Oficial BCE: Dificultăţile din lanţurile de aprovizionare duc la majorarea preţurilor

Problemele din lanţurile de aprovizionare duc la o majorare a preţurilor peste nivelul estimat de BCE, chiar dacă impactul va fi probabil temporar, a declarat Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 27 aug. 2021, 15:46
Oficial BCE: Dificultăţile din lanţurile de aprovizionare duc la majorarea preţurilor

„Există dificultăţi legate de aprovizionare care fac ca inflaţia să fie mai ridicată pe termen scurt decât am crezut. Dar continuăm să credem şi să sperăm că aceste dificultăţi din lanţurile de aprovizionare sunt temporare, ţinând cont de experienţa noastră privind precedentele redresări”, a afirmat Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Deşi economia franceză se confruntă cu dificultăţi, inclusiv în domeniul forţei de muncă, perspectivele pentru acest an se îmbunătăţesc, după un prim semestru solid. Banca Centrală a Franţei ar putea luna viitoare să îmbunătăţească actuala prognoză de creştere a PIB-ului ţării de 5,7%, pentru a reflecta soliditatea redresării, a explicat Villeroy de Galhau, la reuniunea anuală a grupului francez de susţinere a companiilor MEDEF.

Acesta a adăugat că Banca Centrală a Franţei se aşteaptă la un impact limitat asupra economiei al noilor variante şi al creşterii numărului de cazuri de Covid-19, deoarece oamenii de afaceri au învăţat să se adapteze şi există o rată ridicată a vaccinării.

„Dacă Delta şi alte variante vor avea o influenţă asupra economiei europene şi a celei franceze, ea va fi indirectă, faţă de încetinirea din Asia sau chiar din SUA”, a dat asigurări oficialul BCE.

Acesta i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenţi la conferinţă că „se pot baza că BCE şi politica noastră monetară vor sprijini în continuarea activitatea economică în această fază”.

Conform datelor Eurostat, în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie la 2,2%, de la 1,9% luna precedentă. În iulie 2020, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,4%.

Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi Rezerva Federală a SUA (Fed) Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...