1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Obiceiurile consumatorilor germani se schimbă. Tranzacțiile cu cardul le vor depăși în 2020 pentru prima dată pe cele cu numerar

Pandemia de coronavirus a accelerat tranziţia consumatorilor germani spre plăţile cu cardul bancar, într-o ţară în mod tradiţional ataşată de banii gheaţă, arată un studiu publicat joi de firma de cercetare de piaţă Euromonitor International, transmite AFP, citată de Agerpres.

17 sep, 2020 | Agerpres

Potrivit acestui studiu, în 2020, plăţile cu cardul vor depăşi pentru prima dată tranzacţiile cu bani gheaţă în Germania. Pe ansamblul anului 2020, 55,1% din volumul total al tranzacţiilor în Germania ar urma să se facă cu cardul bancar, faţă de 44,7% în 2019.

Pandemia de Covid-19 a antrenat o "schimbare brutală a comportamentului germanilor din motive de igienă", explică autorii studiului această tendinţă.

Din dorinţa de a-şi proteja datele private, precum şi din obiceiuri culturale, germanii sunt tradiţional ataşaţi de plăţile cu bani gheaţă şi nu sunt rare cazurile în care magazinele şi restaurantele germane nu acceptă plăţile cu cardul.

Potrivit unui raport al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), în 2017 aproximativ 74% din tranzacţiile din Germania se efectuau cu numerar, faţă de 68% în Franţa.

Însă pandemia a bulversat aceste obiceiuri, comercianţii şi autorităţile cerând consumatorilor să dea prioritate plăţilor cu cardul, pentru a evita riscul de contaminare. Maxime Hofer, unul din autorii studiului, a explicat că o evoluţie care ar fi trebuit să dureze mai mulţi ani "a fost condensată în câteva luni".

"Aproximativ 25% din plăţi se fac acum cu cardurile. Înainte de pandemie era 10%", a declarat pentru AFP un ospătar de la o cafenea din Frankfurt.

Germanii au fost mult tip reticenţi faţă de cardurile bancare, fiind îngrijoraţi de supravegherea şi trasabilitatea asociate cu acest mijloc de plată. Până în 2015, marile lanţuri de supermarketuri Lidl şi Aldi nu permiteau clienţilor să plătească prin intermediul cardului bancar. De asemenea, decizia anunţată în 2019 de Banca Centrală Europeană privind scoaterea din circulaţie a bancnotei de 500 de euro a provocat nemulţumiri în Germania.

Însă toate aceste îngrijorări încep să dispară, în special în rândul tinerelor generaţii, mai înclinate să utilizeze noile tehnologii, precum plăţile fără contact. Întreaga populaţie pare să fi dobândit o "încredere mai mare în protejarea vieţii lor private în momentul utilizării cardurilor bancare" susţine Euromonitor International.

În consecinţă, tendinţa de creştere a plăţilor cu cardul ar urma să continue, firma de cercetare prognozând ca plăţile cu cardul vor creşte cu 28%, în timp ce plăţile cu numerar ar urma să scadă cu 34%, în perioada 2019-2025.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO