Preşedintele iranian, Hassan Rohani, începe o vizită în Irak

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, s-a deplasat duminică la Bagdad pentru a pregăti vizita oficială de trei zile pe care urmează să o înceapă luni preşedintele iranian, Hassan Rohani, relatează AFP.
Economica.net - lun, 11 mart. 2019, 10:23
Preşedintele iranian, Hassan Rohani, începe o vizită în Irak

Este prima vizită în Irak a preşedintelui Hassan Rohani după instalarea la putere în august 2013.

„Am avut o serie de întrevederi foarte bune în perspectiva vizitei preşedintelui Rohani în Irak”, a declarat ministrul iranian într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său irakian, Mohamed Ali Alhakim.

El a adăugat că a discutat cu responsabilii irakieni despre cooperarea dintre cele două ţări „în diverse domenii, în special sănătate şi comerţ”.

Şeful diplomaţiei de la Teheran a mulţumit Irakului pentru că a „refuzat sancţiunile incorecte şi ilegale impuse poporului iranian”, referindu-se la sancţiunile americane.

Iranul suferă din cauza restabilirii sancţiunilor americane consecutive retragerii unilaterale, în 2018, a Statelor Unite din acordul privind sectorul programul nuclear semnat cu trei ani mai devreme.

Beneficiile comerciale şi financiare sperate în urma acestui acord, încheiat între Iran şi marile puteri, nu s-au concretizat.

Iranul este al doilea furnizor la Irakului, cu care se învecinează, pentru produsele importate (după Turcia).

Prins între cei doi mari aliaţi ai săi care se duşmănesc reciproc, Teheranul şi Washingtonul, Irakul a obţinut din partea Statelor Unite o exceptare temporară de la intrarea în vigoare a ultimului set de sancţiuni americane împotriva Iranului.

În cursul vizitei sale, preşedintele Hassan Rohani se va întâlni cu premierul irakian, Adel Abdel-Mahdi, preşedintele Barham Salih şi cu marele ayatollah Ali Sistani, o personalitate foarte influentă în politica irakiană, potrivit site-ului guvernului iranian.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a evidenţiat luni relaţia „specială” dintre ţara sa şi Bagdad, înainte de a pleca din Teheran pentru o vizită de trei zile în Irak, transmite AFP, după imaginile difuzate de televiziunea de stat iraniană.

„Relaţia dintre Iran şi Irak este specială”, a declarat Rohani, cu puţin înainte de ora locală 09:00 (05:30 GMT), la aeroportul Mehrabad din capitala iraniană.

„Am susţinut poporul irakian în zile foarte dificile, iar acum, într-o perioadă de pace şi de securitate, îi suntem din nou alături”, a adăugat Rohani, făcând referire la sprijinul acordat de Teheran autorităţilor de la Bagdad în lupta contra grupării Stat Islamic.

„Nu se poate compara relaţia dintre Iran şi Irak cu cea întreţinută de Statele Unite” cu Bagdadul, a mai spus preşedintele iranian.

„Statele Unite sunt dispreţuite în regiune. Bombele lansate de americani asupra populaţiei irakiene şi siriene sau în alte ţări nu pot fi uitate, în timp ce popoarele din regiune îşi vor aminti fraternitatea dovedită lor de Iran”, a conchis acesta.

Iranul şi Irakul s-au confruntat între 1980 şi 1988 în ultimul război total din secolul 20. Conflictul dintre cele două state vecine s-ar fi soldat cu 680.000 de morţi şi dispăruţi (180.000 de partea irakiană şi 500.000 în tabăra iraniană).

Relaţiile bilaterale s-au îmbunătăţit în mod substanţial după căderea de la putere a dictatorului irakian Saddam Hussein în 2003 şi apariţia la Bagdad a unei puteri dominate de comunitatea şiită, majoritară în Irak.

Al doilea furnizor al Irakului, după Turcia, pentru produsele importate, Iranul suferă din cauza restabilirii sancţiunilor americane ca urmare a retragerii unilaterale, în 2018, a Statelor Unite din acordul privind sectorul nuclear, semnat cu trei ani mai înainte.

Prins între cei doi mari aliaţi ai săi care se duşmănesc reciproc, Teheran şi Washington, Irakul a obţinut din partea Statelor Unite o exceptare temporară de la intrarea în vigoare a ultimului set de sancţiuni americane împotriva Iranului.

În cursul vizitei sale, preşedintele iranian Hassan Rohani se va întâlni cu premierul irakian, Adel Abdel-Mahdi, cu preşedintele Barham Salih şi cu marele ayatollah Ali Sistani.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...