Olanda a lansat discuţii cu alte state UE despre crearea unei zone Schengen mai mici

Guvernul olandez discută la nivel intern şi cu statele partenere un plan de a introduce controale ale paşapoartelor la frontierele mai multor state europene occidentale, într-o tentativă de a controla afluxul de migranţi şi de refugiaţi, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 19 nov. 2015, 15:23
Olanda a lansat discuţii cu alte state UE despre crearea unei zone Schengen mai mici

Ideea de a forma un ‘mini-Schengen’ în cadrul zonei Schengen pare să încalce însă prevederile tratatului care garantează libera circulaţie între cele 26 de state membre, notează agenţia britanică de ştiri.

Comisia Europeană nu a primit propuneri oficiale privind crearea unei zone ‘mini-Schengen’ în cadrul actualului spaţiu de liberă circulaţie, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.

Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin, că omologul său olandez a abordat chestiunea într-o discuţie cu el, dar a precizat că ţara sa nu este de acord cu o astfel de soluţie.

‘Scopul nostru politic trebuie să fie ca zona Schengen să funcţioneze ca întreg. Orice altceva sunt discuţii în plus’, a declarat el.

Planul olandez este unul diferit faţă de cel francez de a introduce controale sistematice ale frontierelor în cadrul zonei Schengen, ca o măsură de securitate după atacurile de la Paris de săptămâna trecută.

Această zonă aşa-numită ‘zonă mini-Schengen’ ar include Austria, Germania, Belgia, Luxemburg şi Olanda, şi ar presupune înfiinţarea unor tabere pentru migranţi în afara acestor frontiere, scrie într-un articol ziarul De Telegraaf.

Ministrul de externe olandez Bert Koenders a confirmat parţial aceste informaţii pentru ziar, dar a precizat că sunt luate în calcul şi alte măsuri.

‘Olanda şi alte ţări discută despre multe soluţii diferite’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiţiei, care supervizează politica privind migraţia.

‘Discutăm cu statele care au aceleaşi puncte de vedere în mod regulat’, a mai indicat ea, fără a furniza alte detalii.

Liderul grupului parlamentar al partidului conservator al premierului Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie, a declarat miercuri că susţine ideea creării unui mini-Schengen, în timp ce omologul său din cadrul Partidului Laburist, ce face parte şi el din coaliţia aflată la guvernare, a spus că vede ‘complicaţii şi obstacole’ pentru realizarea acestui plan.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Messer îşi concentrează activităţile din ţara noastră într-o singură firmă – Messer Romania Gaz
Messer îşi concentrează activităţile din ţara noastră într-o singură firmă – Messer Romania Gaz
Grupul Messer, specializat în producţia şi vânzarea gazelor industriale, medicinale și speciale, pregăteşte fuziunea ...
În România vor fi jumătate de milion de prosumatori mici în mai puțin de zece ani – estimare ANRE
În România vor fi jumătate de milion de prosumatori mici în mai puțin de zece ani – estimare ANRE
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei estimează o creștere fulminantă a numărului de persoane fizice care ...
Șeful BAAR spune totul despre RCA, după falimentul City Insurance: „Prețul e mai puțin important… La volan ești în posesia unei arme”. De ce  scumpirea RCA nu se va opri aici?
Șeful BAAR spune totul despre RCA, după falimentul City Insurance: „Prețul e mai puțin important… La volan ...
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR), organism care adună toți asigurătorii ...