Portugalia a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014

Guvernul portughez a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014 şi a menţinut ţinta de deficit bugetar, deoarece ţara se pregăteşte de ieşirea din programul de asistenţă financiară, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 20:55
Portugalia a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014

‘Există semnele unei redresări a activităţii economice’, se arată în declaraţia comună a reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care au evaluat la Lisabona implementarea reformelor promise de Portugalia în schimbul asistenţei financiare.

Executivul se aşteaptă la o creştere a Produsului Intern Brutal al Portugaliei de 0,8%, faţă de 0,6% cât estima anterior. În acest an economia ar urma să înregistreze un declin de 1,8%, mai puţin decât estimarea precedentă, de 2,3%. Rata şomajului va fi de 17,4% în 2013, faţă de 18,2% cât se prognoza.

Premierul Pedro Passos Coelho trebuie să reducă cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) în 2014, după ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a îndeplini obiectivele stabilite în schimbul asistenţei financiare.

Portugalia vrea să revină deplin pe pieţele financiare după ieşirea din programul de asistenţă financiară, în iunie 2014.

În trimestrul doi din 2013 economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, datorită accelerării exporturilor.

Guvernul şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% în 2014. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.

Premierul Petro Passos Coelho se confruntă cu majorarea ratei şomajului, în urma reducerii cheltuielilor şi majorării taxelor, pentru a îndeplini cerinţele impuse în schimbul asistenţei financiare. Oficialul portughez a anunţat, recent, măsuri prin care speră să genereze reduceri ale cheltuielilor cu aproximativ 4,8 miliarde de euro până în 2015, inclusiv prin concedieri în sectorul de stat.

În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 de miliarde de euro, din care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...