Piața de gaze se liberalizează în câteva zile. Ce se întâmplă dacă nu semnați nimic

De la data de 1 iulie 2020 se liberalizează piața de gaze pentru consumatorii casnici, și, de la acel moment, prețurile reglementate de stat la gaze devin istorie. În teorie, trebuie să semnați un contract nou, de piață concurențială, fie cu același furnizor, fie cu unul nou. Ce se întâmplă dacă nu faceți însă acest lucru.
Mihai Nicuţ - vin, 26 iun. 2020, 19:00
Piața de gaze se liberalizează în câteva zile. Ce se întâmplă dacă nu semnați nimic

Răspunsul scurt este: NIMIC!

Dacă până la 1 iulie nu acceptați noua ofertă trimisă de furnizorul actual al dvs. (preponderent E.On și Engie) și nu veți avea un nou contract de furnizare de gaze, trebuie să știți că alimentarea cu gaze nu se oprește.

Veți continua să primiți gaze naturale de la actualul dvs. furnizor, la prețurile din ultima ofertă pe care v-a trimis-o și pe care nu ați acceptat-o. Pentru clienții Engie, acest preț este de 125 de lei/MWh de gaz, preț final de furnizare, fără TVA, identic cu actualul preț reglementat, la care plătiți acum gazul, iar pentru clienții E.On este de 134 de lei, cu circa 2 lei sub actualul preț reglementat.

Citeşte şi Liberalizarea prețurilor la gaze de la 1 iulie. Tot ce trebuie să ştiţi

Aceste prețuri sunt valabile pentru următorul an, iar în acest interval e timp trebuie să căutați o ofertă concurențială, fie de la actualul dvs. furnizor, fie de la altul, la alegerea dvs.

Schimbarea furnizorului este gratuită și simplă-trimiteți doar un e-mail viitorului furnizor că ați acceptat oferta lui, și veți fi ulterior transferat fără vreun alt demers din partea dvs. Puteți face acest lucru și acum, și oricând după 1 iulie.

Trebuie să știți însă că intervalul de timp în care trebuie să faceți o alegere expiră peste un an, adică la 30 iunie 2021. Până atunci, dacă nu ați ales altă ofertă, veți primi gaz de la actualul furnizor în condițiile de mai sus.

Până la data de 31 martie 2021 furnizorul dvs. actual vă va trimite, trimestrial, o înștiințare cu faptul că trebuie să alegeți o ofertă de piață concurențială până la acea dată. De data aceasta trebuie să o faceți, pentru că de la 1 iulie 2021 nu veți mai primi gaz, cel puțin potrivit reglementărilor aflate în vigoare acum.

De asemenea, tot furnizorul actual că va transmite, în toată această perioadă, și oferta lui concurențială. Puteți să o acceptați pe aceasta sau pe a altuia, dar, după cum am spus mai sus, trebuie să faceți o alegere până la data de 30 iunie 2021.

Să aleg acum altă ofertă sau să mai aștept?

Răspunsul nu este simplu, dar vom încerca unul într-un material următor!

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără agent termic
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără ...
Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri seara, că E.ON va opri furnizarea gazului către compania locală Colterm, aflată ...
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...