Preşedintele Iohannis: Am convenit cu Donald Tusk să avem o întâlnire informală de Ziua Europei la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, la Bruxelles, că a convenit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, să aibă o întâlnire informală de Ziua Europei - 9 mai 2019 - la Sibiu.
Economica.net - joi, 19 oct. 2017, 13:29
Preşedintele Iohannis: Am convenit cu Donald Tusk să avem o întâlnire informală de Ziua Europei la Sibiu

‘Avem astăzi şi mâine întrunirea Consiliului European cu o agendă bogată şi aş menţiona din agendă câteva teme care sunt foarte importante pentru noi în România. Preşedintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta ‘agenda liderilor’ – agenda şefilor de stat şi de guvern, o agendă care arată când şi cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019 pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, pentru că în prima parte a 2019 noi avem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi cu siguranţă ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune. Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei 2019, în România, mai exact o întâlnire care se va desfăşura la Sibiu şi va fi ultima întâlnire unde probabil vom trage anumite concluzii în ceea ce priveşte viitorul Uniunii, agenda strategică, cum spunem noi’, a declarat preşedintele la începutul reuniunii de la Bruxelles.

Iohannis nu a menţionat dacă tot atunci va avea loc Summit-ul UE de la Sibiu, din 2019, reafirmând doar că acest eveniment este o oportunitate pentru ţara noastră. ‘Dacă putem să serbăm Ziua Europei cu un summit în România, cred că este un lucru extraordinar de bun’, a arătat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că o a doua chestiune foarte importantă care va fi discutată la Bruxelles se referă la evaluarea rezultatelor negocierii pe Brexit, unde ‘deocamdată cel puţin veşti încurajatoare nu sunt’.

‘În concret, nu cred că la această întâlnire vom fi în situaţia să spunem că putem să intrăm în faza a doua. Însă, ceea ce ne interesează pe noi foarte mult – drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie, deci şi a românilor care trăiesc acolo – sunt o temă care se pare că este destul de bine cu deschidere tratată din ambele părţi’, a adăugat şeful statului român.

În privinţa Turciei, a reamintit Klaus Iohannis, se discută de multă vreme statutul de aspirant al acestei ţări la Uniunea Europeană.

‘În afară de asta, am găsit prin negocieri destul de complicate o înţelegere cu Turcia în privinţa migraţiei. Înţelegerile cu Turcia trebuie să continue, Turcia este un partener important şi pentru Uniunea Europeană şi pentru România şi trebuie să găsim cele mai bune modalităţi pentru a continua acestei proceduri’, a subliniat preşedintele.

Anterior participării sale la reuniunea Consiliului European, şeful statului s-a aflat la Summit-ul Partidului Popularilor Europeni (PPE). ‘Discuţiile de la PPE sunt în pregătirea Consiliului. S-au discutat preliminar chestiunile pe care le vom avea pe agenda acestui consiliu prin care sigur, în afară de cele două, de migraţie, avem de asemenea alte teme care vor fi discutate, în special astăzi şi în cadrul sesiunii formale şi în cadrul sesiunii informale’, a spus preşedintele, întrebat ce a discutat cu popular-europenii.

Pe de altă parte, şeful statului a reamintit de lobby-ul permanent pentru a se aduce agenţii în România. ‘De aceasta dată se ştie că noi am aplicat doar pentru Agenţia medicamentului şi dorim să o găzduim la Bucureşti, Condiţiile sunt bune, oferta este una solidă’, a adăugat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migraţia, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, dosarul nord-coreean.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la Consiliul European va fi abordată şi tema referitoare la viitorul UE, context în care va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de preşedintele Consiliului, care detaliază calendarul şi subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuţiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Şeful statului român va sublinia, referitor la migraţie, importanţa monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Iohannis va sublinia că implementarea Declaraţiei UE – Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

La discuţiile despre agenda digitală, şeful statului va susţine necesitatea ca Piaţa Unică Digitală să devină deplin funcţională cât mai repede posibil. În plus, Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcţionare a acestei pieţe.

În ceea ce priveşte politica europeană de apărare, şeful statului îi va informa pe membrii Consiliului European cu privire la decizia ţării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia importanţa relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Turcia, statul turc fiind un partener strategic al UE şi un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.

Te-ar mai putea interesa și
Oligarhul rus Mihail Fridman va deţine, indirect, un producător semnificativ de suplimente alimentare din România
Oligarhul rus Mihail Fridman va deţine, indirect, un producător semnificativ de suplimente alimentare din România
Divizia farmaceutică a companiei londoneze de investiţii LetterOne, cofondată de Mihail Fridman, deţine integral Emma Healthcare Holdings - proprietarul producătorului cipriot de medicamente......
Dacia, două modele în Top 10 european. Spring, locul șapte la electrice
Dacia, două modele în Top 10 european. Spring, locul șapte la electrice
Marca românească Dacia, parte a grupului Renault, a urcat în 2022 până pe locul 12 în clasamentul înmatriculărilor ...
România-Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE
România-Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE
Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a decis, în calitatea de ...
Producătorul chinez de automobile electrice BYD ar putea să construiască o uzină în Europa
Producătorul chinez de automobile electrice BYD ar putea să construiască o uzină în Europa
BYD analizează posibilitatea construirii unei uzine în Europa, a declarat un director din cadrul grupului auto chinez pentru ...