Ponta se va întâlni în SUA cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu secretarii de stat pentru Energie şi Comerţ

Premierul Victor Ponta va efectua, în perioada 21- 23 octombrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, pe agenda vizitei fiind programate întâlniri cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu secretarii de stat cu rang de ministru pentru Comerţ şi Energie, precum şi cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 20:45
Ponta se va întâlni în SUA cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu secretarii de stat pentru Energie şi Comerţ

‘Consider că este extrem de important, strategic, ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor a relaţiei noastre speciale, a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii’, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.

De asemenea, premierul se va întâlni şi cu şeful Băncii Mondiale. Şeful Guvernului va fi însoţit în vizita oficială din SUA de miniştrii pentru Energie, Externe, Mediu şi Educaţie.

Primul-ministru a mai spus că, la întoarcere, va face o escală la Bruxelles, însă nu a oferit mai multe detalii despre acest lucru. ‘Urmează să fie confirmat programul pentru Bruxelles, dar la întoarcere, da, ne oprim şi la Bruxelles, cred că este bine’, a arătat el.

Victor Ponta a precizat că este pentru prima dată în 10 ani când un prim-ministru merge într-o asemenea vizită.

‘Îmi doresc ca de acum încolo reprezentanţii statului român să aibă relaţii cât mai strânse în perioade de timp cât mai scurte cu reprezentanţii oficiali ai statului american’, a adăugat el.

Premierul a mai adăugat că în cursul acestei zile (vineri n.r.), în funcţie de diferenţa de fus orar, va avea loc şi întâlnirea ministrului Apărării, Mircea Duşa, cu omologul său american.

‘Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar şi parteneriatul economic, pentru că vizita are şi o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiţii, vorbesc de trei domenii importante: energia, IT şi industria de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au drept sarcină directă modificarea legislaţiei care să permită pe viitor includerea României în programul Viza Waiver’, a completat Ponta.

Potrivit acestuia, o altă componentă importantă a vizitei o reprezintă schimburile culturale şi educaţionale, amintind că, în acest sens, Guvernul a aprobat vineri un memorandum privind continuarea programelor de burse Fulbright.

Ponta a prezentat, pe zile, cele mai importante puncte ale vizitei sale în SUA.

Astfel, luni va avea loc întâlnirea cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP, urmată de două întâlniri cu miniştrii-secretari de stat pentru Comerţ şi Energie.

Marţi este programată o întâlnire cu preşedintele Băncii Mondiale, dar şi întâlnirea oficială la Casa Albă cu vicepreşedintele Joe Biden.

Miercuri va avea loc o ceremonie pentru semnarea acordului de cooperare cu muzeul Holocaustului şi vizita la Congres.

‘La întoarcerea din această vizită, putem considera că relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi România continuă în direcţia pozitivă a ultimilor ani şi că acest parteneriat strategic îşi produce efectele benefice pentru ambele părţi’, a completat Ponta.

El a subliniat că din delegaţia oficială a României nu vor face parte oameni de afaceri.

Întrebat dacă ia în calcul şi o întrevedere cu preşedintele american, Barack Obama, premierul a explicat că nivelul de întâlnire este preşedinte-preşedinte, iar, cum Statele Unite ale Americii nu au prim-ministru, el se va întâlni cu vicepreşedintele Joe Biden.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia trupele americane ar putea să utilizeze o bază militară din România, ca punct intermediar în retragerea lor din Afganistan, premierul a punctat că există deja un nivel de cooperare extrem de avansat în ceea ce priveşte scutul antirachetă, avioanele multirol care vor fi achiziţionate în baza unui contract semnat anul acesta şi acordul de colaborare privind utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu. ‘Orice alte acorduri ulterioare care nu sunt sub imperiul confidenţialităţii vi le vom comunica’, a mai precizat premierul.

De asemenea, întrebat dacă se va semna vreun contract, în timpul acestei vizite, cu reprezentanţii companiilor cu care va avea întâlniri, Ponta a răspuns: ‘Nu semnez eu contracte cu companiile, dar mă văd într-adevăr cu reprezentanţi ai unor companii care au deja investiţii în România. Vom discuta despre planurile ulterioare de investiţii’.

Totodată, Ponta a fost întrebat dacă Wesley Clark, consilierul său onorific, a avut vreun rol în pregătirea acestei vizite şi dacă va avea întâlniri şi cu companii unde Clark este prezent în Consiliul de Administraţie, şeful Executivului a precizat că nu ştie dacă Clark face parte din boardul companiilor cu care se va întâlni.

‘Ultima dată când am avut ocazia să discut cu consilierul meu onorific a fost în urmă cu foarte multe luni. Sigur, o să mă văd din nou cu domnia sa când va veni în România, dar nu ştiu pe la ce companie mai activează dânsul. Vreau să precizez, încă o dată, că o vizită oficială pentru a te întâlni cu vicepreşedintele şi cu secretarii de stat nu se face şi nu s-a făcut niciodată prin intermediul unei companii sau al unei firme private. Vizitele oficiale se fac numai prin intermediul reprezentanţelor diplomatice, Ministerul de Externe al României şi Departamentul de Stat – ministerul omolog din Statele Unite. Acestea sunt singurele instituţii care au fost implicate în această vizită’.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un nou record negativ. După nivelul record de sâmbătă, prețul spot al energiei electrice atinge un nou maxim negativ orar azi. Centrala de la Cernavodă este principalul producător al țării în orele cu preț negativ
Un nou record negativ. După nivelul record de sâmbătă, prețul spot al energiei electrice atinge un nou maxim negativ ...
Prețul spot al energiei electrice tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei a fost din nou negativ în opt intervale orare, iar într-unul dintre ele a coborât până la cel......
Critici dure împotriva administrației Biden din partea republicanilor, după ce Huawei a prezentat noul său laptop echipat cu un cip Intel AI
Critici dure împotriva administrației Biden din partea republicanilor, după ce Huawei a prezentat noul său laptop echipat ...
Mai mulți membri republicani ai Congresului SUA au criticat vineri administrația Biden după ce gigantul chinez de echipamente ...
Activele gigantului american BlackRock au atins valoarea record de 10,5 trilioane de dolari, ca urmare a creșterii burselor
Activele gigantului american BlackRock au atins valoarea record de 10,5 trilioane de dolari, ca urmare a creșterii burselor
Activele deținite de fondul de investiții BlackRock au ajuns la nivelul record de 10,5 trilioane de dolari în primul trimestru, ...
Iranul a sechestrat în Golful Persic o navă despre care susține că are legături cu Israelul
Iranul a sechestrat în Golful Persic o navă despre care susține că are legături cu Israelul
Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei iranieni, armata ideologică a Republicii Islamice, au sechestrat ...