PMB vrea să consolideze 200 de clădiri cu risc seismic I până la sfârșitul anului viitor

Primăria Municipiului București (PMB) continuă lucrările de consolidare ale imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic, lucrări pe care intenționează să le finalizeze până la sfârșitul anului 2020. În total, Primăria Municipiului București are de consolidat 349 de clădiri din clasa 1 de risc seismic, iar 430 de clădiri au nevoie de reparații la fațadă.
Economica.net - joi, 18 iul. 2019, 04:28
PMB vrea să consolideze 200 de clădiri cu risc seismic I până la sfârșitul anului viitor

Primaria Capitalei are pe listă 200 de imobile, aflate în proces de consolidare, punere în siguranță, revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI.

„Programul de reducere a riscului seismic în Capitală este un succes. Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municipălă Consolidări București au reușit să consolideze în ultimii doi ani mai multe clădiri decât toate administrațiile din ultimii 30 de ani. În luna iunie, a fost finalizată în timp record clădirea din strada Blănari nr. 10, în doar nouă luni. În ceea ce privește blocul de locuințe din strada Biserica Enei nr. 14, consolidarea structurii de rezistență este avansată, stadiul fiind de peste 55%. Asigur toate cele 28 de familii că se vor întoarce în casele lor în scurt timp”, spune Primarul General, Gabriela Firea.

Blocul cu cinci etaje din strada Biserica Enei nr. 14 se află printre primele imobile incluse în programul de reducere a riscului seismic din Capitală, iar imobilul a fost construit în anul 1936 și are subsol, parter și cinci etaje. În total, sunt peste 2.800 de metri pătrați.

Încă din anul 1993, blocul a fost inclus pe lista celor pericol public, fiind încadrat în urma expertizei tehnice în clasa I de risc seismic. La sfârșitul anului 2018, toate cele 28 de familii care locuiau în acest bloc au acceptat lucrările de consolidare. Pe toată durata șantierului, proprietarii vor locui în apartamentele de necesitate pe care Primăria Capitalei le pune la dispoziția bucureștenilor care intră în programul de consolidări.

Pentru această clădire, Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a alocat aproape 7 milioane de lei.

Au început reparațiile și la celebrul bloc Rosenthal

Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Construcția a costat circa 35 de milioane de lei și timp de treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale. 

În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătrați a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului București. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

Fondurile pentru lucrările necesare în cazul a alte zece imobile au fost deja aprobate în Consiliul General al Municipiului București. (Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 11A, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 32-36, Bd. Regina Elisabeta nr. 36, Calea Victoriei nr. 12A, Calea Victoriei nr. 25, Calea Victoriei nr. 103-105 și Calea Victoriei nr. 214)

Din iulie 2017 și până în primăvară au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria 1 risc seismic.

• În 100 de imobile – au fost executate lucrările de punere în siguranță, iar o parte dintre imobile au intrat deja în procesul de consolidare și restaurare (10 clădiri + alte 4 urmează să intre în lucru). Toate sunt în zone protejate, iar majoritatea sunt monumente istorice.

• 46 de imobile (100.000 de metri pătrați) – sunt în acest moment în stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI. (Contractele au fost atribuite către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București și Trustul de Clădiri Metropolitane București).

• Alte 11 imobile – au trecut de la Direcția Generala de Investiții la Administratia Cladirilor cu Risc Seismic. (Contractele au fost obținute de societăți private, însă lucrările au fost blocate ani la rând de revendicări financiare și de amânări. În acest moment contractele au fost reziliate, iar lucrările vor fi predate către Compania Municipală Consolidări București).

• 38 de imobile – proprietarii persoane fizice au fost autorizați de către PMB pentru a realiza lucrările de consolidare cu forțe proprii

În total, 195 de clădiri încadrate în categoria RS I sunt în proces de consolidare. Peste jumătate dintre cele 349 de clădiri încadrate la risc seismic 1

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...