Numărul solicitărilor pentru avize de securitate la incendiu, cu 45% mai mare în trei luni din 2016 faţă de anul trecut

Numărul solicitărilor pentru avize şi autorizaţii de securitate la incendiu a fost cu 45 la sută mai mare în primele trei luni din acest an faţă de perioada similară din 2015, ajungând de la 5.368 la 7.618, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Economica.net - Dum, 17 apr. 2016, 16:26
Numărul solicitărilor pentru avize de securitate la incendiu, cu 45% mai mare în trei luni din 2016 faţă de anul trecut

„În primele trei luni ale acestui an, structurile specializate din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au înregistrat o creştere cu 45% a numărului de solicitări pentru emiterea avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu, comparativ cu perioada similară a anului trecut (7.618 faţă de 5.368)”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de IGSU.

Sursa citată a precizat că a propus spre aprobare un proiect de reglementare legislativă care vine în sprijinul societăţii civile, eficientizând mai multe aspecte ale domeniului de avizare şi autorizare de securitate la incendiu şi protecţie civilă, scrie NEWS.ro.

„Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, proiectul legislativ a fost supus procedurii privind transparenţa decizională în administraţia publică, urmând normele legale privind elaborarea actelor normative”, mai arată IGSU.

Prin proiectul propus se urmăreşte: scăderea unor costuri administrative prin reducerea numărului documentelor necesare eliberării actelor; realizarea unui instrument de lucru facil pentru proiectanţi şi responsabilizarea acestora; eliminarea situaţiilor identificate ca generatoare de blocaje sau costuri suplimentare, pe bază de expertiză tehnică; reducerea unor costuri administrative ce grevau activitatea operatorilor economici şi a instituţiilor; reglementarea unor aspecte reieşite din activitatea practică şi armonizarea cu legislaţia europeană în materie.

„De asemenea, facem precizarea că, proiectul nu vizează cererile de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă solicitate anterior intrării în vigoare a noului act normativ, acestea urmând a se soluţiona potrivit dispoziţiilor legale de la data depunerilor”, se mai arată în comunicatul citat..

Ministerul Afacerilor Interne a pus, în 11 aprilie, în dezzbatere publică un ordin prin care se reduce numărul documentelor necesare pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate în caz de incendiu, iar certificatele de performanţă la foc emise în Uniunea Europeană sunt recunoscute şi în România.

Între cele mai importante modificări propuse de Ministerul Afacerilor Interne se numără faptul că, în situaţia în care o parte a unei construcţii care este autorizată îşi schimbă destinaţia, nu mai este necesară avizarea sau autorizarea întregii clădiri, ci doar a spaţiilor în cauză. Doar scenariul de securitate va fi făcut pentru întreaga clădire.

De asemenea, normele metodologice stabilite de MAI vizează faptul că materialele de construcţii care au fost omologate în spaţiul comunitar vor fi recunoscute şi în România.

O altă modificare nu mai limitează ca scenariul de securitate la incendiu să fie eliberat doar de persoanele care deţin brevetul de pompier specialist, ci de proiectanţii din domeniul arhitecturii, în baza unei metodologii de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu. Acest lucru, spune ministrul Afacerilor Interne, face ca nu doar un grup foarte mic de firme să elibereze documentaţia necesară.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...