Optimism debordant la Romgaz: “Sunt șanse reale să avem două centrale electrice iarna viitoare”

În condițiile în care centrala pe gaze de la Iernut este un proiect întârziat de un an, iar pentru această iarnă a fost repusă în funcțiune parțial centrala veche, șeful Romgaz, Adrian Volintiru, spune că există șase reale ca iarna viitoare să aibă în portofoliu două centrale operaționale: și cea de la Iernut și cea de la Halânga. Creșterea producției de gaze și diversificarea portofoliului va conduce la dublarea veniturilor Romgaz peste șase ani, crede Volintiru.
Mihai Nicuţ - mie, 25 nov. 2020, 19:22
Optimism debordant la Romgaz: “Sunt șanse reale să avem două centrale electrice iarna viitoare”

Iată declarația directorului general al Romgaz făcută la conferința “Focus Energetic”

“Continuăm cu aceeași agresivitate, pozitivă zic eu, atât explorarea și expoatarea pe zona offshore, chiar avem un proiect în caragele Deep, avem programate șapte sonde de exploatare. Chiar avem un plan clar în Caragele Deep-pentru că toată lumea este interesată de acest zăcământ-anul viitor avem programate șapte sonde noi de explorare pentru că rezultatele sunt încurajatoare. Mergem cu aceeași viteză pe proiectul  Neptun Deep și sperăm să îl ducem cât mai repede la capăt astfel că la orizontul anilor 2025-2026  să înceapă exploatarea zăcământului.  Suntem în studiu să vedem dacă creștem participația la zăcământul Lukoil (Trident, unde Romgaz are o participație de circa 18% și Lukoil restul – n.red.), astfel încât la nivelul anului 2026 veniturile din exploatarea și vânzarea gazelor naturale să depășească 7 miliarde de lei. Deci mult peste 3,7 miliarde cât avem în acest moment.

Trebuie să fim foarte atenți și în același timp foarte agresivi. Pentru că, așa cum știți, gazul este viitorul cărbune și trebuie să fim foarte aplicați în a-l utiliza la maximum și a obține  maximum de profit din el. Iarna viitoare aș vrea să ne ajute Dumnezeu să raportăm că avem două centrale în exploatare, Iernut și Halânga. Sunt șanse reale și facem toate eforturile pentru aceste deziderate”.

Centrala pe gaze de la Iernut avea ca ultim termen pentru realizare finalul acestui an, amânat și acesta, dar, cum nici el nu poate fi îndeplinit, Guvernul prelungește perioada până la care pot fi accesați banii din PNI, și, implicit și termenul până la care Romgaz trebuie să finalizeze investiția. Noul termen este 30 iunie 2020, dar Volintiru a spus recent că încearcă să finalizeze proiectul tot până la finalul acestui an – “lucrăm să fie gata până la ultimul termen avansat, respectiv 27 decembrie anul acesta”.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, este un proiect de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera.

Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW, și este un proiect în parteneriat al Romgaz cu GSP Power, cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere, companie controlată de cunoscutul om de afaceri român Gabriel Comănescu. Cele două companii au anunțat acest proiect în luna septembrie, mecanismul fiind următorul: GSP construiește centrala cu finanțarea proprie, Romgaz aduce gazul și primește energia electrică produsă.

Nu a fost avansat însă niciun detaliu, și oficialii Romgaz au spus atunci că mai multe se vor afla după întocmirea studiului de fezabilitate.

Pe de altă parte, în acest moment circulă prin Parlament un proiect de lege cu efecte directe asupra acestor tipuri de proiecte, care introduce  posibilitatea  încheierii contractului de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice. Astfel, un producător de gaze poate “închiria” o centrală electrică care va fi construită de altcineva în viitor– îi dă gazele și primește energia electrică pe care o vinde apoi în piață, iar operatorul centralei primește bani printr-un tarif de rezervare. Noua reglementare arată că vizează exact construcția de capacități noi, pe gaze, prin acest sistem, în condițiile în care la momentul semnării contractului, nu este nevoie de licență. Proiectul centralei pe care, în acest caz, o face GSP Power, va fi mai atrăgător astfel pentru finanțare din partea băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica Furnizare a pierdut 57.000 de clienți în trimestrul doi din 2021
Electrica Furnizare a pierdut 57.000 de clienți în trimestrul doi din 2021
Electrica a pierdut clienți pe segmentul de furnizare, dar a reușit să treacă mulți din cei rămași în serviciul universal pe piața concurențială. Consumul din zonele unde Electrica......
“Nu sunt de acord să fac hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări” – Elena Popescu, Ministerul Energiei
“Nu sunt de acord să fac hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări” – Elena Popescu, Ministerul Energiei
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, a afirmat că strategia de dezvoltare a hidrogenului în România ...
Apar creditele „case verzi”, construite în parteneriat cu Consiliul pentru Clădiri Verzi. Caracteristici: costuri mai mici, eficienţă energetică mai mare
Apar creditele „case verzi”, construite în parteneriat cu Consiliul pentru Clădiri Verzi. Caracteristici: costuri ...
Au început să apară produsele bancare “verzi”. Produsele bancare se vor acorda pentru dezvoltatorii imobiliari, dar ...
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile ...