Nordul se aglomerează şi cu turnuri de apartamente. Vor locui corporatiştii aproape de birou?

Din ce în ce mai mulţi dezvoltatori imobiliari cumpără terenuri pentru construcţia de blocuri cu apartamente. Publicul-ţintă sunt angajaţii marilor corporaţii care-şi au sediul în nordul Capitalei. 
Andrada Ghira - mar, 25 oct. 2016, 21:01
Nordul se aglomerează şi cu turnuri de apartamente. Vor locui corporatiştii aproape de birou?

Dintr-un foc, omul de afaceri Gabriel Popoviciu a anunţat un proiect-gigant în zona Aviaţiei-Barbu Văcărescu, acolo unde mii de corporatişti merg zilnic la muncă. Proiectul rezidenţial Belvedere prevede construcţia a peste 1.500 de apartamente pe Şoseaua Fabrica de Glucoză din nordul Capitalei. Reprezentanţii companiei spun că proiectul este „o alternativă viabilă de locuire pentru zecile de mii de angajaţi, care lucrează în sutele de corporaţii din clădirile de birouri aflate în proximitate”.

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de alţi dezvoltatori care mizează pe zona de nord a Bucureştiului. Cel mai recent anunţ vine din partea companiilor israeliene Shikun & Binui şi Red Sea Group, care au cumpărat un teren de 50.000 de mp din apropierea Şcolii Americane. Companile investesc aici 25 de milioane de euro în prima fază a proiectului New Point care va avea şase blocuri şi 408 apartamente, spune Elena Butucea, reprezentantul dezvoltatorilor, care au mai construit trei blocuri în proiectul City Point din Aviaţiei. 

Tot în zonă, mai exact terenul pe care a funcţionat Zone Arena, este deţinut de dezvoltatorul Impact. Planurile prevăd construcţia unui proiect cu sute de apartamente. Deşi proiectul este de-abia la stadiul de design, compania caută să cumpere terenuri pentru noi blocuri, în zonele în care se dezvoltă clădiri de birouri. 

„Suntem în negociere. Ne uităm la câteva terenuri. Unii proprietari de terenuri încă trăiesc visul din 2005-2006 şi cer peste 1.000 de euro pe mp în zone nu chiar atât de bune. Dar sunt şi proprietari care înţeleg unde e piaţa şi cer 200-300 de euro pe mp. Cum şi ne-ar plăcea să avem cinci, asta înseamna că pe termen mediu avem nevoie să mai cumpărăm două terenuri”, declara în urmă cu o lună, şeful Impact, Bartosz Puzdrowski. 

Miza: 80.000 de gulere albe în Bucureşti

Un număr de 216.000 de angajaţi lucrează în birourile de clasă A şi B închiriate de marile companii în Bucureşti, arată un studiu recent al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în zona Pipera Sud, pest 41.000, dar şi în zona Barbu Văcărescu-Floreasca, unde numărul depăşeşte 36.000 de angjaţi. 

Zilnic, la orele dimineţii şi seara când angajaţii pleacă de la birou, traficul cu metroul devine un chin. Chiar dacă trenurile de la metrou circulă des, ele nu fac faţă afluxului de angajaţi. În plus, chiar dacă infrastructura din zonă a fost îmbunătăţită în ultimii ani, aceasta tot există probleme de trafic. 

Construcţia de apartamente ar rezolva această problemă pentru angajaţi. E viabilă această soluţie? Dezvoltatorii imobiliari spun ca da. Spre exemplu, Shikun & Binui şi Red Sea Group au construit trei blocuri în zona Aviatiei cu circa 140 de apartamente. „30% dintre cei care au cumpărat sunt investitori, iar restul sunt cumpărători finali, persoane care lucrează în clădirile de birouri din zonă”, spune Elena Butucea, reprezentantul dezvoltatorilor.

Tentaţi să cumpere o locuinţă în apropierea locului de muncă sunt cei care se află la prima achiziţie, este de părere Alexandru Petrescu, fondator Esop. 

Acolo unde se dezvoltă poli importanţi de birouri, rezidenţialul are succes pentru că cei care lucrează ar putea să aibă şi casa alături de locul de munca. Barbu-Văcărescu e o zonă efervescentă, unde se vor mai anunţa noi proiecte rezidenţiale”, spune acesta. În plus, tot aproape de muncă vor să fie şi cei care închiriează. 

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...