1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Piraeus Bank se pregătește din nou de vânzare: pe bucăți sau la pachet

 După tranzacția nereușită de la finalul anului trecut cu fondul american de investiții JC Flowers, Piraeus Bank are acum ordin clar de vânzare, spun surse din piața bancară. Nu se știe dacă strategia de vânzare va cuprinde vânzarea întregii bănci sau pe bucăți, cum s-a întâmplat și cu RBS Bank sau Bank of Cyprus.

Surse din piața bancară au confirmat pentru ECONOMICA.NET faptul că Piraeus Bank România este din nou de vânzare, în ciuda eșecului din decembrie anul trecut cu fondul american de investiții JC Flowers. La ora actuală, banca a pornit o campanie de redimensionare a activității pentru a o face mai atractivă pentru potențialii investitori.

Așa a fost luată decizia de închidere a 20 de sucursale din cele 120 deținute la nivel național. Sucursalele care se vor închide sunt cea din București, din Piața Chibrit, alături de alte 19 din teritoriu.

În cazul în care banca nu va găsi un investitor dispus să cumpere tot activul din România, instituția de credit va fi vândută pe bucăți, împărțită probabil în bad bank și good bank. Sau, așa cum a fost vândută RBS Bank. Se pot vinde separat divizia de retail într-o tranzacție, cea de corporate într-o tranzacție, sau alte variante.  

În 2014, banca avea active de 2,1 miliarde euro, credite în sold de 1,5 miliarde euro (în scădere cu 8,5% față de 2013) și depozite de 1,16 miliarde euro (în urcare cu 8,6%), cu o rată a solvabilității de 14% și un nivel al creditelor neperformante de 26% (cu un grad de acoperire a acestora de 87%). Banca a anunțat un profit net aferent 2014 de 3,7 milioane euro.

Piraeus Bank România confirmă faptul că are în plan închiderea a 19 sucursale din oraşele mijlocii şi mici. Banca îşi optimizează reţeaua teritorială cu scopul concentrării pe activităţile din oraşele mari. Decizia de închidere a unităţilor s-a luat în contextul în care tot mai multe servicii bancare migrează către operaţiunile bancare efectuate de la distanţă, banca dispunând atât de serviciul de internet banking cât şi de o reţea importantă de bancomate.

Poziţia băncii: sucursalele se închid în aprilie. Decizia face parte dintr-un plan de optimizare a băncii lansat în 2010


În acest moment se desfăşoară activitatea de relocare internă a salariaţilor afectaţi de măsura închiderii unităţilor teritoriale, posturile vacante la nivel de organizaţie fiind oferite cu prioritate acestora, în funcţie de pregătire şi experienţă.

Portofoliile de clienţi vor fi transferate către alte unităţi apropiate, iar clienţii vor fi informaţi corespunzător în acest sens în perioada imediat următoare. 

Operaţiunea de restructurare face parte din planul mai amplu de optimizare a activităţilor băncii, ce a fost iniţiat în anul 2010. Procesul de restructurare respectă întru-totul prevederile legale în vigoare, iar închiderea unităţilor teritoriale este planificată a avea loc în cursul lunii aprilie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO