Peste 50% dintre copiii mai mici de 7 ani din România se tem de medic – studiu

Mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta sub 7 ani din România manifestă teamă faţă de cadrele medicale, potrivit unui studiu realizat la comanda GSK Consumer Healthcare, care a iniţiat în spitalele de pediatrie din Piteşti şi Ploieşti o campanie prin care încearcă să reducă stresul micilor pacienţi.
Economica.net - lun, 12 dec. 2016, 11:21
Peste 50% dintre copiii mai mici de 7 ani din România se tem de medic - studiu

‘Demersul vine în contextul în care un nou studiu arată că 54% dintre copii manifestă frică faţă de cadrele medicale, aspect ce poate afecta reuşita unui tratament şi poate reprezenta un obstacol real în prevenţie, prin faptul că este un motiv de evitare a vizitelor la medic. Iar la trei din 10 copii, această reacţie emoţională se manifestă şi acasă, după ce nu mai există niciun contact cu medicul, cabinetul sau spitalul, prin perturbări emoţionale ce pot dura până la câteva luni, în câteva cazuri’, se arată într-un comunicat al GSK Consumer Healthcare transmis luni AGERPRES.

Studiul, realizat în perioada septembrie – octombrie pe un eşantion de peste 1.400 de părinţi cu copii între unul şi 7 ani, mai relevă faptul că patru din 10 micuţi au experimentat manifestări emoţionale neplăcute atunci când au petrecut mai multe ore într-un cadru medical, precum plâns, agitaţie, tremurat sau închidere în sine.

De asemenea, doi din 10 părinţi au declarat că au amânat vizite la doctor deoarece copilul era prea înspăimântat, iar 56% au menţionat că li s-a întâmplat ca cel mic să fie reticent în a lua tratamentul prescris de doctor, ca o consecinţă a acestei reacţii emoţionale.

‘Studiul mai dezvăluie că părinţii au nevoie de informare pentru a depăşi obiceiul involuntar de a cultiva această teamă în educaţia copiilor: trei din 10 părinţi români încă folosesc doctorul ca ameninţare pentru a-şi determina copiii să fie cuminţi, considerând-o o metodă eficientă, şi 98% dintre aceşti părinţi apelează la această sperietură periodic. Specialiştii atrag atenţia că acestea au impact pe termen lung asupra acomodării copilului cu actul medical în general’, se mai menţionează în comunicat.

Pentru a le da micilor pacienţi curaj să-şi învingă emoţiile şi pentru a le reduce stresul atunci când intră în contact cu mediul medical, GSK Consumer Healthcare a organizat la sfârşitul săptămânii trecute, în spitalele de pediatrie din Piteşti şi Ploieşti, Ziua Halatelor Colorate, ocazie cu care uniformele medicilor şi asistentelor au fost transformate în unele cu un aspect vesel.

‘Acţiunea (…) se desfăşoară în cadrul programului ‘Tabăra de Supereroi’, creat de GSK Consumer Healthcare pentru a îmbunătăţi experienţa celor mici în relaţie cu medicii şi actul medical. (…) Programul ‘Tabăra de Supereroi’ ţinteşte să ofere sprijin cadrelor medicale din secţiile de pediatrie şi părinţilor prin a insufla copiilor o atitudine pozitivă faţă de actul medical şi personalul medical, relaţionarea făcându-se astfel mai uşor în mediul spitalicesc şi facilitând recuperarea fizică’, se mai precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...