Ordonanța amnistiei și a reducerilor cheltuielilor a ajuns în dezbateri la CES și mâine intră în Guvern. Care sunt principalele prevederi

Proiectul de OUG privind amnistia persoanelor fizice și juridice care își achită datoriile până pe 25 noiembrie 2024 a intrat pe 3 septembrie în comisiile Consiliului Economic și Social (CES), urmând ca pe 4 septembrie să intre spre aprobare la Guvern. Împărțită în două: amnistie și reduceri de cheltuieli bugetare, proiectul prevede bonusuri pentru plata impozitelor pe profit și ”discounturi” din plata datoriilor de 25%-50% din cuantum.
Gabriela Ţinteanu - mar, 03 sept. 2024, 11:34
Ordonanța amnistiei și a reducerilor cheltuielilor a ajuns în dezbateri la CES și mâine intră în Guvern. Care sunt principalele prevederi

Ministerul de Finanţe pregăteşte o amnistie fiscală pentru persoanele fizice şi juridice care îşi achită datoriile până la data de 25 noiembrie. Măsura este dictată de declanșarea procedurii de deficit excesiv, iar volumul creanțelor bugetare neîncasate la buget a ajuns la valoarea de 175 mld lei echivalentul a 35 mld euro.

Prevederile legislative se aplică tuturor categoriilor de debitori, persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice. Principalele prevederi pentru companii prevăd ștergerea penalităților și a dobânzilor aferente datoriilor restante, după cum urmează:

  • Pentru obligațiuni de plată restante la 31 august 2024, dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ unele condiții.
  • Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal, se anulează în anumite condiții
  • Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și individualizate în decizii de impunere emise ca urmare unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, și încheiate, conform art. 130 alin. (4) din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, se anulează.

Discounturi de la plata datoriilor pentru persoane fizice 

Pentru debitorii, persoane fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere și care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024, ordonanța prevede:

– Debitorii cu datorii mai mici de 5.000 lei inclusiv, pot beneficia de anularea unui procent de 50 % din obligațiile bugetare principale restante dacă achită 50% din datoriile către buget până la 25 noiembrie 2024;

– și anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

– Debitorii cu obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 mai mari de 5.000 lei, pot beneficia de anularea unui procent de 25 % din obligațiile bugetare principale, dacă achită 75% din datorii.   

Bonusuri pentru plata impozitului pe profit către buget 

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor beneficiază de o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.  În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă. Bonificația de 3% se scade din impozitul pe profit plătit în anul următor.

Bonusurile și discounturile nu se aplică obligațiilor bugetare care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfășurare până la termenele prevăzute pentru acordarea facilităților fiscale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, precum și obligațiilor bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere prin cererea de anulare depusă, faptul că nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Plata restanțelor salariale de 605.225 lei se va face eșalonat în perioada 2025 – 2029  

Priectul legislativ prevede totodată ca sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite prin acordarea valorii de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei prin ordin/decizie a conducătorilor instituțiilor din sistemul judiciar și drepturile salariale aflate în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018, neachitate la de 15 noiembrie 2023, se plătesc eșalonat în perioada 2025-2029, astfel:

  1. a) în anul 2025 se plătește 5% din diferență;
  2. b) în anul 2026 se plătește 10% din diferență;
  3. c) în anul 2027 se plătește 25% din diferență;
  4. d) în anul 2028 se plătește 25% din diferență;
  5. e) în anul 2029 se plătește 35% din diferență.

Sumele acordate se actualizează cu rata inflației, de la data emiterii ordinului/deciziei de către conducătorul instituției până la data plății.

Reducerea cheltuielilor bugetare

Măsurile pe care le are în vedere guvernul vizează:

  • limitarea unor achiziţii de bunuri şi servicii, cum ar fi mobilă sau consultanţă şi expertiză. Sunt și excepții, în cazul unor contracte cadru încheiate deja. Pentru perioada rămasă din 2024, cheltuielile se limitează la maxim 15% din media plăților efectuate în perioada ianuarie – august 2024.
  • Înghețarea creditelor de angajament și creditelor bugetare aferente cheltuielilor cu investițiile
  • precum și cele aferente obiectivelor de investiții finanțate de la bugetul de stat, prevăzute în bugetele ordonatorilor de credite.
  • Dacă este vorba de achiziţionarea de servicii pentru absorbţia de fonduri europene, însă, aceste cheltuieli vor putea fi făcute.

Comentarii avocat fiscalitate Gabriel Biriș

Gabriel Biriș subliniază că Finanțele au renunțat la bonusul de 10% pentru firmele cu întârzieri la plată și l-au înlocuit cu un bosus de 3% din impozitul pe profit/micro pentru companiile care și-au achitat datoriile la zi. ”În acest caz, se scade în 2025 la venituri și se adaugă la deficit cam 1,2 mld lei. Ce taxe vor creste pentru noi toti?”, se întreabă Biris într-o postare pe una din platformele de social media. Totuși, categoriile de profesiuni liberale care nu au nici firmă și nici micro nu plătesc impozit pe profit, deci nu au cum să beneficieze de acest bonus.

Nu se mai șterg 85%, ci 100% din accesoriile de întârziere. Nu sunt de acord, dar pot înțelege această măsură. Au mai fost si vor mai fi, arată Biriș.

Apare un nou „discount”, de 25% (sau chiar 50% pentru sumele mai mici de 5000 lei!) pentru persoanele fizice care își achită până pe 25 noiembrie datoriile restante la 31 august. ”La ce se poate referi asta? Nu la impozite pe salarii, drepturi de autor, contracte sportive, dobânzi, dividende și nici chiar pe BVB, că acolo impozitul se reține de plătitor/broker. Rămân în principal impozitele pe chirii sau din activitati independente (PFA, PFI, II, avocați, notari, etc), adică business-uri mici sau mari făcute „pe persoană”, nu „pe firmă”.

Gabriel Biriș oferă și un exemplu: Să zicem că anul trecut am câștigat 1.000.000 lei (venituri – cheltuieli), câștig pe care l-am declarat pe 25 mai anul acesta. Nu am plătit impozitul de 100.000. Vine guvernul și imi spune că dacă plătesc pe 25 noiembrie mă iartă și de accesorii (100.000*0,03%/zi*240 zile = 7.200 lei), dar și de 25% (25.000 lei), adica de 32.200 lei.

Totuși, statul spune că ar încasa 9 miliarde de lei dacă 15% dintre contribuabilii care au obligaţii fiscale ar accesa facilitatea privind anularea obligaţiilor fiscale accesorii, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă referitor la reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare, postat pe pagina de internet a Ministerului de Finanţe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...