Prelungirea termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă, necesară pentru completarea documentelor depuse

Proiectul de act normativ care vizează prelungirea, până pe 20 decembrie 2013, a termenului pentru finalizarea privatizării CFR Marfă, asigură parcurgerea perioadei necesare pentru completarea de către GFR a documentelor depuse la Consiliul Concurenței și înregistrarea diminuării capitalului social al transportatorului feroviar de marfă, conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 16:48
Prelungirea termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă, necesară pentru completarea documentelor depuse

În urma răspunsului primit din partea Consiliului Concurenței, Comisia de Privatizare instituită la nivelul Ministerului Transporturilor, privind vânzarea-cumpărarea pachetului majoritar reprezentând 51% din capitalul social al SNTFM CFR Marfă, comisie condusă de secretarul de stat Cristian Ghibu, a propus un proiect de act normativ care vizează prelungirea termenului de finalizare a procedurii.

‘Proiectul de act normativ asigură parcurgerea perioadei necesare pentru completarea de către cumpărător a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurenței, precum și pentru realizarea formalităților de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului a diminuării capitalului social al SNTFM CFR Marfă, respectiv finalizarea tranzacției până la data de 20.12.2013″, a declarat Cristian Ghibu.

Transferul fără plată a activelor presupune diminuarea corespunzătoare a capitalului social al SNTFM CFR Marfă, în baza hotărârii Adunării Generale a Acționarilor, iar diminuarea capitalului social se poate înregistra la Oficiul Registrului Comerțului numai după trecerea a două luni de la publicarea In Monitorul Oficiat a hotărârii A.G.A., conform Legii nr. 31/1990, perioadă care excede termenul legal stabilit pentru finalizare prin H.G. nr. 526/2013, respectiv data de 13 octombrie 2013.

Vineri, Grupul Feroviar Român a anunțat că a plătit până acum 30 de milioane de euro pentru achiziția CFR Marfă și va achita diferența până la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurenței.

‘Procedura de privatizare urmează să continue prin obținerea avizului Consiliului Concurenței sau al Comisiei Europene, având în vedere că notificarea depusă în numele Grup Feroviar Român a fost declarată validă și admisă. Ulterior avizării tranzacției de către Consiliul Concurenței și îndeplinirii condițiilor din contract, cumpărătorul va achita diferența, finalizându-se astfel privatizarea. Avizarea de către Consiliul Concurenței este o procedură standard pentru orice tranzacție de acest fel, în spațiul european’, au mai spus reprezentanții companiei.

Consiliul Concurenței poate da un răspuns în termen de cinci luni de la primirea documentației complete, însă analiza Consiliului este independentă de termenele date de Guvern privind finalizarea procesului de privatizare.

În urmă cu două săptămâni, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenței, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare. Între timp, GFR a depus anexele la începutul săptămânii trecute. Joi, Consiliul Concurenței a trimis o solicitare către GFR prin care a cerut acte suplimentare, iar GFR are termen 20 de zile pentru a completa notificarea.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, joi, că instituția se va concentra în perioada următoare pe acest caz.

‘Vrem să dăm un verdict cât mai repede, vom încerca sub termenul de cinci luni. Noi ne-am pregătit pentru acest caz, am început să ne încălzim încă din februarie, așa că am încredere că vom reuși să mergem repede”, a spus Chirițoiu.

El a adăugat că a informat Comisia Europeană cu privire la acest caz, iar autoritatea de la Bruxelles urmează să decidă în maximum două săptămâni dacă acest caz rămâne în analiza Consiliului Concurenței sau este de competența Comisiei Europene.

„Trebuie să vedem dacă s-a respectat decizia CSAT potrivit căreia CFR Marfă trebuie să renunțe la unele componente unde are monopol, precum instalațiile de încărcare-descărcare. Acestea se vor muta, probabil, la CFR Infrastructură. Apoi va trebui să vedem dacă sunt anumite trasee unde această concentrare ar avea o poziție atât de puternică încât n-ar mai exista concurență’, a afirmat Chirițoiu.

El a mai spus că nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenței.

”Cotele de piață sunt mari și ne uităm la asta. Putem spune ‘da’, ‘nu’ sau ‘da, condiționat’. Condițiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunțarea la anumite părți din aceste companii. Ne putem uita și la partea de contracte. Este mai puțin probabil să punem condiții pe partea de preț, dar ne vom uita și la asta. Nimic nu este exclus”, a explicat Chirițoiu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenței va fi negativ, Chirițoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacția va fi blocată.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...