Obama şi Putin au avut o întâlnire bilaterală la Paris şi au discutat despre Siria şi Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au discutat luni timp de aproape o jumătate de oră în marja Conferinţei internaţionale privind schimbările climatice (COP21), care s-a deschis oficial la Paris, transmite AFP, citând un comunicat al Kremlinului.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 14:44
Obama şi Putin au avut o întâlnire bilaterală la Paris şi au discutat despre Siria şi Ucraina

‘Întâlnirea s-a desfăşurat cu uşile închise’, a mai indicat preşedinţia rusă, fără a oferi alte detalii.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, indicase posibilitatea unei discuţii ‘pe culoare’ între preşedinţii Putin şi Obama.

Ea urma să succeadă maratonului diplomatic început săptămâna trecută de preşedintele Franţei, Francois Hollande, pentru formarea unei mari coaliţii împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, iniţiativă ce se loveşte deocamdată de divergenţele ruso-americane pe tema conflictului din Siria.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Reuters sub rezerva anonimatului, discuţia dintre cei doi şefi de stat s-a referit la criza din Siria şi la situaţia din Ucraina.

Preşedintele Barack Obama a subliniat importanţa ca atacurile aeriene să vizeze ţinte ale Statului Islamic şi nu grupări rebele care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

‘Cei doi preşedinţi au discutat despre imperativul de a înregistra progrese în privinţa procesului de la Viena pentru a se ajunge la o încetare a focului şi la o soluţionare paşnică a războiului civil din Siria’, a indicat oficialul american.

Potrivit acestuia, preşedintele Obama a declarat, în cursul întâlnirii, că plecarea de la putere a lui Assad este o parte a acestei tranziţii, ambii lideri afirmând că ministerele lor de externe vor continua să lucreze la procesul diplomatic în favoarea unei soluţii pentru Siria.

Pe parcursul discuţiei, preşedintele american a subliniat de asemenea necesitatea unei soluţii diplomatice la criza din Ucraina, precizând că sancţiunile impuse Rusiei vor putea fi eliminate atunci când Moscova îşi va onora angajamentele asumate prin acordul de la Minsk.

Pe de altă parte, Barack Obama şi-a exprimat regretul faţă de moartea unui pilot rus al cărui avion a fost doborât recent de aviaţia turcă, la graniţa cu Siria, şi a încurajat o dezescaladare a tensiunilor dintre Rusia şi Turcia, a menţionat aceeaşi sursă.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...