Panama Papers: David Cameron susţine că nu deţine active sau fonduri offshore

Premierul britanic David Cameron a declarat marţi că nu deţine active sau fonduri offshore, după ce numele tatălui său decedat în 2010 a fost descoperit pe lista de clienţi, ajunsă în presă, care au folosit sau folosesc o firmă de avocatură în paradisul fiscal din Panama, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 20:23
Panama Papers: David Cameron susţine că nu deţine active sau fonduri offshore

Tatăl lui Cameron, Ian Cameron, conducea un fond de investiţii cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, ale cărui profituri s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani, datorită unei scheme complicate prin cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca.

Luni, întrebată dacă mai există bani ai familiei Cameron încă investiţi în astfel de fonduri, o purtătoare de cuvânt a premierului a spus că este o ‘chestiune privată’.

‘Nu deţin active. Am un salariu de prim-ministru, am câteva economii, pentru care primesc ceva dobândă, şi am o locuinţă’, a răspuns Cameron marţi la o întrebare în cadrul campaniei pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

‘Nu am niciun fel de active, nu am fonduri offshore, nimic de acest fel’, a adăugat el.

Scandalul s-a aflat marţi pe prima pagină a aproape tuturor cotidienelor britanice. Acest scandal survine într-un moment cu atât mai prost pentru David Cameron cu cât el trebuie să prezideze luna viitoare, la Londra, un summit anticorupţie şi în contextul în care el pledează cu regularitate pentru transparenţă şi combaterea corupţiei.

Potrivit The Guardian, fondul lui Ian Cameron avea angajate circa 50 de persoane cu domiciliul în Bahamas, care semnau acte şi jucau rolul de trezorier şi secretar.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn i-a cerut premierului Cameron ‘să nu mai devieze de la subiect’ şi să acţioneze împotriva evaziunii fiscale. ‘Nu pot exista două regulamente, unul pentru elita bogată şi altul pentru noi toţi ceilalţi’, a subliniat Corbyn, marţi, adăugând că ‘bogaţii trebuie să plătească’.

Scandalul ‘Panama Papers’ a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ).

Te-ar mai putea interesa și
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Ministerul Finanţelor propune majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea plafonului neimpozabil pentru veniturile obţinute ca urmare a......
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat proiectul de OUG care modifică mai multe dintre prevederile Codului Fiscal. ...
Parlamentarii au votat schimbări importante pentru toate firmele din România. Ce înseamnă „starea de dificultate” și „acordul de restructurare” și cum pot  salva ele mii de firme anual?
Parlamentarii au votat schimbări importante pentru toate firmele din România. Ce înseamnă „starea de dificultate” ...
Parlamentul României a adoptat, zilele trecute, legea care transpune prevederile Directivei Europene 2019/1023, care introduce ...
A intrat în funcțiune noul mecanism de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de energie electrică. În iulie FUI este Electrica Furnizare
A intrat în funcțiune noul mecanism de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de energie electrică. În ...
ANRE a publicat lista cu Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) desemnați în funcție de cota de piață, un mecanism nou ...