Optimismul a început să crească în pieţele emergente – analiză Saxo Bank

Contrar sentimentului negativ din pieţele dezvoltate de la începutul anului până acum, în pieţele emergente optimismul a început să crească, iar recent a mai făcut un pas printr-o redresare a preţurilor mărfurilor şi prin dobânzile în scădere, mai ales în SUA, a declarat Michael Boye, Fixed Income Trader la Saxo Bank.
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 12:49
Optimismul a început să crească în pieţele emergente - analiză Saxo Bank

Dincolo de menţinerea costurilor financiare scăzute pentru cei care împrumută, mediul cu randamente mici a determinat investitorii doritori de randament să mărească miza în căutarea unor câştiguri satisfăcătoare şi a afişării unui apetit sănătos pentru noi emitenţi exotici de obligaţiuni. Totuşi, recenta izbucnire a ‘temerilor Fed’, adică teama de a creşte dramatic dobânzile SUA, ar putea tempera rapid acest nou optimism.

Potrivit analizei Saxo Bank, Argentina a descoperit o cerere copleşitoare cu ocazia revenirii sale pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, luna trecută, iar săptămâna trecută cea mai mare companie din America Latină, Petrobras, a revenit pe pieţele de obligaţiuni după o pauză de un an timp în care a fost epicentrul crizei economice şi politice din Brazilia.

Petrobras a emis noi obligaţiuni în valoare de 6,75 miliarde de dolari pe 5 şi 10 ani, denominate în dolari, evaluate la randamente de 8,6% şi 9%, profitând de schimbarea sentimentului investitorilor de la procesul de punere sub acuzare a preşedintei suspendate Dilma Rousseff. Pragul anterior al obligaţiunilor pe 10 ani ale producătorului de petrol cu probleme, obligaţiunea 2024, s-a îmbunătăţit deja din punct de vedere al randamentului de la vârful de 13% în ianuarie la sub 8% la începutul acestei luni. Luând în considerare datoria totală ce se ridică la 126 miliarde de dolari, agenda e deja încărcată pentru recent numitul CEO Pedro Parente, un fost ministru al Energiei, pentru a schimba situaţia financiară a companiei, şi probabil va depinde de o îmbunătăţire ulterioară a preţurilor petrolului pentru a reuşi.

Săptămâna aceasta, un alt suveran al pieţelor emergente a avut o revenire neaşteptată pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, căci Rusia a sfidat sancţiunile din ultimii doi ani din partea SUA şi UE ce interziceau accesul la pieţele de capital, se arată în analiza Saxo Bank.

Având în vedere că băncile din SUA şi din Europa au avertizat intens în legătură cu participarea la acord, şi ca urmare a existat o non-eligibilitate ulterioară în sistemele de decontare Euroclear sau Clearstream (solicitând în mod eficient ca orice investitor participant să ţină obligaţiunile în custodie rusească), guvernul Rusiei a reuşit totuşi să atragă o dobândă de peste şapte miliarde de dolari. Acordul a fost în cele din urmă stabilit la 1,75 miliarde de dolari şi evaluat la un randament de 4,75% , reprezentând o redresare semnificativă de la randamentul de 8% la care ajunseseră obligaţiunile pe 10 ani existente ale Rusiei în tranzacţiile pe piaţa secundară acum un an.

În timp ce capitalul străin va acoperi cu siguranţă o gaură în economia Rusiei, extrem de dependentă de petrol, care se chinuie să facă faţă unui deficit bugetar în creştere, aspectele simbolice ale emiterii de obligaţiuni sunt poate cea mai mare victorie pentru Kremlin. Dovada că detestatele sancţiuni internaţionale nu vor fi în stare să taie accesul la finanţare internaţională contribuie mult la susţinerea eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de a minimiza impactul local al politicilor sale în Ucraina. Mai mult, pieţele de capital s-ar putea linişti în măsura în care riscul refinanţării altor emitenţi importanţi de obligaţiuni din Rusia ar putea fi redus foarte mult pe măsură ce avansează.

Însă, privind în viitor, acest nou optimism din pieţele emergente ar putea fi pus la încercare de politica monetară agresivă a SUA care şi-a ridicat capul în pieţele financiare în ultima săptămână. Printre sfaturile continue şi vocale ale câtorva membri ai FOMC, posibilitatea creşterii dobânzii în iunie a sărit la 34% de la doar 4% acum o săptămână. În conflict cu cel mai recent semnal al nostru în legătură cu o posibilă abordare ezitantă către finalul anului, piaţa vede acum aproape 78% şanse pentru creşterea dobânzii până în decembrie.

Acest lucru a domolit deocamdată interesul pentru datoria străină a pieţelor emergente şi, în timp ce traiectoria agresivă a SUA de creştere a dobânzii cu siguranţă reprezintă o ameninţare, credem că Rezerva Federală va fi precaută să nu declanşeze o nouă criză a datoriilor şi că o traiectorie progresivă, lentă pentru creşterea dobânzii este bine fundamentată în pieţe şi, de asemenea, emitenţii obligaţiunilor din pieţele emergente îi pot face faţă.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Bancă licenţiată şi reglementată complet, Saxo permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze cu uşurinţă asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea. Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe. Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţi în 25 de birouri de pe cinci continente.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...