Premieră în România: rectorul unei universităţi va fi desemnat prin concurs public

În premieră în România, începând de luni până vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş se desfăşoară concursul public pentru desemnarea rectorului.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 06:26
Premieră în România: rectorul unei universităţi va fi desemnat prin concurs public

UMF Târgu Mureş devine astfel prima universitate din România care a optat, în urma unui referendum organizat în luna septembrie 2015, pentru varianta alegerii rectorului prin concurs public, aşa cum se întâmplă în universităţile occidentale, şi nu prin alegerea acestuia în cadrul unei adunări generale.

Printre cei 16 membri ai comisiei de concurs se regăsesc doi foşti miniştri ai Educaţiei, foşti şi actuali secretari de stat, rectori sau preşedinţi ai senatelor unor universităţi, profesori străini şi studenţi.

Între aceştia se numără Ecaterina Andronescu, preşedintele Senatului Universităţii Politehnica, Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Bucureşti, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica, Bucureşti, Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, rectorul UMF Bucureşti, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Cluj Napoca, Alexandru Irimie, precum şi Gabriel Gurman de la Universitatea ‘Ben Gurion’ din Israel şi Kiss Robert Gabor de la Universitatea ‘Semmelweis’ din Budapesta. Din comisie mai fac parte şase profesori de la UMF Târgu Mureş şi doi studenţi.

La concursul public pentru ocuparea funcţiei de rector s-a înscris, în perioada 1-5 februarie, doar actualul rector al UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.

Potrivit metodologiei de concurs, la începutul concursului comisia îşi alege prin vot un preşedinte care va conduce lucrările. Concursul se va desfăşura în două etape, audierea candidatului şi analiza dosarului de candidatură.

Candidatul are posibilitatea astfel să îşi prezinte Planul managerial şi orice alte informaţii legate de viziunea pe care are privind dezvoltarea Universităţii, într-o prezentare care nu poate depăşi 30 minute, iar punctajul acordat de fiecare membru al comisiei va face referire la conţinutul prezentării, calitatea expunerii şi modul de răspuns la întrebările comisiei.

Punctajul acordat de fiecare membru al comisiei va viza conţinutul Planului managerial (identificarea oportunităţilor, riscurilor, prezentarea unei viziuni de dezvoltare, a unei strategii, a unor obiective şi a mijloacelor de îndeplinire a obiectivelor), aprecierea realismului obiectivelor asumate, cuantificarea rezultatelor şi impresia generală asupra Planului managerial.

Decizia finală a comisiei privind câştigătorul concursului se va lua prin vot, în funcţie de media punctajelor obţinute de candidat, şi va fi raportată la fiecare membru al comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...