Pambac a fost preluată de două firme deţinute de oameni de afaceri din Bacău

Familia Grigoriu, proprietarii traderului de îngrăşăminte Comfert, şi omul de afaceri Anton Guţu, care deţine traderul de cereale Popasul Trebeş, au preluat compania de morărit, panificaţie şi paste Pambac, cu afaceri de peste 190 de milioane de lei, tranzacţie aprobată de Consiliul Concurenţei.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 14:49
Pambac a fost preluată de două firme deţinute de oameni de afaceri din Bacău

„În luna decembrie 2012, prin decizia Consiliului Concurenţei, preluarea societăţii băcăuane Pambac de către Comfert şi Popasul Trebeş (ambele din Bacău, n.r.) a devenit posibilă (…) Pambac, Comfert şi Popasul Trebeş au derulat în 2011 o cifră de afaceri cumulată de peste 800 milioane lei (aproape 200 de milioane de euro, n.r.)”, se arată într-un comunicat al companiei de morărit.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. Potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar în luna septembrie, tranzacţia este evaluată la peste 10 milioane de euro.

Pambac este o societate cu capital privat 100% românesc şi se află în topul producătorilor naţionali din domeniul morăritului, panificaţiei şi pastelor.

Comfert este unul dintre primii trei jucători de pe piaţa naţională de seminţe, îngrăşăminte şi pesticide, cu afaceri de peste 388 milioane lei în 2011. Compania, înfiinţată în 1998 ca afacere de familie, este condusă în prezent de Cătălin Grigoriu, fiul celui care a pus bazele firmei. Comfert deţine depozite de cereale şi îngrăşăminte cu o capacitate de 70.000 tone, în mai multe zone din ţară.

Firma Popasul Trebeş a fost înfiinţată în anul 1991 de către omul de afaceri Anton Guţu, desfăşurând iniţial activităţi de comerţ şi transport. Compania a înregistrat în 2011 afaceri de peste 234 milioane lei, iar în anul 2012 a depăşit 345 milioane lei, în creştere cu 45%.

„S-a încheiat o etapă importantă din istoria Pambac. În această etapă, care a durat aproape 20 de ani, s-au investit sume importante în dezvoltarea organică a firmei. Pentru fructificarea potenţialului de creştere a afacerii Pambac era nevoie acum de un nou avânt investiţional (…) Am ales pentru viitorul companiei, tranzacţia care să-i ofere şansa unei alianţe strategice într-un punct critic al lanţului valoric şi oportunitatea unui suflu nou din punct de vedere antreprenorial. Firesc este, ca din acest moment, să reînceapă creşterea firmei prin noi investiţii care să îi asigure consolidarea şi dezvoltarea sănătoasă”, a declarat Alin Giurea directorul general al Pambac.

Giurea, unul dintre foştii acţionari semnificativi ai firmei, va deţine în continuare poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar poziţia de director general va fi ocupată de Cătălin Grigoriu.

„Am preluat o afacere care ne oferă un foarte bun start pentru obiectivele ambiţioase pe care le avem în acest domeniu. Ne-am bucurat să putem face această investiţie în Bacău, contribuind astfel la viabilitatea economică şi socială a zonei, unde ne dorim să construim una dintre cele mai puternice forţe din agribusiness-ul naţional şi nu numai”, a declarat Grigoriu.

În tranzacţie, vânzătorii au fost asistaţi de BCR (Departamentul corporate finance) şi de RTPR Allen and Overy, pentru serviciile juridice. Celelalte părţi au fost asistate de Cojocaru, Cojocaru-Societate Civilă de Avocaţi.

Pambac deţine în Bacău o reţea de 13 magazine alimentare sub brandul Pambac.

Producătorul de pâine a fost deţinut de membrii Consiliului de Administraţie, compania fiind privatizată la începutul anilor 1990 prin metoda MEBO, proces prin care acţiunile au fost distribuite angajaţilor.

Din consiliul de administraţie al Pambac fac parte Alin Giurea, Cornelia Prigoreanu, Daniel Dănescu, Liliana Savin, Stela Grigore, Ioan Iancu şi Dan Chiriac, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...