Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanţi şi peste 5 miliarde de euro în administrare

Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanţi, la ora actuală, şi peste 5 miliarde de euro în administrare, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Raluca Ţintoiu, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 13:39
Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanţi şi peste 5 miliarde de euro în administrare

‘Situaţia pensiilor este tratată, în acest moment, destul de pompieristic, însă din păcate nivelul de înţelegere, de conştientizare a românilor cu privire la această problemă şi cu privire la metodele pe care ei trebuie să le folosească pentru a economisi la pensie este unul destul de limitat. Acest lucru reprezintă o problemă foarte serioasă pentru noi. Un efort consolidat pe un termen mai lung este singura modalitate de a mişca lucrurile şi să putem vedea o îmbunătăţire a nivelului de înţelegere. În ceea ce priveşte nivelul de informare cu privire la pensii, avem cifrele noastre şi sunt îngrijorătoare. Dacă vorbim despre Pilonul II, avem 6,6 milioane de participanţi şi peste 5 miliarde de euro în administrare, în momentul de faţă. Circa 20% din sumele acumulate în Pilonul II provin din rezultatul investiţional al fondurilor de pensii’, a precizat Ţintoiu.

Aceasta a adăugat că, la ora actuală, în România un angajat susţine 1,3 pensionari, iar tendinţa va ajunge la 2,5 pensionari pentru fiecare angajat.

‘La ora actuală, avem 1,3 pensionari la un angajat, iar când vom ieşi noi la pensie vor fi 2,5 pensionari la fiecare angajat şi prin urmare este mai important ca oricând să economisim. Cu toate astea, oamenii nu sunt foarte conştienţi de asta, nu le place să se gândească la acest aspect. Conform unui studiu realizat de noi, cel puţin 30% dintre oameni nici nu ştiu că există Pilonul II, peste 40% nu ştiu care este nivelul de contribuţie şi în jur de 40% nici nu ştiu cât au acumulat în contul de Pilon II’, a spus şefa APAPR.

Ţintoiu a menţionat, totodată, că pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III) se consemnează o creştere a numărului de contributori, dar românii înţeleg destul de puţin utilitatea unei astfel de economisiri.

‘Pilonul II este menit să ne ajute la pensionare, dar nu ne va face viaţa mult mai fericită faţă de cea pe care o au pensionarii în ziua de azi. Prin urmare ar trebui să economisim suplimentar şi există în România acest Pilon III dedicat pensiilor facultative, la care toţi putem contribui. Pilonul III este foarte puţin dezvoltat, în momentul de faţă, un alt semn că românii înţeleg foarte puţin la ce este utilă această formă de economisire pe termen lung. La ora actuală, mai puţin de 400.000 de oameni investesc în Pilonul III, deşi tendinţa este una pozitivă şi am avut anul trecut o creştere de peste 10%, din ianuarie 2015 până în ianuarie 2016’, a explicat Raluca Ţintoiu.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR) au organizat, luni, conferinţa cu tema ‘Rolul industriei financiare în economie şi costul educaţiei financiare’.

Evenimentul a făcut parte din cadrul celei de-a doua ediţii a programului ‘European Money Week’, derulat la sediul IBR în perioada 14 – 18 martie.

Programul ‘European Money Week’, care a debutat în anul 2015, se desfăşoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene, fiind o acţiune iniţiată de asociaţiile bancare membre ale Federaţiei Bancare Europene (FBE). Obiectivul derulării programului la nivelul UE este creşterea nivelului de conştientizare a importanţei educaţiei financiare.

În cadrul primei ediţii a ‘European Money Week’, ARB a lansat site-ul dedicat de educaţie financiară www.educatiefinanciara.info în dorinţa de a promova pentru publicul larg informaţiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligaţiilor şi riscurilor de natură financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Ucrainenii atacă cu drone un depozit petrolier din Lugansk
Ucrainenii atacă cu drone un depozit petrolier din Lugansk
Forţele ucrainene au atacat duminică noaptea cu drone un depozit petrolier din regiunea Lugansk, aflată sub ocupaţie rusă, informează agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters....
Germania: Exporturile au scăzut în octombrie mai mult decât se estima
Germania: Exporturile au scăzut în octombrie mai mult decât se estima
Exporturile Germaniei au scăzut mai mult decât se estima în octombrie, arată datele publicate luni de Oficiul federal ...
Furnizorii de energie nu își pot permite schema de factoring bancar propusă de ministrul Energiei ca soluție la neplata la timp a datoriilor statului
Furnizorii de energie nu își pot permite schema de factoring bancar propusă de ministrul Energiei ca soluție la neplata ...
Produsul de factoring prin care Guvernul ar fi vrut să implice băncile în plata datoriilor sale neplătite la timp către ...
Hella cumpără partea TMD Friction din asocierea Hella Pagid
Hella cumpără partea TMD Friction din asocierea Hella Pagid
Furnizorii auto Hella și TMD Friction, asociați în societatea Hella Pagid, au decis să renunțe la colaborare. Hella ...