Planurile privind aprovizionarea Ucrainei cu gaze din UE ar putea fi blocate de Rusia

Furnizarea de gaze naturale dinspre Europa în Ucraina ar putea începe în câteva ore de la punerea în funcţiune a infrastructurii, însă mai întâi ar putea fi necesară obţinerea aprobării grupului rus Gazprom, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 15:26
Planurile privind aprovizionarea Ucrainei cu gaze din UE ar putea fi blocate de Rusia

Ucraina poartă discuţii de urgenţă cu statele europene vecine cu privire la posibilitatea de a importa gaze naturale din Occident. Acest lucru ar însemna ca gazul natural să fie transportat în sensul invers celui pentru care au fost concepute iniţial gazoductele care transportă gaze naturale din Rusia spre Europa via Ucraina.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari.

Cea mai bine plasată ţară din UE pentru a furniza gaze naturale Ucrainei este Slovacia, însă inversarea direcţiei de livrare pentru cele patru conducte care transportă gazul rusesc spre Slovacia via Ucraina ar fi o încălcare a termenilor contractelor încheiate cu Gazprom, a precizat un purtător de cuvânt de la Eustream, compania care operează gazoductele din Slovacia.

‘Pentru livrările în sistem invers trebuie să opreşti furnizările în direcţia est-vest pentru una din cele patru conducte şi apoi să inversezi direcţia. Însă pentru acest lucru trebuie să ai aprobarea Gazprom’, a declarat purtătorul de cuvânt. ‘Gazprom nu este de acord cu ideea livrărilor în sistem invers astfel că aceasta nu este o opţiune’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a ridicat unele semne de întrebare cu privire la legalitatea livrărilor de gaze naturale în sistem invers către Ucraina. Gazprom va putea să monitorizeze dacă gazul natural rusesc este re-exportat spre Ucraina deoarece Slovacia ar fi nevoită să construiască o staţie de măsurare înainte de a putea începe livrările în sistem invers.

Potrivit unei declaraţii pentru Reuters aparţinând unei surse din mediul industrial, costul construirii unei staţii de măsurare în Slovacia precum şi cel al modificărilor tehnice necesare ar fi de aproximativ 20 de milioane de euro şi ar fi nevoie de nouă luni pentru finalizare.

De asemenea, o serie de oficiali din Norvegia şi Olanda, alţi mari furnizori de gaze naturale, au declarat că nu vor putea să aprovizioneze Ucraina şi alte state europene cu cantităţi substanţiale de gaze naturale dacă Rusia va opri livrările. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Precedentele dispute dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului gazelor naturale au condus la oprirea livrărilor către Ucraina, o rută importantă pentru tranzitul gazului rusesc, şi de asemenea au întrerupt livrările către Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat 460,43 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 460,43 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 460,43 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,28%, însă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o......
Deficitul de semiconductori pentru industria auto se va atenua, următoarele victime ar putea fi producătorii de smartphone-uri
Deficitul de semiconductori pentru industria auto se va atenua, următoarele victime ar putea fi producătorii de smartphone-uri
Deficitul global de semiconductori ar putea dura şi în 2022, afectând apoi producţia de smartphone-uri, prefigurând ...
Cîmpeanu: Un val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a procesului de învăţământ
Cîmpeanu: Un val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a procesului ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu ...
Grecia: 25 de oameni arestaţi după un protest anti-vaccinare
Grecia: 25 de oameni arestaţi după un protest anti-vaccinare
Poliţia greacă a raportat 25 de arestări în weekend, după ce sâmbătă a fost nevoită să disperseze un protest anti-vaccinare ...