale din jurul capitalei chineze.

Autorităţile de la Beijing au anunţat prima oară în 7 decembrie un cod roşu, asociat cu un set de măsuri, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient faţă de un episod de smog şi mai grav. Codul maxim extrem de mediatizat a avut efectul unui electroşoc în capitală, populaţia cumpărând masiv măşti şi aparate de purificare a aerului, stocurile epuizându-se rapid. Şi spitalele au înregistrat un mare aflux de părinţi, îngrijoraţi de sănătatea copiilor.

China, ţară în care 70% din producţia de electricitate este pe bază de cărbune, este primul stat poluant de pe glob, însă s-a angajat să îşi reducă emisiile de CO2, încheie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...