Ponta se va întâlni în SUA cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu secretarii de stat pentru Energie şi Comerţ

Premierul Victor Ponta va efectua, în perioada 21- 23 octombrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, pe agenda vizitei fiind programate întâlniri cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu secretarii de stat cu rang de ministru pentru Comerţ şi Energie, precum şi cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 20:45
Ponta se va întâlni în SUA cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu secretarii de stat pentru Energie şi Comerţ

‘Consider că este extrem de important, strategic, ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor a relaţiei noastre speciale, a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii’, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.

De asemenea, premierul se va întâlni şi cu şeful Băncii Mondiale. Şeful Guvernului va fi însoţit în vizita oficială din SUA de miniştrii pentru Energie, Externe, Mediu şi Educaţie.

Primul-ministru a mai spus că, la întoarcere, va face o escală la Bruxelles, însă nu a oferit mai multe detalii despre acest lucru. ‘Urmează să fie confirmat programul pentru Bruxelles, dar la întoarcere, da, ne oprim şi la Bruxelles, cred că este bine’, a arătat el.

Victor Ponta a precizat că este pentru prima dată în 10 ani când un prim-ministru merge într-o asemenea vizită.

‘Îmi doresc ca de acum încolo reprezentanţii statului român să aibă relaţii cât mai strânse în perioade de timp cât mai scurte cu reprezentanţii oficiali ai statului american’, a adăugat el.

Premierul a mai adăugat că în cursul acestei zile (vineri n.r.), în funcţie de diferenţa de fus orar, va avea loc şi întâlnirea ministrului Apărării, Mircea Duşa, cu omologul său american.

‘Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar şi parteneriatul economic, pentru că vizita are şi o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiţii, vorbesc de trei domenii importante: energia, IT şi industria de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au drept sarcină directă modificarea legislaţiei care să permită pe viitor includerea României în programul Viza Waiver’, a completat Ponta.

Potrivit acestuia, o altă componentă importantă a vizitei o reprezintă schimburile culturale şi educaţionale, amintind că, în acest sens, Guvernul a aprobat vineri un memorandum privind continuarea programelor de burse Fulbright.

Ponta a prezentat, pe zile, cele mai importante puncte ale vizitei sale în SUA.

Astfel, luni va avea loc întâlnirea cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP, urmată de două întâlniri cu miniştrii-secretari de stat pentru Comerţ şi Energie.

Marţi este programată o întâlnire cu preşedintele Băncii Mondiale, dar şi întâlnirea oficială la Casa Albă cu vicepreşedintele Joe Biden.

Miercuri va avea loc o ceremonie pentru semnarea acordului de cooperare cu muzeul Holocaustului şi vizita la Congres.

‘La întoarcerea din această vizită, putem considera că relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi România continuă în direcţia pozitivă a ultimilor ani şi că acest parteneriat strategic îşi produce efectele benefice pentru ambele părţi’, a completat Ponta.

El a subliniat că din delegaţia oficială a României nu vor face parte oameni de afaceri.

Întrebat dacă ia în calcul şi o întrevedere cu preşedintele american, Barack Obama, premierul a explicat că nivelul de întâlnire este preşedinte-preşedinte, iar, cum Statele Unite ale Americii nu au prim-ministru, el se va întâlni cu vicepreşedintele Joe Biden.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia trupele americane ar putea să utilizeze o bază militară din România, ca punct intermediar în retragerea lor din Afganistan, premierul a punctat că există deja un nivel de cooperare extrem de avansat în ceea ce priveşte scutul antirachetă, avioanele multirol care vor fi achiziţionate în baza unui contract semnat anul acesta şi acordul de colaborare privind utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu. ‘Orice alte acorduri ulterioare care nu sunt sub imperiul confidenţialităţii vi le vom comunica’, a mai precizat premierul.

De asemenea, întrebat dacă se va semna vreun contract, în timpul acestei vizite, cu reprezentanţii companiilor cu care va avea întâlniri, Ponta a răspuns: ‘Nu semnez eu contracte cu companiile, dar mă văd într-adevăr cu reprezentanţi ai unor companii care au deja investiţii în România. Vom discuta despre planurile ulterioare de investiţii’.

Totodată, Ponta a fost întrebat dacă Wesley Clark, consilierul său onorific, a avut vreun rol în pregătirea acestei vizite şi dacă va avea întâlniri şi cu companii unde Clark este prezent în Consiliul de Administraţie, şeful Executivului a precizat că nu ştie dacă Clark face parte din boardul companiilor cu care se va întâlni.

‘Ultima dată când am avut ocazia să discut cu consilierul meu onorific a fost în urmă cu foarte multe luni. Sigur, o să mă văd din nou cu domnia sa când va veni în România, dar nu ştiu pe la ce companie mai activează dânsul. Vreau să precizez, încă o dată, că o vizită oficială pentru a te întâlni cu vicepreşedintele şi cu secretarii de stat nu se face şi nu s-a făcut niciodată prin intermediul unei companii sau al unei firme private. Vizitele oficiale se fac numai prin intermediul reprezentanţelor diplomatice, Ministerul de Externe al României şi Departamentul de Stat – ministerul omolog din Statele Unite. Acestea sunt singurele instituţii care au fost implicate în această vizită’.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...