Piața de gaze se liberalizează în câteva zile. Ce se întâmplă dacă nu semnați nimic

De la data de 1 iulie 2020 se liberalizează piața de gaze pentru consumatorii casnici, și, de la acel moment, prețurile reglementate de stat la gaze devin istorie. În teorie, trebuie să semnați un contract nou, de piață concurențială, fie cu același furnizor, fie cu unul nou. Ce se întâmplă dacă nu faceți însă acest lucru.
Mihai Nicuţ - vin, 26 iun. 2020, 19:00
Piața de gaze se liberalizează în câteva zile. Ce se întâmplă dacă nu semnați nimic

Răspunsul scurt este: NIMIC!

Dacă până la 1 iulie nu acceptați noua ofertă trimisă de furnizorul actual al dvs. (preponderent E.On și Engie) și nu veți avea un nou contract de furnizare de gaze, trebuie să știți că alimentarea cu gaze nu se oprește.

Veți continua să primiți gaze naturale de la actualul dvs. furnizor, la prețurile din ultima ofertă pe care v-a trimis-o și pe care nu ați acceptat-o. Pentru clienții Engie, acest preț este de 125 de lei/MWh de gaz, preț final de furnizare, fără TVA, identic cu actualul preț reglementat, la care plătiți acum gazul, iar pentru clienții E.On este de 134 de lei, cu circa 2 lei sub actualul preț reglementat.

Citeşte şi Liberalizarea prețurilor la gaze de la 1 iulie. Tot ce trebuie să ştiţi

Aceste prețuri sunt valabile pentru următorul an, iar în acest interval e timp trebuie să căutați o ofertă concurențială, fie de la actualul dvs. furnizor, fie de la altul, la alegerea dvs.

Schimbarea furnizorului este gratuită și simplă-trimiteți doar un e-mail viitorului furnizor că ați acceptat oferta lui, și veți fi ulterior transferat fără vreun alt demers din partea dvs. Puteți face acest lucru și acum, și oricând după 1 iulie.

Trebuie să știți însă că intervalul de timp în care trebuie să faceți o alegere expiră peste un an, adică la 30 iunie 2021. Până atunci, dacă nu ați ales altă ofertă, veți primi gaz de la actualul furnizor în condițiile de mai sus.

Până la data de 31 martie 2021 furnizorul dvs. actual vă va trimite, trimestrial, o înștiințare cu faptul că trebuie să alegeți o ofertă de piață concurențială până la acea dată. De data aceasta trebuie să o faceți, pentru că de la 1 iulie 2021 nu veți mai primi gaz, cel puțin potrivit reglementărilor aflate în vigoare acum.

De asemenea, tot furnizorul actual că va transmite, în toată această perioadă, și oferta lui concurențială. Puteți să o acceptați pe aceasta sau pe a altuia, dar, după cum am spus mai sus, trebuie să faceți o alegere până la data de 30 iunie 2021.

Să aleg acum altă ofertă sau să mai aștept?

Răspunsul nu este simplu, dar vom încerca unul într-un material următor!

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...