UPDATE Atac terorist la Barcelona;13 morţi şi 100 de răniţi după ce o furgonetă a intrat în pietoni pe artera Rambla. Poliţia a arestat 2 bărbaţi

Poliţia spaniolă a confirmat miercuri după-amiază un atac terorist la Barcelona, unde o furgonetă a pătruns în pietonii aflaţi pe artera Rambla, informează presa locală. 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 100 rănite în urma atacului terorist comis joi după-amiază la Barcelona, unde o furgonetă a pătruns în pietonii de pe artera Rambla, informează presa locală.
Economica.net - joi, 17 aug. 2017, 15:30
UPDATE Atac terorist la Barcelona;13 morţi şi 100 de răniţi după ce o furgonetă a intrat în pietoni pe artera Rambla. Poliţia a arestat 2 bărbaţi

UPDATE Bilanţ revizuit: 13 morţi şi 100 de răniţi

Bilanţul victimelor atentatului comis joi după-amiază pe bulevardul La Rambla din Barcelona a ajuns la 100 de răniţi, potrivit ultimelor informaţii furnizate de Poliţia din Catalonia. De asemenea, 13 persoane au fost ucise în atac.

Poliţia din Catalonia a revizuit bilanţul atacului terorist, anunţând, pe Twitter, că 100 de oameni au fost răniţi şi că numărul victimelor ar putea creşte în orele următoare.

Alte 13 persoane au fost ucise în urma atacului.

UPDATE 23:50 MAE: Un român rănit în atentatul de la Barcelona

Un român a fost rănit în atentatul terorist de la Barcelona, a fost spitalizat, iar starea sa este stabilă, informează Ministerul Afacerilor Externe.

‘Ministerul Afacerilor Externe transmite ca, în urma demersurilor întreprinse sub coordonarea Celulei de criza a MAE, convocată din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost identificat un cetăţean român printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona’, precizează sursa citată.

Potrivit MAE, reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoana rănită este internată, pentru a acorda asistenţă consulară.

‘Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032’, se mai arată în comunicat.

UPDATE 22:50 Poliţia a arestat doi suspecţi. Numărul răniţilor a ajuns la 80 de persoane

Preşedintele provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunţat într-o conferinţă de presă că poliţia a arestat doi suspecţi după atentatul de joi, de la Barcelona, informează Reuters.

Într-un mesaj în reţeaua Twitter, poliţia a dezminţit că un al doilea suspect se ascunde într-un bar, aşa cum afirmaseră unii ziarişti locali. Numărul de atacatori nu este încă clar, observă Reuters.

Potrivit agenţiei de presă spaniole EFE, care menţionează surse din poliţie, primul arestat este un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, pe nume Diss Oukabir, rezident legal în Spania. Un alt suspect, care a trecut de un baraj rutier lovind un poliţist cu vehiculul pe care îl conducea, a fost găsit ceva mai târziu mort în autovehicul, la câţiva kilometri de locul unde poliţiştii au tras asupra sa în încercarea de a-l opri.

Un oficial al guvernului regional catalan a confirmat, tot prin Twitter, că bilanţul atacului este de 13 morţi şi cel puţin 50 de răniţi. Puigdemont a afirmat că au fost spitalizate cel puţin 80 de persoane şi că localnicii s-au prezentat în număr mare să doneze sânge.

Poliţia anunţase deja că atacul este considerat de natură teroristă. Statul Islamic a revendicat ulterior atentatul prin propria sa agenţie de presă, Amaq, preluată de Reuters.

UPDATE 21:55 Poliţia a arestat un suspect

Poliţia spaniolă a anunţat că a arestat un suspect după atentatul de joi de la Barcelona, informează DPA. Într-un mesaj în reţeaua Twitter, poliţia a dezminţit că un al doilea suspect se ascunde într-un bar, aşa cum afirmaseră unii ziarişti locali.

Un oficial al guvernului regional catalan a confirmat, tot prin Twitter, că bilanţul atacului este de 13 morţi şi cel puţin 50 de răniţi.

UPDATE 21:30 Bilanţul victimelor a ajuns la 13 morţi şi 50 de răniţi

Bilanț actualizat: 13 morți și 50 de răniți. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne, potrivit Digi24.ro.

UPDATE 20:55 SUA oferă asistenţă Spaniei

Secretarul de stat american Rex Tillerson a anunţat joi că Statele Unite sunt gata să acorde asistenţă autorităţilor spaniole, după atentatul de la Barcelona, transmite AFP.

‘Teroriştii din întreaga lume trebuie să ştie că Statele Unite şi aliaţii lor sunt hotărâţi să îi găsească şi să îi aducă în faţa justiţiei’, a declarat Tillerson într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Taro Kono şi cu miniştrii apărării din cele două ţări.

O sursă de la Casa Albă, citată de EFE, a anunţat că preşedintele Donald Trump este ‘la curent’ cu atacul terorist comis joi în centrul oraşului spaniol Barcelona, soldat cu cel puţin doi morţi şi 20 de răniţi, potrivit datelor oficiale, şi cu cel puţin 13 morţi, potrivit presei locale.

‘Şeful de personal (de la Casa Albă, John Kelly) este informat în legătură cu situaţia şi îl ţine la curent pe preşedinte’, a declarat ziariştilor o oficialitate de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului.

Şi Departamentul de Stat al SUA ‘urmăreşte îndeaproape evenimentele din Barcelona’, potrivit unei purtătoare de cuvânt a instituţiei, Heather Nauert, care a postat un mesaj în acest sens pe contul său oficial de Twitter. ‘Le cerem americanilor să stea departe de zonă şi să-şi informeze familia şi prietenii despre locul în care se află’, a adăugat Nauert.

Soţia lui Trump, Melania, a transmis – tot pe Twitter – ‘Barcelonei condoleanţele şi rugăciunile sale’.

Poliţia regională din Catalonia a calificat drept atentat terorist atacul produs joi la orele 15:00 GMT, când o furgonetă de culoare albă a intrat în plin în persoanele care se plimbau pe artera Las Ramblas, unul dintre cele mai aglomerate şi cele mai turistice zone din Barcelona.

Autorităţile spaniole caută doi indivizi bănuiţi a fi presupuşii autori ai atacului şi se crede că unul dintre ei, înarmat, s-a baricadat într-un bar, iar celălalt a reuşit să fugă, potrivit primelor ipoteze ale forţelor de securitate.

Totodată, potrivit unor surse poliţieneşti citate de El Mundo, forţele de ordine au localizat o a doua furgonetă folosită în atacul de joi în orăşelul Vic, din Catalonia. Potrivit Reuters, poliţia a înconjurat zona şi inspectează vehiculul.

UPDATE 20:22 Numărul răniţilor a crescut la 32 de răniţi

Autorităţile spaniole au confirmat că numărul răniţilor a crescut la 32 de răniţi, dintre care zece se află în stare gravă. De asemenea, o persoană a decedat.

Atacatorul a mers în zigzag aproximativ 500 de metri pe bulevardul La Ramblas.

De asemenea, Poliţia a confirmat că a fost un atac terorist. ”Confirmăm atacul terorist. Protocolul în cazul atacurilor teroriste a fost activat”, a anunţat poliţia catalană.

Informaţiile privind numărul victimelor au fost contradictorii până acum. Presa locală – postul de radio Cadena SER şi TV3, între altele, – a transmis că au fost ucise până la 13 persoane.

UPDATE 20:00 MAE: La acest moment nu există indicii că printre victimele de la Barcelona ar fi şi cetăţeni români

Consulatul General al României la Barcelona are în atenţie incidentul produs în zona La Rambla şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români, iar momentan nu există indicii în acest sens, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie News.ro.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Consulatul General al României la Barcelona monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de evoluţia evenimentelor, adaugă MAE.

UPDATE 19:40 Premierul spaniol afirmă că prioritatea este îngrijirea persoanelor rănite

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat joi seară că ţine legătura cu autorităţile din Barcelona după atacul terorist comis în metropola catalană şi că prioritatea o reprezintă acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite, transmite Reuters.

Şeful executivului spaniol a reacţionat pe contul său de Twitter. 

UPDATE 19:20 O persoană a murit şi cel puţin alte 20 sunt rănite 

Poliţia a confirmat deocamdată un singur mort, dar unele surse vorbesc despre mai multe persoane decedate.

După ce a pătruns în mulţime, cel aflat la volan a fugit după ce a abandonat vehiculul ce s-a izbit de un kioşk, furgoneta parcurgând circa 600 de metri pe artera pietonală. 

Dar se pare că sunt cel puţin doi atacatori înarmaţi, iar conform unor surse o luare de ostatici ar fi în curs într-un restaurant din apropiere. Nu este clar dacă ei se aflau în furgonetă.

După ce a pătruns în mulţime, autorul atacului a abandonat vehiculul şi a fugit. Conform primului bilanţ, mai multe persoane sunt rănite.

Martori oculari vorbesc despre panica creată la faţa locului, oamenii fugind pentru a se adăposti.

Presa spaniolă relatează şi despre o luare de ostatici de către două persoane înarmate într-un restaurant din apropiere.

Autorităţile au izolat zona, iar staţiile de metrou au fost închise.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...