Pacienţii, medicii şi farmaciştii pot raporta spontan reacţiile adverse ale unor medicamente – proiect

Pacienţii, medicii, farmaciştii şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii pot raporta spontan anumite reacţii ale medicamentelor care au autorizaţie de punere pe piaţă în România, online, pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sau pe bază de fişă care se trimite prin poştă, fax sau e-mail către ANMDM, arată un proiect al Ministerului Sănătăţii.
Economica.net - vin, 16 dec. 2016, 13:19
Pacienţii, medicii şi farmaciştii pot raporta spontan reacţiile adverse ale unor medicamente - proiect

Proiectul de Ordin privind raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente are în vedere importanţa funcţionării optime a sistemului de farmacovigilenţă, care permite monitorizarea siguranţei medicamentelor şi detectarea oricărei schimbări în balanţa beneficiu-risc aferentă acestora de către ANMDM, precum şi luarea măsurilor de reglementare care se impun cu privire la autorizaţia de punere pe piaţă a respectivului medicament, aspecte care se realizează în urma raportării reacţiilor adverse, arată Ministerul Sănătăţii (MS).

Prin proiectul de ordin, se reglementează modalităţile de raportare spontană către ANMDM a reacţiilor adverse la medicamente de către pacienţi, medici, farmacişti şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii.

Scopul principal al proiectului este de a stabili o formă unitară de raportare a reacţiilor adverse, pentru a putea fi înregistrate şi evaluate de către ANMDM, arată reprezentanţii MS.

În acest sens, proiectul prevede aprobarea fişelor pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente, precum şi raportarea online a acestora pe pagina de internet a ANMDM.

Potrivit proiectului, reacţia adversă la medicament reprezintă un răspuns nociv şi neintenţionat determinat de un medicament. Există, de asemenea, reacţia adversă gravă, adică o reacţie adversă care cauzează moartea, pune în pericol viaţa, necesită spitalizarea sau prelungirea spitalizării, provoacă un handicap ori o incapacitate durabilă sau importantă ori provoacă anomalii/malformaţii congenitale, cât şi reacţia adversă neaşteptată, care este o reacţie adversă a cărei natură, severitate sau evoluţie nu corespunde informaţiilor din rezumatul caracteristicilor produsului.

Reacţiile adverse pot apărea atât ca urmare a utilizării medicamentului în condiţiile autorizaţiei de punere pe piaţă, cât şi ca urmare a utilizării în afara condiţiilor din autorizaţia de punere pe piaţă, precum şi la cele asociate cu expunerea profesională.

Condiţiile de utilizare a medicamentului în afara termenilor autorizaţiei de punere pe piaţă includ: utilizarea în afara indicaţiilor ştiinţifice autorizate („off-label”), supradozajul, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie, se mai arată în proiectul MS.

Raportarea spontană a reacţiilor adverse se poate realiza şi pe bază de fişă, completată de către pacient/reprezentantul legal al pacientului/persoana care asigură îngrijirea pacientului şi care se trimite prin poştă, fax sau e-mail către ANMDM.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...