Preşedintele iranian, Hassan Rohani, începe o vizită în Irak

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, s-a deplasat duminică la Bagdad pentru a pregăti vizita oficială de trei zile pe care urmează să o înceapă luni preşedintele iranian, Hassan Rohani, relatează AFP.
Economica.net - lun, 11 mart. 2019, 10:23
Preşedintele iranian, Hassan Rohani, începe o vizită în Irak

Este prima vizită în Irak a preşedintelui Hassan Rohani după instalarea la putere în august 2013.

„Am avut o serie de întrevederi foarte bune în perspectiva vizitei preşedintelui Rohani în Irak”, a declarat ministrul iranian într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său irakian, Mohamed Ali Alhakim.

El a adăugat că a discutat cu responsabilii irakieni despre cooperarea dintre cele două ţări „în diverse domenii, în special sănătate şi comerţ”.

Şeful diplomaţiei de la Teheran a mulţumit Irakului pentru că a „refuzat sancţiunile incorecte şi ilegale impuse poporului iranian”, referindu-se la sancţiunile americane.

Iranul suferă din cauza restabilirii sancţiunilor americane consecutive retragerii unilaterale, în 2018, a Statelor Unite din acordul privind sectorul programul nuclear semnat cu trei ani mai devreme.

Beneficiile comerciale şi financiare sperate în urma acestui acord, încheiat între Iran şi marile puteri, nu s-au concretizat.

Iranul este al doilea furnizor la Irakului, cu care se învecinează, pentru produsele importate (după Turcia).

Prins între cei doi mari aliaţi ai săi care se duşmănesc reciproc, Teheranul şi Washingtonul, Irakul a obţinut din partea Statelor Unite o exceptare temporară de la intrarea în vigoare a ultimului set de sancţiuni americane împotriva Iranului.

În cursul vizitei sale, preşedintele Hassan Rohani se va întâlni cu premierul irakian, Adel Abdel-Mahdi, preşedintele Barham Salih şi cu marele ayatollah Ali Sistani, o personalitate foarte influentă în politica irakiană, potrivit site-ului guvernului iranian.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a evidenţiat luni relaţia „specială” dintre ţara sa şi Bagdad, înainte de a pleca din Teheran pentru o vizită de trei zile în Irak, transmite AFP, după imaginile difuzate de televiziunea de stat iraniană.

„Relaţia dintre Iran şi Irak este specială”, a declarat Rohani, cu puţin înainte de ora locală 09:00 (05:30 GMT), la aeroportul Mehrabad din capitala iraniană.

„Am susţinut poporul irakian în zile foarte dificile, iar acum, într-o perioadă de pace şi de securitate, îi suntem din nou alături”, a adăugat Rohani, făcând referire la sprijinul acordat de Teheran autorităţilor de la Bagdad în lupta contra grupării Stat Islamic.

„Nu se poate compara relaţia dintre Iran şi Irak cu cea întreţinută de Statele Unite” cu Bagdadul, a mai spus preşedintele iranian.

„Statele Unite sunt dispreţuite în regiune. Bombele lansate de americani asupra populaţiei irakiene şi siriene sau în alte ţări nu pot fi uitate, în timp ce popoarele din regiune îşi vor aminti fraternitatea dovedită lor de Iran”, a conchis acesta.

Iranul şi Irakul s-au confruntat între 1980 şi 1988 în ultimul război total din secolul 20. Conflictul dintre cele două state vecine s-ar fi soldat cu 680.000 de morţi şi dispăruţi (180.000 de partea irakiană şi 500.000 în tabăra iraniană).

Relaţiile bilaterale s-au îmbunătăţit în mod substanţial după căderea de la putere a dictatorului irakian Saddam Hussein în 2003 şi apariţia la Bagdad a unei puteri dominate de comunitatea şiită, majoritară în Irak.

Al doilea furnizor al Irakului, după Turcia, pentru produsele importate, Iranul suferă din cauza restabilirii sancţiunilor americane ca urmare a retragerii unilaterale, în 2018, a Statelor Unite din acordul privind sectorul nuclear, semnat cu trei ani mai înainte.

Prins între cei doi mari aliaţi ai săi care se duşmănesc reciproc, Teheran şi Washington, Irakul a obţinut din partea Statelor Unite o exceptare temporară de la intrarea în vigoare a ultimului set de sancţiuni americane împotriva Iranului.

În cursul vizitei sale, preşedintele iranian Hassan Rohani se va întâlni cu premierul irakian, Adel Abdel-Mahdi, cu preşedintele Barham Salih şi cu marele ayatollah Ali Sistani.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...