Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat la Palatul Victoria că acest plan actualizat pentru „gestionarea sectorului gazier” reprezintă „o obligaţie europeană şi, practic, reflectă planurile de investiţii ale Transgaz”, scrie Agerpres.
„Am spus-o şi în context european, România şi alte state membre ale Uniunii Europene nu pot renunţa şi la cărbune, şi la gaz. Asta ar însemna să stingă becul. Gazul este combustibil de tranziţie şi pentru că România este cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană, la luptă cu Olanda, deocamdată, dar, odată cu Neptun Deep, ne vom dubla producţia şi vom fi liderul detaşat în Uniunea Europeană, cu 18-20 de miliarde de metri cubi producţie anuală. Avem gaz, avem grupuri pe gaz, avem proiecte în derulare – Iernut, Mintia”, a spus Burduja.
El a adăugat că miercuri a început „sincronizarea investiţiei de la Năvodari”, menţionând că este o centrală în cogenerare de 80 de megawaţi.
„Este un proiect care fusese blocat de doi ani de zile şi pe care, iată, reuşim să-l ducem la bun sfârşit. Este şi o investiţie din fondul româno-kazah, pe care KazMunaiGaz îl finanţează împreună cu Rompetrol, şi, astfel, prin fiecare megawatt pe care îl punem în funcţiune şi pe care îl conectăm la sistemul energetic naţional, românii au o şansă în plus să aibă facturi mai mici şi mediul economic în România să fie mult mai competitiv”, a mai spus Burduja.